Bietensap is een bijzonder gezond drankje. Zo helpt bietensap bij het ontgiften van ons lichaam, het verbeteren van sportieve prestaties, het verlagen van de bloeddruk, het verhogen van je weerstand en het bevat zelfs kankerremmende stoffen. Dat is me nogal wat. En er is meer te vertellen over bietensap. Er lopen zelfs onderzoeken naar de invloed van bietensap op het voorkomen van dementie. Wat maakt bietensap toch zo ongelofelijk gezond? Bietensap is zo gezond omdat bietensap het stofje nitraat bevat. Ons lichaam zet nitraten om in nitriet. En dat is “The Magic’ van bietensap. Je zou het stofje nitriet kunnen zien als als een soort natuurlijke doping. Zelf drink ik ook regelmatig bietensap. Dit artikel geeft je meer inzichten over dit verbazingwekkende sapje.
Waarom is bietensap gezond en wat is het?
Bietensap is het sap van de rode biet. Je kunt het heel gemakkelijk zelf maken en het is ook te koop in de winkel. Hiervoor hoef je niet naar een speciaalzaak, steeds meer supermarkten bieden het aan. Het is niet duur.
Waar is bietensap goed voor?
Rode bietensap bevat veel gezonde voedingsstoffen. De rode biet, of op zijn Latijn de Beta vulgaris, is een knolgewas. Het bevat veel essentiële voedingsstoffen. Essentiële voedingsstoffen zijn voedingstoffen die je lichaam niet zelf aanmaakt. Je moet ze dus binnen krijgen door middel van je voeding. Door het drinken van bietensap, krijg je dus veel gezonde stoffen binnen.
Rode bieten zelf zijn een belangrijke bron van vezels (bron). In rode bietensap zitten natuurlijk minder vezels. Ook zit bietensap vol met foliumzuur (vitamine B9), mangaan, kalium, ijzer en vitamine C.
Bieten en rode bietensap blijken erg gezond omdat ze in verband worden gebracht met tal van gezondheidsvoordelen. Hierbij kun je denken aan een verbeterde doorbloeding (bron), een lagere bloeddruk (bron) en verhoogde trainingsprestaties. Veel van deze voordelen komen door het hoge gehalte aan anorganische nitraten.
The Magic van bietensap: nitraat
Bietensap zit vol met nitraten. Deze nitraten worden door ons lichaam omgezet in nitriet (bron). Nitriet helpt ons lichaam bij het verhogen van de bloedtoevoer en het verrijken van ons bloed met zuurstof.
Bietensap maakt je bloedvaten wat wijder (bron). Hierdoor komt er dus automatisch meer bloed en meer zuurstof in je lichaamscellen. Denk hierbij aan de spieren en ook je hersenen. Meer bloed en zuurstof in onze cellen, betekent een betere prestatie.
Je sportieve prestaties blijken met wel 17% toe te nemen door de inname van nitraat. Onder duursporters zoals wielrenners en hardlopers is bietensap dus bijzonder populair.
Kan nitraat kanker veroorzaken?
Sommige mensen denken dat nitraat schadelijk zijn en kanker zou kunnen veroorzaken. Anderen denken dat dit risico juist wordt geassocieerd met het nitriet in verwerkt vlees (bron) (bron).
Verreweg het meeste nitraat (80-95%) is afkomstig van groenten en fruit (bron). Nitraat bijvoorbeeld zit ook in andijvie. Nitriet vind je eveneens in levensmiddelenadditieven, gebakjes, granen en verwerkt of gerookt vlees (bron).
Onderzoek toont aan dat diëten die rijk zijn aan nitrieten en nitraten positieve effecten op de gezondheid kunnen hebben, waaronder lagere bloeddrukniveaus en een verminderd risico op vele ziekten (bron).
De uitkomsten van de onderzoeken rond nitraten en het mogelijk veroorzaken van kanker, blijken overigens uiterst zwak te zijn (bron). De gezondheidsvoordelen van nitraten wegen niet op tegen de mogelijke risico’s.
Variatie is belangrijk
Niet alleen bietensap is gezond. Gezond en gevarieerd eten is natuurlijk belangrijk. Het is niet nodig om meerdere keren per week bieten te eten, of om bietensap te maken. De gezonde stoffen van rode bieten vind je namelijk ook in andere groenten.
Gevarieerd eten…. hoe vaak heb je dat al niet gehoord? En hoe weet je nou of je wel voldoende voedingsstoffen en bouwstoffen binnen krijgt? Om dat allemaal te weten (en dat is best veel) kun je het beste het e-boek Gezond in 10 stappen lezen.
