Menu

Blog

Cart

Je metabolisme, ofwel je stofwisseling, speelt een enorm belangrijke en grote rol in je lichaamsgewicht en bij gewichtscontrole. Niet veel mensen weten dit. Als je wilt afvallen, dan doe je er goed aan om je metabolisme te versnellen. Het metabolisme bepaalt namelijk hoe snel je lichaam voedingsstoffen omzet in energie. Deze energie gebruikt je lichaam om normaal, gezond en goed te functioneren. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je verbrandt. En hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt, hoe meer dit bijdraagt aan een gezond gewicht. Bepaalde fysiologische factoren zoals leeftijd en geslacht, hebben echter invloed op de snelheid van het metabolisme. Er zijn gelukkig ook zaken die je wel kan beïnvloeden en daarover gaat dit artikel.

Wat is metabolisme?

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Het metabolisme is de manier en de snelheid waarop je lichaam calorieën, die via eten en drinken binnen komen, omzet in energie. Hoe beter en hoe sneller je metabolisme werkt, hoe beter je in staat bent af te vallen of juist om je gewicht te behouden.

Metabolisme versnellen. Meer weten? Download het e-boek Je Metabolisme Boosten

Je metabolisme kan je zelf beïnvloeden door bepaalde keuzes te maken in je beweeg- en voedingspatroon.

Er bestaat echter ook een aantal fysiologische factoren die je niet kunt beïnvloeden. Dit zijn factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, hormoonhuishouding en erfelijke factoren. Helaas beïnvloeden zij wel de snelheid van het metabolisme.

Leeftijd bijvoorbeeld zorgt voor een vertraging van het metabolisme. Hierdoor kom je geleidelijk aan.

We gaan nu eerst eens kijken naar wat het metabolisme doet. Daarna vertel ik je hoe je het kan versnellen. Veel bezoekers van deze website willen namelijk afvallen (en vervolgens niet weer aankomen!). Ik geef je een aantal nuttige inzichten die je zelf kan toepassen, om je metabolisme te versnellen.

Wat doet het metabolisme?

Je metabolisme zet dus het voedsel dat je eet om in energie. Wanneer je normaal eet dan gebruikt je lichaam tot ongeveer 85% van deze calorie-inname om al je lichamelijke processen in stand te houden.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld het verteerproces (metabolisme) zelf en ook het warm houden van je lichaam, de bloedcirculatie, het herstellen van wondjes, het groeien van je haar en het algeheel herstel van je lichaam.

De overige 15% van je calorie-inname wendt het lichaam aan om allerlei lichamelijke activiteiten te ondersteunen. Dit is de beweging die je dagelijks doet, zoals staan, lopen, fietsen, huishoudelijke klussen en sporten. Door veel aan beweging (sport) te doen kun je dit percentage opvoeren tot maximaal 25%.

Waarom zou je je metabolisme willen versnellen?

Wanneer je metabolisme sneller werkt, dan verbrandt je lichaam automatisch meer calorieën per dag. Een gevolg van een sneller werkende stofwisseling kan zijn dat je afvalt. Je verbrandt immers meer calorieën.

Ook als je in rust bent verbrandt het lichaam, door een sneller werkend metabolisme, meer calorieën. Je verbrandt dus meer calorieën als je ’s avonds op de bank zit en wanneer je ’s nachts ligt te slapen. Hoe mooi is dat?

Het kweken van spiermassa is een bijzonder effectieve manier om je metabolisme te boosten. Het in stand houden van 1 gram spier vergt namelijk tot wel 90% meer energie dan het in stand houden van 1 gram lichaamsvet.Metabolisme versnellen en afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Grofweg kun je stellen dat het in stand houden van 1 kilo spier, dagelijks rond de 90 calorieën kost. Het in stand houden van 1 kilo aan vet, kost het lichaam ongeveer 9 calorieën. Spiermassa is dus een goede calorieën verbrander.

Natuurlijk hoef je geen overmatig gespierde Hulk te worden om van dit effect te profiteren. Een lichte toename van de spiermassa doet al heel veel. Wist je trouwens ook dat spiermassa tot wel 4 keer minder plek inneemt dan vetmassa? Door te werken aan een beetje spiermassa, word je dus ook nog eens slanker!

Wil je meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Waarom en wanneer daalt de snelheid van het metabolisme?

De snelheid van je metabolisme daalt vanaf 25 jarig leeftijd, met 5% per 10 jaar. Dit is helaas een onomkeerbaar proces. Het hoort gewoon bij het natuurlijke proces van ouder worden.

De snelheid van het metabolisch proces daalt vanwege de tegengestelde beweging van een vermindering van je spiermassa en het groter worden van je vetmassa. Minder calorieën verbranden door een afname van je spiermassa en een toename van je vetmassa. Daar kan je dus niets aan doen.

Vet verbrand nu eenmaal 90% minder calorieën dan spieren. Daarom word je in de loop van de tijd steeds een beetje zwaarder en krijgen die love handles en het zwembandje steeds meer vorm.

