Interval training Verbeter je sportieve prestaties

Interval training is heel erg effectieve manier om je conditie te verbeteren. Duursporters zoals hardlopers, roeiers en wielrenners en ook krachtsporters nemen interval training geregeld op in hun programma. Dit doen zij om hun sportieve prestaties te verbeteren. Interval training verlegt namelijk letterlijk je fysieke barrières. Feitelijk zoekt je je fysieke grenzen op en ga je daar net even over heen. Tijdens dit soort piekbelastingen intensiveer je voor een korte periode de beweging, waardoor allerlei processen in je lichaam in een stroomversnelling komen. Gedurende het intensieve tijdsinterval, van minimaal 30 seconden tot maximaal 5 minuten, word je moe. Tijdens de piekbelasting zoek je de grens op van wat je kunt. Na de piekbelasting volgt een herstelperiode die minimaal net zo lang is als de piekbelasting. Interval training is echter niet zonder gevaar. Ze kunnen pijn doen en blessures opleveren wanneer je niet goed genoeg getraind bent.

Interval training betekenis

Bij interval training verdeel je een training in verschillende stukken, waarin je de intensiteit van de beweging varieert. Je varieert met periodes van rustige beweging, die je afwisselt met korte periodes van explosieve of intensieve beweging. Het gevolg? Je wordt er erg moe van en je verzuurt.

Interval training. Ook gezonder worden? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen.

Na zo’n korte inspannende periode (piekbelasting), daalt de intensiteit van de beweging, zodat kan je lichaam weer wat kan herstellen. Deze cyclus herhaalt zich een aantal malen om het gewenste trainingseffect te behalen.

Vormen van interval training

Je kunt tijdens interval training zowel variëren met de intensiteit van de beweging als met de rustperiode. Er zijn twee vormen van interval training:

  • Extensieve interval training
  • Intensieve interval training

Beide trainingsvormen zijn hieronder beschreven. Eerst even kijken wat interval training eigenlijk met je doet.

Wat doet interval training?

Het effect van een interval training is dat je in een korte tijd een hoog trainingsrendement behaalt. Dit resultaat is vergelijkbaar met een langere extensieve (duur) training.

Interval training vergroot in een korte tijd je uithoudingsvermogen. Dit komt mede doordat je hartfunctie en je spierkracht extra worden getraind tijdens zo’n interval training.

Om deze trainingsvorm aan te kunnen en effectief te laten zijn, is een goede basisconditie een vereiste. Wanneer je niet over een gedegen conditie beschikt dan kunnen deze trainingen ronduit gevaarlijk voor je zijn.

Heb je twijfels over je conditie, consulteer dan absoluut een specialist.

Extensieve interval training

Met deze trainingsvorm verhoog je de anaerobe drempel. Tijdens de piekbelasting train je namelijk rond het omslagpunt, ofwel je anaerobe drempel. Het omslagpunt is het punt waarop je lichaam overschakelt van het verbranden van koolhydraten naar eiwitten. Hierdoor raakt je lichaam overmatig verzuurd.

Tijdens de rustperiode herstelt je lichaam zich weer. Door extensieve interval training te doen verhoog je de zuurstofopname. Daardoor verbetert je aerobe vermogen en verzuur je minder snel. Door extensieve interval training ben je dus in staat om langer te bewegen met een hoge intensiteit, zonder al te snel te verzuren.

Intensieve interval training

Bij intensieve interval training verhoog je eveneens de anaerobe drempel. Maar het karakter van deze trainingsvorm is veel intensiever. Bij een intensieve interval training train je rond en boven je omslagpunt. Je traint dus tijdelijk rond of boven je anaerobe drempel.

Dit resulteert in een toename van je anaerobe vermogen en capaciteit. Dit houdt in het bufferen en verdragen van je melkzuur. Tevens nemen je kracht snelheid en toe. Deze trainingsvorm kan zeer afmattend zijn, je verlegt werkelijk je fysieke grenzen. Dit kan pijn doen.

Interval training. Ook gezonder leven? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen.

Waarom zou je interval training doen?

Interval training levert je een aantal voordelen op. Zo verhoogt het je sportieve prestaties. Na een aantal van dergelijke trainingen kun je extensieve inspanningen zoals een stuk hardlopen of wielrennen, langer volhouden. Interval training verhoogt immers je anaerobe drempel en je aerobe uithoudingsvermogen.

