Aerobe beweging

Aerobe beweging bestaat uit lichte bewegingsvormen. Je kunt ze gemakkelijk toepassen, je wordt er niet erg moe van en je kunt het relatief lang volhouden. Aerobe beweging biedt je vele gezondheidsvoordelen. Het verbetert je hart- en longfunctie, je conditie en ook voel je je fitter. Bij aerobe beweging wordt je lichaamsvet aangesproken als energiebron. Het is dus ideaal om je lichaamsvet kwijt te raken. Daarnaast verbetert het ook je metabolisme. Door regelmatige aan aerobe beweging te doen, daalt ook de kans dat je last gaat krijgen van allerlei ongemakken zoals gewrichtspijn, artrose en depressie, diabetes 2, hoge bloeddruk en hoog cholesterol gehalte.

Wat is het aerobe beweging?

Aerobe staat voor zuurstof. Bij aerobe beweging heeft je lichaam zuurstof nodig om aan de energiebehoefte te kunnen voldoen. Voorbeelden van aerobe beweging zijn hardlopen, fietsen, roeien, zwemmen en stevig wandelen. Zowel de hartslag, als de ademhaling nemen in frequentie toe.

Aerobe beweging. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Aerobe beweging en je hartslag

Bij aerobe beweging stijgt de hartslag tot een bandbreedte van 68% tot 75% van je maximale hartslagfrequentie.

Je hartslagfrequentie kun je berekenen met de volgende formule: 220 – leeftijd = maximale hartslagfrequentie.

Aerobe beweging is ideaal om lichaamsvet te verbranden en je basisconditie op te bouwen.

Wat doet aerobe beweging?

Aerobe beweging doet heel veel goeds voor je lichaam. In de eerste plaats verbetert en versterkt het je hart- en longsystemen, zodat je algehele conditie je iets verbeterd. Je krijgt dus meer kracht en meer uithoudingsvermogen.

Door de verbetering van je hart- en longsystemen ben je in staat meer zuurstof naar je spieren en je lichaamscellen te transporteren. Ook herstelt regelmatige aerobe beweging de cholesterolbalans in je bloed. Aerobe beweging verhoogt namelijk het pijl van de goede HDL cholesterol ten opzichte van de slechte LDL.

Aerobe beweging is ook nog eens een vetverbrander bij uitstek. Je lichaam gaat wat harder werken om de energie te leveren die nodig is om de beweging te kunnen uitvoeren. Lichaamsvet is dan de bron voor energie.

Versnelling van je metabolisme

Door aerobe beweging stijgt je ook de snelheid van je metabolisme. Hierdoor verteer je je voedsel efficiënter en je verbrandt dagelijks meer calorieën. Prima voor gewichtsbehoud (als je niet wilt aankomen).

De verhoging van het metabolisme komt ook doordat de spiermassa enigszins toeneemt. Spieren hebben nu eenmaal meer energie nodig dan lichaamsvet. Ook in rust. Doordat het metabolisme verbetert, neemt ook de kans op darmkanker af. Je darmen worden tijdens aerobe namelijk beweging actiever. Aerobe beweging kan dus ook wel helpen bij obstipatie.

Metabolisme versnellen. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Het versnellen van het metabolisme zorgt er ook voor dat het lichaam meer calorieën verbrandt en dat helpt bij gewichtscontrole of bij afvallen. Meer weten over het metabolisme versnellen omdat je wilt afvallen of meer calorieën wilt verbranden? Download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Waarvoor zou je het doen?

Door aerobe beweging word je hart sterker. Je hart hoeft daardoor minder hard te werken om je bloed door je lichaam heen te pompen. In theorie kun je met een goed getraind hart langer kan leven. Ook neemt de kans op allerlei hartkwalen af.

Daarnaast verlaagt het je bloeddruk en wordt je cholesterolgehalte in balans gehouden. Door aerobe beweging verbrand je lichaamsvet, je verliest overtollig vet of je blijft in balans. Je metabolisme stijgt ook, waardoor je automatisch meer calorieën verbrandt.

Ook in rust. Bij regelmatige aerobe beweging val je af en dat voorkomt allerlei fysieke kwalen als diabetes 2, hoog cholesterol en voorkomt de kwalijke gevolgen van overgewicht. Hierbij kun je denken aan gewrichtspijn  artrose, depressie, etc.

Wat als je het niet doet?

Wanneer je nooit aan deze vorm van beweging doet, zul je nooit een basisconditie opbouwen.

Hoe boek je resultaat?

Je boekt goede resultaten indien dagelijks 1 uur aerobe of matig intensief beweegt. Luister wel goed naar je lichaam. Wanneer je na een lange periode, van inactiviteit, weer eens wat aan lichaamsbeweging wilt doen, dan kan je lichaam moe aanvoelen na een keer of 4 of 5. Je lichaam heeft simpelweg de tijd nodig om te wennen aan het nieuwe regime.

Aan de andere kant, wanneer je altijd aan sport en beweging hebt gedaan, staar je dan niet blind op dat ene uurtje bewegen. Wanneer je progressie wilt boeken, is het raadzaam om langzaam de duur van de bewegingssessie te verhogen. Als richtlijn kun je hierbij een duurverlening van maximaal 10% per week nemen.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je een gezond gewicht, lichaamsvet verbranden en een goede gezondheid in het algemeen? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Wil jij ook meer info ontvangen d.m.v. de maandelijkse update (vol gezonde info)?

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2013/11/20/physical-activity-guidelines-how-much-exercise-do-you-need/
2. https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/aerobic-exercise-examples