Fit, slank en op gewicht tijdens de kerst. Hoe doe je dat?

Slank, fit en op gewicht tijdens de kerst. Dat klinkt wel erg mooi om waar te zijn. En waarschijnlijk staat dit dan ook haaks op jouw ervaringen, ieder jaar weer. Maar goed, hoe blijf je slank, fit en op gewicht tijdens de feestdagen waar je eigenlijk net iets teveel eet en drinkt? Aan de andere kant wil je natuurlijk ook niets van de gezelligheid missen. In deze blog ontdek je hoe je fit en slank kan blijven tijdens deze periode, vol met lekkers en gezelligheid. Het is niet moeilijk en het vergt slechts een beetje van je oplettende vermogen. 

Fit en slank door de feestdagen heen

Natuurlijk zal je niet direct afvallen tijdens de dagen van overdaad, maar je kan wel een flinke poging doen om fit en slank te blijven. Je hoeft echt niet veel te missen en mensen hoeven het amper door te hebben, dat jij let op wat je eet en drinkt.Fit, slank en gezond tijdens kerst. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Fit en slank blijven, tijdens de feestdagen, is meer een kwestie van keuzes maken in hetgeen je eet en drinkt en niet zozeer van minder calorieën eten. Kies vooral voor eten wat je verzadigt en je bloedsuikerspiegel niet snel laat stijgen. En wat is dan dan voor eten? Je leest het hieronder.

Wat ga je eten?

Om fit en slank te blijven is het handig om te kiezen voor eten dat verzadigend is en dat je toch niet dat vervelende en volle gevoel geeft. Dit eten kan bijzonder lekker zijn.

Kies voor eten waarin veel eiwitten, vetten en vezels zitten. Deze voeding bevat doorgaans ook veel mineralen en vitaminen.

Voorbeelden van eten dat veel eiwitten en gezonde vetten bevat zijn:

  • Vlees: van (grasgevoerd) rund, wild zoals ree, hert en zwijn, hazenrug en wat dacht je van struisvogelbiefstuk en kangoeroe?
  • Kip en gevogelte: duif, eend, kalkoen, kip, kwartel en parelhoen.
  • Vis en schaaldieren: zalm, forel, oester, tonijn, zeeduivel, zeewolf, makreel, koolvis en haring.
  • Ei: gewoon een ei bij je ontbijt of als hapje, zelfgemaakte eiersalade en mayonaise.
  • Planten: kokosvet, avocado, olijven, noten, zaden en pitten.
  • Groente, peulvruchten en bonen: bevatten veel vezels, weinig calorieën en complexe koolhydraten die langzaam worden opgenomen in je bloed. Peulvruchten en bonen bevatten ook nog eens verzadigende eiwitten.
  • Hapjes: ei, vis, augurk, vlees, vis, guacamole, rauwe noten, geitenkaas, mozzarella, cherrytomaatjes, komkommer, selderij en humus.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Hoe zorg je ervoor dat je kwalitatief goed vlees koopt?

Koop je vlees bij de slager, dat is vaak van betere kwaliteit. Je kunt de slager vragen of het dier in de wei heeft gestaan en of het de natuurlijke voeding heeft gegeten. Je snapt dat de kwaliteit van het vlees van een koe, die haar hele leven lang in een stal heeft gestaan, onnatuurlijke voeding – zoals maïs – heeft gegeten en veel antibiotica heeft gehad, verschilt met dat van een koe die haar hele leven gras heeft kunnen grazen in een wei.

Hoe natuurlijker een dier heeft geleefd, hoe beter de kwaliteit van het vlees. Het vlees van de koe uit de stal, zal meer omega 6 vetten bevatten. Deze vetten zijn op zich niet ongezond, mits je er niet teveel van binnen krijgt. En dat krijgen de meeste mensen juist vel.

Omega 6 vetten kunnen allerlei ontstekingen veroorzaken in je lichaam, waar je behoorlijk wat narigheid van kan ervaren. De omega 3 vetten, die ook in vlees zitten – maar vooral in vis natuurlijk – vormen in dat opzichte een mooie tegenhanger.

Niet bang zijn voor vetten

Wees ook niet bank voor voedingsvetten. Verzadigde vetten van bijvoorbeeld mager (grasgevoerd) rund of wild en kokosvet bevat best wel wat calorieën. Maar deze vetten zorgt ook voor een verzadigend gevoel, zodat je niet teveel zult eten. Ze laten je bloedsuikerspiegel niet snel stijgen.

Trouwens, die vetten en die eiwitten zijn brand- en bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om bijvoorbeeld lichaamscellen aan te maken en om te voorzien in je energiebehoefte.  De meeste calorieën die je via vetten en eiwitten binnen krijgt, gebruikt je lichaam voor allerlei doeleinden.

Weet je wat het vreemde is? Juist een groot deel van de calorieën die komen van suiker en geraffineerde koolhydraten zet je lichaam vrijwel direct om in lichaamsvet.

Wat ga je drinken?

Kies ervoor om zo min mogelijk suikerhoudende drankjes te drinken zoals frisdrank en vruchtensappen uit een pak.