Ook een daling van het metabolisme door diëten

De snelheid van het metabolisme daalt ook wanneer je tijdelijk een stuk minder gaat eten. Dit gebeurt vooral bij zogenaamde crashdiëten en diëten die minder calorieën voorschrijven dan dat je eigenlijk nodig hebt.

Het idee achter zo’n dieet is dat je afvalt. Dit gebeurt in de eerste weken ook wel, maar de snelheid van het metabolisme daalt ook. En dat draagt helemaal niet bij aan gewichtsverlies. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot gewichtstoename. Dat wil je toch niet?

Hoe gaat dat in zijn werk?

Doordat de snelheid van het metabolisme daalt, vanwege het calorie-arme dieet, gaat je lichaam zuiniger om met de energie die het nog wel binnen krijgt. Je eet immers minder en je lichaam heeft nog altijd calorieën nodig om je hart te laten kloppen, je longen te laten functioneren en je hersenen te laten werken om maar iets te noemen.

Na een paar weken is het lichaam aan de ‘nieuwe’ toestand gewend en zal het niet meer afvallen. Als je nog meer wilt afvallen, dan zou je dus nog minder gaan eten. Natuurlijk verlies je gewicht, maar helaas vertraagt je stofwisseling ook. En dat is bijzonder nadelig.

Het vervelende gevolg van het vertraagde metabolisme is dat je weer aankomt. En weet je wat nog vervelender is? Je mag dan wel een paar kilo zijn afgevallen, maar je vetpercentage is amper afgenomen. Wel is je spiermassa afgenomen. En dat is een groot probleem. Spieren zijn juist de aanjager van je metabolisme.

Door minder calorieën te eten vermindert je spiermassa en blijven je vetreserves voor een groot deel juist in tact! En dat was nou net niet de bedoeling, lijkt mij.

Wil je hier meer over weten? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Waarom diëten niet werken?

Minder eten leidt dus tijdelijk tot gewichtsreductie. Op de lange termijn echter, leidt zo’n dieet er vrijwel altijd toe dat men weer aankomt. En het kan vervelender; omdat het metabolisme trager is gaan werken, komt men zelf meer aan in gewicht, dan dat men was voordat ze wilden afvallen.

Deze kennis; minder eten, afvallen en weer aankomen, is niet nieuw. Integendeel. In de jaren ’40 van de vorige eeuw is er onderzoek gedaan naar de effecten van calorierestrictie op het lichaamsgewicht en het gedrag van mensen. Dit onderzoek staat bekend als The Minnesota Starvation Experiment.

In het kort; tijdens dit experiment werden 36 gezonde mannen op een dieet gezet waarbij ze rigoureus minder mochten eten. Uit experiment bleek onder andere dat:

  • Afvallen geen lineair proces is. Je valt niet 1 kilo per week af, waardoor je na 5 weken bijvoorbeeld 5 kilo minder weegt.
  • Het afvallen stopt na een periode van een paar weken omdat het metabolisme minder snel werkte.
  • De mentale en fysieke gevolgen bleken rampzalig.

Een ander gevolg was dat de mannen na het experiment weer aankwamen en dat zij zich (abnormaal) fixeerden op eten. Met andere woorden; psychisch gezien waren zij er niet van opgeknapt. Doe jezelf dit dus niet aan.

Ik vind het ronduit stuitend dat deze kennis – minder eten leidt dus niet tot duurzaam afvallen, maar tot een daling in de snelheid van je metabolisme, waardoor je niet afvalt en aankomt – al bijna 70 jaren oud is en dat de meeste diëten deze methode toch handhaven.

Wil je wel verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Hoe boek je wel resultaat?

Om je metabolisme te versnellen en om je gewicht naar een gewenst niveau te brengen, is het aan te bevelen om spiermassa op te bouwen.

Spiermassa creëren kent een aantal belangrijke voordelen.

  • Het is een effectieve manier om je vetmassa de baas te zijn.
  • Door spiermassa krijg je een slanker lichaam.
  • Spiermassa geeft je metabolisme een flinke boost, omdat van alle lichamelijke functies onze spieren het meeste energie verbruiken.

Meer weten over calorieën verbranden en gewichtscontrole? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Om spiermassa op te bouwen kan je 2 of 3 keer per week naar de sportschool gaan. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om spiermassa te ontwikkelen zoals dagelijks een half uur huishoudelijke klussen, stevig wandelen en fietsen. Hiermee bouw je echter geen conditie op.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Wat is echt niet handig om te doen?

Het is dus echt niet handig om een tijdelijk dieet te volgen, waarbij je minder calorieën eet. Tijdelijke diëten beloven vaak goede (en blijvende) resultaten, maar dit is helaas bijna nooit het geval. Onderzoek laat zien dat bijna iedereen die dit doet, binnen 2 jaar weer is aangekomen en zelfs zwaarder weegt dan voordat men met het dieet begon.

Eigenlijk klinkt het heel erg paradoxaal; een tijdelijk dieet om af te vallen, waardoor je uiteindelijk zwaarder wordt.