Door interval training vergroot ook het aantal haarvaatjes die naar je spieren toe lopen. Hierdoor verbetert de bloedvoorziening en de zuurstofafgifte. Ook train je de koolhydraatstofwisseling en neemt je glycogeenvoorraad toe. Daarnaast brengt het variatie en afwisseling in de training. Je spieren blijven daardoor geprikkeld.

Prikkels

Bij intensieve interval training bereik je grotendeels dezelfde effecten als bij extensieve intervaltraining. Echter de trainingsprikkel is bij de intensieve variant groter en je anaerobe systeem wordt er meer door getraind.

Dit betekent dat het melkzuurgehalte meer stijgt tijdens de training. Na een dergelijke training is rust een absolute voorwaarde.

Rust

Om te voorkomen dat je overtraind of geblesseerd raakt, is het belangrijk om de dag (soms zelfs dagen) na de interval training rust te houden. Doe dit ook! Als je toch wilt trainen, plan dan een rustige hersteltraining in.

Nogmaals; als beginnende sporten, zonder begeleiding, is intensieve intervaltraining niet aan te raden.

Wat als je geen interval training doet?

Wanneer je geen interval training doet is er geen man overboord. Deze trainingsvorm heeft als doel om je sportieve prestaties te verhogen. Je verbetert je conditie en je zult dus ervaren dat je je huidige bewegingsroutine gemakkelijker kunt uitvoeren en dat geeft een goed gevoel.

Let op!

Deze vorm van training is dus niet altijd aan te bevelen. Doe deze training pas, na een periode minimaal 6 maanden van extensief bewegen. Zeker als je een beginnend sporter bent, of je hebt een lange tijd weinig tot niets aan lichaamsbeweging gedaan.

Na een maand of 6 sporten is je basisconditie ofwel je uithoudingsvermogen, als het goed is, in orde. Consulteer, bij twijfel, een specialist.

Hoe boek je resultaat?

De beste resultaten boek je door het opstellen van simpele trainingsschema’s en je te houden aan de voorgeschreven herstelperiode tijdens de trainingen en na de trainingen.

Wanneer je kiest voor een intensieve interval training, voer deze dan maximaal 1 keer per week uit, gevolgd door een hersteltraining of een rustdag.

Rust na interval training. Meer over gezonder leven, lees je in het e-boek Gezond n 10 stappen.

Extensieve interval trainingen kun je meerdere keren per week uitvoeren. Houdt wel altijd in gedachten dat er na een interval training een gedegen herstel dient te volgen. Doe je dit niet, dan werken deze trainingsvormen averechts en kunnen ze leiden tot blessures, oververmoeidheid en andere fysieke ongemakken, die je juist wilt voorkomen.

Dankzij de rustperiode herstelt je lichaam zich en kan supercompensatie ontstaan.

 

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Vormen van interval training

Hieronder heb ik 3 typen van interval trainingen voor je beschreven, waardoor je een goed beeld krijgt wat je traint en hoe je dit, in grote lijnen, kunt doen.

1. Interval training gericht op verbetering en vergroting van energie.

Hierbij intensiveer je de belasting voor een zeer korte duur, bijvoorbeeld korte sprints op vol vermogen van 10 tot 30 seconden.

De herstelperiode, na de piekbelasting bedraagt 3 keer zo lang als de inspanningsperiode, alvorens je weer een nieuwe sprint inzet. De fysieke belasting, tijdens de herstelperiode, dient heel licht zijn.

2. Interval training gericht op verbetering van het melkzuursysteem.

Hierbij intensiveer je de belasting voor 30 seconden tot 2 minuten. Hierdoor komt melkzuur vrij. De intensiteit van de piekbelasting ligt wat lager dan bij de bovenstaande trainingsvorm. De herstelperiode bedraagt 2 keer zo lang als de inspanningsperiode.

De fysieke belasting tijdens de herstelperiode is weer intensiever dan de bovenstaande methode. Hierdoor verloopt de melkzuurverwijdering het best.