Pers zelf een sapje en behoudt de vezels. Juist die vezels zorgen ervoor dat de fructose (fruitsuiker) niet al te snel in je bloedbaan terecht komt. Pieken in je bloedsuikerspiegel hebben tot gevolg dat je lichaam calorieën gaat opslaan in je vetreserves. En dat wil je niet omdat je fit en slank wilt blijven, tijdens de feestdagen.

Wat drink je dan wel?

Nou, gewoon water en groene thee. Groene thee bevat een stofje dat je metabolisme aanjaagt. Hierdoor verbrand je automatisch wat meer calorieën op zo’n dag. Niet veel hoor, maar het is toch weer mooi meegenomen.

Water is ook goed.

Water bevat welgeteld 0 calorieën en is ideaal om je dorst te lessen en afvalstoffen af te voeren. Vind je water saai? Geen nood, koop een bos munt, een paar limoenen en mik dat in een grote karaf met water. De smaak van de munt en de limoen laten je water heerlijk smaken.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

En wijn dan?

Natuurlijk zal je een glaasje wijn (extra) drinken. Doe ik ook. Geniet er gewoon lekker van. Natuurlijk bevat wijn alcohol en levert een glas ongeveer 200 calorieën.

Hoe zorg je er nou voor dat je niet teveel drinkt? Simpel: laat je glas half vol schenken en drink per glas wijn een glas water. Het water verzadigd een beetje, terwijl je de gewoonte van het steeds maar wijn drinken afwisselt met water drinken.

Hierdoor drink je op een avond minder alcohol, waardoor je minder calorieën binnen hebt gekregen. En doordat je water hebt gedronken, voel je je de volgende ochtend lekker fit (of in ieder geval fitter dan wanneer je dit niet had gedaan).

Wijn is natuurlijk niet het meest gezonde wat je kan drinken, maar als je het drinkt, kies dan vooral voor rode wijn. Dat is wat gezonder dan witte wijn. Prettig toch?

Wat probeer je te vermijden?

Probeer alles van geraffineerde koolhydraten, suiker en wat krokant is te vermijden. Laat koek, kerstkransjes en andere suiker- en caloriebommen gewoon liggen.

Waarom doe je dat? Je bloedsuikerspiegel fluctueert enorm wanneer je koekjes, kerstkransjes en andere zoetigheid eet. Hierdoor komt je lichaam steeds in een soort energie-calorie-achtbaan terecht.

Je herkent dit aan een energiek gevoel, gevolgd door een vol en loom gevoel. En binnen 2 uur heb je weer trek, ondanks het feit dat je echt wel genoeg hebt gegeten. Niet prettig dus

Suikerrijke producten zijn over het algemeen niet verzadigend. Ongemerkt krijg je meer calorieën binnen dan dat je wilt, omdat je er onbewust meer van eet.

Let dus ook op voor enkelvoudige (geraffineerde) koolhydraten. Die vind je onder andere in chips, patat, aardappelen, pasta en wit brood.

Fit en slank blijven door een beetje beweging

Waarschijnlijk zul je niet veel sporten tijdens de feestdagen. Doe ik ook niet. Maar ik kom wel aan lichaamsbeweging.

Hoe? Je zou bijvoorbeeld een lekkere wandeling kunnen maken. Door een uur te wandelen verbrand je ongeveer 250 tot 300 calorieën en je voelt je lekker fit. Heb je nou amper de tijd om wat aan lichaamsbeweging te doen, probeer dan de 7 Minutes workout eens.

Deze workout is best wel genadeloos, maar hij werkt erg goed. In 7 minuten tijd, bereik je een effect van meer dan 1 uur sporten. Het helpt je om je fit te voelen en slank te blijven.

Misschien heb je thuis een hometrainer staan. Klim daar gewoon een half uurtje op.

En, wat kan jij hiermee?

Ik hoop dat je de bovenstaande tips kan toepassen, zodat je een gezellige tijd doormaakt en dat je fit en slank blijft tijdens de feestdagen. Staat jouw tafel nou wel vol met koolhydraatrijk eten zoals brood, patat en aardappelgerechten? Schep daar dan gewoon wat minder van op en neem meer groente en vlees of vis.

Je zult absoluut merken dat dit werkt.

Wil je niet in de verleiding komen om in de middag teveel kerstkransjes te eten? Ontbijt dan ‘s ochtends stevig met havermout of neem een ei. Als je wat inspiratie nodig hebt voor lekkere, gezonde en gemakkelijk te bereiden gerechten, kijk dan eens bij de receptenmodule.

Maar bovenal: Geniet lekker van de mooie momenten!!

Meer weten om fit en slank voor de kerst heen te komen?

Wil je meer weten om slank en fit te blijven (niet alleen tijdens de feestdagen natuurlijk)? Volg dan de stappen die ik beschrijf in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

We kunnen elkaar ook spreken, dan geef ik je tal van tips die je gemakkelijk kunt gebruiken. Boek dus een consult voor online voedingsadvies.

Ook de nieuwsbrief ontvangen? Ik mail niet vaak hoor 🙂

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!