En eigenlijk weet je dat zelf ook wel. Want hoe kan een tijdelijk dieet – waarbij de resultaten dus automatisch tijdelijk zijn – permanente resultaten opleveren?

Dergelijke diëten verkopen je eigenlijk de hoop om af te vallen en om op streefgewicht te blijven. Het middel – minder calorieën eten – klinkt logisch, maar levert je uiteindelijk alleen maar frustratie op.

Wil je verantwoord afvallen (en niet meer aankomen, daarna)? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Vermijdt dus crashdiëten, sapkuren, afslankpillen, hormoonkuren, allerlei super diëten en diëten waarbij je een bepaalde voedingsstof, zoals koolhydraten, of combinaties van voedingsstoffen, niet mag eten, of juist in overvloed mag eten.

Dergelijke tijdelijke interventies beïnvloeden je de snelheid van je metabolisme op een manier die je liever niet hebt.

Metabolisme versnellen en afvallen. Lees ook het e-boek Je Metabolisme Boosten.
Dit soort foto’s kloppen dus niet
Maar er zijn toch resultaten met die quick fixes?

Natuurlijk val je in het begin af met dergelijke quick fixes. Vooral in de eerste 3 tot 5 weken. Dit komt vooral omdat je lichaam plotseling een ander voedingspatroon krijgt. Hierdoor spreekt je lichaam onder andere bepaalde reserves aan.

Meestal bestaan de verloren kilo’s – van zo’n korte periode – uit lichaamsvocht en uit spiermassa.

Het niveau van lichaamsvocht – één liter lichaamsvocht = één kilo lichaamsgewicht – herstelt zichzelf automatisch, waardoor je vanzelf weer zwaarder wordt.

Doordat je spiermassa is afgenomen, verbrand je automatisch minder calorieën, waardoor de snelheid van je metabolisme is gedaald. En dat draagt al helemaal niet bij aan duurzaam gewichtsverlies.

Geen trucje, wel een duurzame oplossing

Er bestaat dus geen pil of tijdelijk dieet om duurzaam af te vallen en gezond ouder te worden. Dergelijke diëten en interventies zorgen er juist voor dat de snelheid van je metabolisme daalt. Wanneer dit gebeurt, dan gebruikt je lichaam dus minder calorieën en ben je verder van huis. Want als je weer ‘normaal’ gaat eten – wat meestal aan de orde is – dan krijg je opeens ‘teveel’ calorieën binnen.

Juist omdat je metabolisme is vertraagd, slaat je lichaam die overtollige calorieën op als lichaamsvet en voor je het weet ben je weer terug bij af. Vaak worden mensen helaas zelfs wat zwaarder, dan dat ze waren vóór hun dieetpoging.

Het boosten van je metabolisme helpt wel om af te vallen en bij gewichtscontrole. Metabolisme is dus geen dieet, geen maniertje en geen trucje. Je metabolisme versnellen is een proces en dat proces kun je zelf beïnvloeden.

NLbewustvoedingsadvies

Sinds dit jaar ben ik ook begonnen met online persoonlijk voedingsadvies. Dit doe ik via mijn praktijk NLbewustvoedingsadvies. Het doel is om jou te voorzien van persoonlijk voedingsadvies omdat je wilt afvallen, gezond wilt blijven en/of omdat je niet chronisch ziek wilt worden, op oudere leeftijd.

Wil jij ook graag een afspraak voor persoonlijk voedingsadvies? Boek een consult van 30 minuten. De prijs bedraagt slechts € 50,- inclusief BTW. Je ontvangt tevens, geheel gratis een document t.w.v. €25,-.

Dit document staat bomvol gezonde info, zodat je alles nog eens rustig kan nalezen.

Meer weten?

Je metabolisme is dus een heel erg belangrijk proces. Hoe sneller het werkt, hoe meer calorieën je verbrandt, waardoor je op een gezond gewicht blijft. Na je 25ste echter, vertraagt het. In het e-boek Je Metabolisme Boosten ontdek je hoe je je stofwisseling versnelt.

Wil je meer weten over verantwoord afvallen? Zijn al je pogingen om af te vallen tot dusverre niet gelukt? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens. Bij afvallen speelt je metabolisme een belangrijke rol, ook het type calorie en je hormonen zijn super belangrijk.

Wil meer weten over gezonder leven, een gezonder gewicht en je gezond voelen? Wil je ook blijven genieten van de leuke (en lekkere) dingen in het leven? Lees dan het e-boek Gezond in 10 Stappen.

Lees anders ook het razend populaire e-boek Van Stress naar Geluk eens.

NLbewustgezond nieuwsbrief

Andere bekeken ook:

Afvallen

8 Manieren om je bloedsuikerspiegel constant te houden

Lees meer
Gezonde levensstijl

Schommelingen in gewicht, extreem link. 10 Redenen waarom dit niet goed is.

Lees meer
Afvallen

Snel weer back in shape na de feestdagen

Lees meer