Gezond In 10 Stappen
De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?
Wat leer je o.a. in dit e-boek?
- Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
- Het belang van een goede hormonale balans
- Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben
En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.
Waarom zou je bietensap gebruiken?
De nitraten werken weerstand verhogend. Je kunt dus meer aan. En dat is nog niet alles. Indien je ziek bent geweest, dan kan bietensap helpen bij het ontgiften van de darmen, lever en de maag. Ons lichaam ruimt na een periode van ziekte namelijk de rommel weer op en dan kan het wel eens wat extra’s gebruiken.
Hieronder heb ik vier effecten voor je uiteengezet, die je kan ervaren door bietensap te drinken.
1. Bietensap drinken om je prestatie te bevorderen
Bietensap is niet alleen gezond, vooral bij duursporters kan bietensap juist de fysieke prestaties bevorderen. Het drinken van bietensap zou het uithoudingsvermogen vergroten en het zuurstofgebruik stimuleren. Beiden zijn nodig om tot betere prestaties te komen (bron).
Als je een duursporter bent, dan kan bietensap de sportieve prestatie met wel 16 tot 17% verbeteren. Dit heeft natuurlijk ook weer te maken met de hoeveelheid zuurstof die de spieren opnemen (bron). Vandaar dat bietensap ook wel de legale doping wordt genoemd.
Het blijkt namelijk dat de nitraten in de voeding (bietensap) het gebruik van zuurstof tijdens lichamelijke inspanning verminderen, door de efficiëntie van mitochondriën, de energiefabriekjes van je lichaamscellen, te beïnvloeden. Dit geldt overigens niet alleen bij duurinspanningen zoals hardlopen (bron), wielrennen (bron). Het blijkt ook op te gaan voor teamsporten (bron).
Je hoeft er geen liters van te drinken. Enkele glazen van 200 tot 250 ml. voor de dag van een wedstrijd of de sportieve prestatie volstaan. Je zult alleen wel merken dat je plas een beetje rood wordt.
2. Bietensap is gezond omdat het dementie tegen zou kunnen gaan
Als je ouder wordt, kan bietensap ook uitkomst bieden. Er lopen momenteel onderzoeken naar de invloed van bietensap op het tegengaan van dementie. Ook dit heeft weer te maken met de bloedtoevoer naar onze hersenen, hoe meer bloed er naar de hersenen stroomt, hoe beter de prestaties van hersenen kunnen zijn (bron).
Zo zou ook het risico op het krijgen van Alzheimer lager zijn, door regelmatig bietensap te drinken (bron).
Ook hier weer geldt, net als bij de spieren, dat de nitraten de mentale en cognitieve functie kunnen verbeteren, door het wijder worden van de bloedvaten te bevorderen. Zodoende stroomt er meer bloed naar je hersenen (bron) en (bron).
Met name de bloedtoevoer naar de frontale kwab van de hersenen zou verbeteren. En dat gebied regelt ons hoger denken, zodat je besluiten kunt nemen en het bevat je werkgeheugen (bron).
3. Bietensap blijkt zo gezond dat het kankerremmend kan werken
Bietensap kan zelfs kankerremmend werken. Dit blijkt uit onderzoek. Het bevat namelijk kanker remmende stoffen. Uit dierproeven bleek dat bietenextract de groei van tumoren bij de dieren verminderden (bron).
Kan bietensap kankerremmend zijn? Dierproeven laten goede resultaten zien, maar of dit voor mensen geldt moet nog flink onderzocht worden.
4. Bietensap is gezond omdat het chronische ontstekingen kan remmen
Chronische ontsteking staan in relatie met chronische aandoeningen, zoals obesitas, hartaandoeningen, leverziekten en kanker (bron).
Bieten bevatten namelijk bepaalde pigmenten die betanine worden genoemd. Deze pigmenten zouden een aantal ontstekingsremmende eigenschappen bezitten (bron) en (bron). Ook nierontstekingen zouden verminderen, zo bleek uit een studie.
De onderzoeken zijn vooral uitgevoerd op ratten. En hoewel deze studies suggereren dat bieten en bietensap een ontstekingsremmend effect hebben, zijn er toch echt nog wat meer studies op menselijke nodig om te bepalen of bieten kunnen worden gebruikt om chronische ontstekingen te verminderen.
5. Bietensap gezond omdat het je bloeddruk kan verlagen
Een hoge bloeddruk verhoogt de risico’s op hartaanvallen en beroertes. Dit zijn de voornaamste doodsoorzaken in de wereld. Door een hoge bloeddruk kunnen je bloedvaten en je hart namelijk beschadigen (bron).