3. Interval training gericht op verbetering van het aerobe uithoudingsvermogen.

Hierbij intensiveer je de piekbelasting voor 2 tot 5 minuten. Het moge duidelijk zijn dat je dit niet op vol vermogen kunt doen.

De intensiteit van de piekbelasting ligt lager dan bij de trainingsvorm gericht op verbetering van het melkzuursysteem. De herstelperiode bedraagt net zo’n lange tijd als de inspanningsperiode. In deze periode beweeg je zoals je bij een reguliere extensieve training zou doen.

Interval training bijzonder effectief om af te vallen

Interval training is dus een prima manier om je conditie een boost te geven, waarmee je de sportieve prestaties verbetert

Ook is interval training een goede manier om extra calorieën te verbranden om zodoende af te vallen.

Je metabolisme (stofwisseling) krijgt namelijk een enorme boost, waardoor je automatisch meer calorieën verbrandt. Hierdoor zal je lichaam op een bepaalt moment energie onttrekken uit je vetreserves, waardoor je slanker wordt.

Wil je meer weten over hoe je het metabolisme kan inzetten om extra calorieën te verbranden? Download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Meer weten?

Iedereen kent het belang van een goede gezondheid, een slank lichaam en een gezond gewicht. Wie wil er nou ziek worden en wie wil er nou te zwaar zijn? Het punt is vaak om je plan in praktijk te brengen. Waar begin je mee? Wat kan je het beste doen? Lees daarom het e-boek Gezond in 10 stappen eens. 

Hoe meer je weet over gezond eten, gezond leven, afvallen, niet ziek worden…. hoe beter, toch?

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Interval trainingen versnellen het metabolisme. Het metabolisme is een belangrijk proces. Hoe sneller het werkt, hoe meer calorieën je verbrandt, waardoor je op een gezond gewicht blijft. Na je 25ste echter, vertraagt je metabolisme. In het e-boek Je Metabolisme Boosten ontdek je het weer kan versnellen.

Verantwoord afvallen

Als je wilt afvallen, dan kan interval training je bijzonder goed helpen. Heb jij ook al diverse afvalpogingen ondernomen en liepen ze op niets uit? Dan heb jij waarschijnlijk hetzelfde gedaan als vele anderen; minder eten en meer bewegen.

Helaas is minder eten en meer bewegen juist een recept om aan te komen. En helaas weten heel veel mensen dit niet. Net het aantal calorieën, juist het type calorieën bepaalt of je aankomt of afvalt. Meer weten? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

  • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
  • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
  • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Metaal

Omdat interval training best wat vergt van je mentale vermogens – ze zijn immers best zwaar – is een juiste mindset belangrijk.

De meeste plannen, ideeën en dromen blijven (helaas) maar al te vaak in het hoofd van de eigenaar ervan zitten. En dat is super zonde! De stap naar realisatie van al je wensen, dromen en doelen hoeft helemaal niet groot te zijn. Wil jij ook krachtiger, sterker en gelukkig voelen? Download dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf. Je wordt de beste versie van jezelf.

Wat ook veel mensen lezen; het e-boek Van Stress Naar Geluk.

NLbewustvoedingsadvies

Sporten en interval training helpen je om gezonder, fitter en slanker te worden. Wat je eet heeft 80% invloed op je lichaamsgewicht. Als voedingsadviseur kan ik je daar veel over vertellen. Plan daarom ook een consult in voor persoonlijk voedingsadvies.

Het gesprek vindt online plaats omdat je dit een heleboel tijd scheelt. Je hoeft immers niet helemaal naar mij toe te komen. Tijdens ons gesprek gaan we lekker de diepte in op jouw persoonlijke situatie. Hierdoor ontvang je tal van tips en inzichten die prima op jouw van toepassing zijn.

Nadat je de bestelling hebt afgerond, reageer ik (doorgaans) binnen 24 uur.

Vergeet je je trouwens niet aan te melden voor de maandelijkse update? Je ontvangt maximaal 1 keer per maand een mail, vol met gezonde info, die je leven en gezondheid net even een zetje kan geven. Mooi toch?

Bronnen:
1. https://www.health.harvard.edu/blog/interval-training-more-workout-in-less-time-and-you-can-do-it-2018042013569
2. https://www.t3.com/features/hiit-for-burning-fat
3. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/infographic-high-intensity-interval-training-hiit/