Het eten van fruit en groenten die rijk zijn aan nitraten, kan kan het risico op hartaandoeningen verminderen door de bloeddruk te verlagen en stikstofoxide te vormen (bron) en (bron).
Diverse studies tonen aan dat bietensap de bloeddruk tot wel 3 – 10 mm Hg binnen enkele uren zou kunnen verlagen (bron) en (bron).
Dat de bloeddruk daalt komt waarschijnlijk door de verhoogde niveaus van stikstofmonoxide, waardoor de bloedvaten ontspannen en verwijden (bron). Ofwel, je bloedvaten worden wat wijder door de nitraten, zodat de bloeddruk afneemt.
6. Bietensap gezond en goed voor je huid
Tot slot kan bietensap positieve effecten op je huid hebben. Het reinigt je huid van binnen uit.
Waarom bietensap drinken niet gewoon bietjes eten?
Je kunt natuurlijk ook bietjes eten, alleen dan heb je er wel 4 of 5 nodig om tot dezelfde resultaten te komen, zoals hierboven beschreven. Zelf verwerk ik bieten regelmatig tot bietensap in een smoothie. Gewoon in de magi-mixer stoppen (of de blender). Lekker en gezond.
Hoe maak je bietensap?
Zelf bietensap maken is super eenvoudig. In vrijwel elke supermarkt zijn bieten te koop. Vaak zijn ze al schoongemaakt en zijn ze per 4 verpakt. Ook zijn ze niet duur. Doe ze in de blender of in de juicer en klaar. Misschien moet je wel even wennen aan de smaak.
Wil jij ook gezonder eten, omdat jij je fitter en energieker wilt voelen. Of wil je afvallen? Wat je dan in je mond stopt, is dan mega belangrijk. Download het e-boek Gezond In 10 Stappen maar eens.
Gezond In 10 Stappen
De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?
Wat leer je o.a. in dit e-boek?
- Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
- Het belang van een goede hormonale balans
- Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben
En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.
Meer weten?
Kan jij ook wel wat extra energie gebruiken, wil je (sportief gezien) beter presteren of wil je ook een fitter gevoel? Wat je dagelijks in je mond stopt bepaalt in grote mate ons lichaamsgewicht, onze prestaties en ons gevoel.
We leven daarnaast ook in een drukke, jachtige en stressvolle tijd. Dit laat zijn sporen na. Meer dan de helft van onze landgenoten is te dik en talloze mensen zijn depressief, chronisch ziek of hebben vaak last van allerlei aandoeningen. Miljoenen mensen slikken dagelijks medicatie en dit lijkt normaal te zijn geworden.
Dat kan anders! In het e-boek Gezond in 10 stappen ontdek je welke stappen je moet zetten om je weer gezond, sterk, fit en slank te voelen.
Gezond In 10 Stappen
De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?
Wat leer je o.a. in dit e-boek?
- Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
- Het belang van een goede hormonale balans
- Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben
En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.
Even doorgaan over de drukke tijden; heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, gejaagdheid, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? In het e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je bepaalde kleine lichaamseigen stofjes (neurotransmitters) in je voordeel laat werken, waardoor je weer lekkerder in je vel gaat zitten.
Zit je in de knoop?
Wil je meer succes en geluk in je leven? Bietensap drinken is een prima manier om je conditie en je geest een boost te geven. Maar als het tussen je oren niet goed zit (je wilt meer, je kan meer maar je weet niet hoe) dan kom je niet ver. Lees daarom het populaire zelf-hulp e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens.
Sinds eind 2019 heb ik ook de Cursus Afvallen, online staan. Je leert hoe afvallen werkt, zodat je gaat snappen wat je moet doen, om duurzaam af te vallen.
Online Cursus Afvallen
Afvallen moet je leren, anders lukt het nooit. Dit is de meest complete cursus over afvallen
In deze cursus leer je onder andere:
-
- Zonder honger af te vallen
- Afvallen zonder calorieën te tellen
- Af te vallen zonder enorm te hoeven sporten
- Waarom je juist in je bed afvalt
- Hoe je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt
- Wat de juiste voeding is om af te vallen
- Welke vormen van beweging je helpen om af te vallen
Ontvang jij de maandelijkse update nog niet? Maximaal 1 keer per maand mail ik je gezonde info toe. Mis het niet!
Ook leuk te lezen/Bronnen:
1. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-its-hard-to-beat-the-health-benefits-of-beets/