Metabolisme Verhogen van de snelheid van het metabolisme voor een gezond gewicht

Wat is de betekenis van het woord metabolisme? Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Je metabolisme speelt een enorm belangrijke en grote rol in je lichaamsgewicht en bij gewichtscontrole. Niet veel mensen weten dit overigens. Een traag werkend metabolisme kan ervoor zorgen dat je aankomt. Aan de anderen kant kan een snel werkend metabolisme er dus voor zorgen dat je afvalt. Als je dus wilt afvallen, dan doe je er goed aan om je metabolisme te versnellen. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je verbrandt. Hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt, hoe meer dit bijdraagt aan een gezond gewicht. Hoe mooi is dat? Bepaalde fysiologische factoren zoals leeftijd en geslacht, hebben invloed op de snelheid van het metabolisme (bron). Er zijn gelukkig ook zaken die je wel kan beïnvloeden en daarover gaat dit artikel.

Wat is de betekenis van metabolisme en wat doet het?

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Het metabolisme is de manier en de snelheid waarop je lichaam calorieën, die via eten en drinken binnen komen, omzet in energie. Hoe beter en hoe sneller je metabolisme werkt, hoe beter je in staat bent om af te vallen of juist om je gewicht te behouden (als je eenmaal afgevallen bent).

Wat is metabolisme, hoe helpt het bij afvallen? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Je metabolisme kan je zelf beïnvloeden door bepaalde keuzes te maken in je beweeg- en voedingspatroon.

Let wel, er bestaat ook een aantal fysiologische factoren die je niet kunt beïnvloeden. Dit zijn factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, hormoonhuishouding en erfelijke factoren (bron). Helaas beïnvloeden zij wel de snelheid van je metabolisme.

Leeftijd bijvoorbeeld zorgt voor een vertraging van het metabolisme. Hierdoor kom je geleidelijk aan en daar kan je niets tegen doen (bron).

We gaan nu eerst eens kijken naar wat het metabolisme doet. Daarna vertel ik je hoe je het kan versnellen. Veel bezoekers van deze website willen namelijk afvallen (en vervolgens niet weer aankomen!). Ik geef je een aantal nuttige inzichten die je zelf kan toepassen, zodat jij zelf je metabolisme kan versnellen.

Wat doet het metabolisme?

Je metabolisme zet dus het voedsel dat je eet om in energie. Wanneer je normaal eet dan gebruikt je lichaam tot ongeveer 85% van je dagelijkse calorie-inname om al je lichamelijke processen in stand te houden.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld het verteerproces (metabolisme) zelf en ook het warm houden van je lichaam, de bloedcirculatie, het herstellen van wondjes, het groeien van je haar en het algeheel herstel van je lichaam.

De overige 15% van je calorie-inname wendt het lichaam aan om allerlei lichamelijke activiteiten te ondersteunen. Dit is de beweging die je dagelijks doet, zoals staan, lopen, fietsen, huishoudelijke klussen en sporten.

Door veel aan beweging (sport) te doen kun je dit percentage opvoeren tot maximaal 25%. Vooral interval trainingen kunnen een effectieve manier zijn om je metabolisme te versnellen (bron).

Waarom zou je je metabolisme willen versnellen?

Nu je meer weet over de betekenis van het metabolisme, kunnen we eens kijken waarom je je metabolisme zou willen versnellen.

Wanneer je metabolisme sneller werkt, dan verbrandt je lichaam automatisch meer calorieën per dag. Een gevolg van een sneller werkende stofwisseling kan zijn dat je afvalt. Je verbrandt immers meer calorieën.

Ook als je in rust bent verbrandt het lichaam, door een sneller werkend metabolisme, meer calorieën. Je verbrandt dus meer calorieën als je ‘s avonds op de bank zit en wanneer je ‘s nachts ligt te slapen. Hoe mooi is dat?

De rol van spieren bij het versnellen van je metabolisme

Het kweken van spiermassa is een bijzonder effectieve manier om je metabolisme te boosten (bron). Het in stand houden van 1 gram spier vergt namelijk tot wel 10 keer meer energie dan het in stand houden van 1 gram lichaamsvet.Wat is metabolisme, hoe helpt het bij afvallen? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Grofweg kun je stellen dat het in stand houden van 1 kilo spier, dagelijks rond de 90 calorieën kost. Het in stand houden van 1 kilo aan vet, kost het lichaam ongeveer 9 calorieën. Spiermassa is dus een goede calorieën verbrander.

Natuurlijk hoef je geen overmatig gespierde Hulk te worden om van dit effect te profiteren. Een lichte toename van de spiermassa doet al heel veel.

Wist je trouwens ook dat spiermassa tot wel 4 keer minder plek inneemt dan vetmassa? Door te werken aan een beetje spiermassa, word je dus ook nog eens slanker!

Wil je meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Waarom en wanneer daalt de snelheid van het metabolisme?

De snelheid van je metabolisme daalt vanaf 25 jarig leeftijd, met 5% per 10 jaar. Dit is helaas een onomkeerbaar proces. Het hoort gewoon bij het natuurlijke proces van ouder worden (bron).

De snelheid van het metabolisch proces daalt vanwege de tegengestelde beweging van een vermindering van je spiermassa en het groter worden van je vetmassa. Hierdoor verbrand je minder calorieën omdat je spiermassa afneemt en je vetmassa toeneemt.

Lichaamsvet verbruikt dagelijks tot wel 10 keer minder calorieën dan spiermassa. Daar kan je dus niets aan doen. Daarom word je in de loop van de tijd steeds een beetje zwaarder en krijgen die love handles en die vervelende vetjes steeds meer vorm.

Ook een daling van het metabolisme door diëten

De snelheid van het metabolisme daalt ook wanneer je tijdelijk een stuk minder gaat eten. Dit gebeurt vooral bij zogenaamde crashdiëten en diëten die minder calorieën voorschrijven dan dat je eigenlijk nodig hebt (bron).

Het idee achter zo’n dieet is dat je afvalt. Dit gebeurt in de eerste weken ook wel, maar de snelheid van het metabolisme daalt ook (bron). Dit is bijzonder zorgelijk. Waarom? Omdat een daling van de snelheid van je metabolisme totaal niet gewichtsverlies, dan wel het in stand houden van je streefgewicht (wanneer je net flink afgevallen bent).

Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot gewichtstoename. Dat wil je toch niet?

Hoe gaat dat in zijn werk?

Doordat de snelheid van het metabolisme daalt, vanwege het calorie-arme dieet, gaat je lichaam zuiniger om met de energie die het nog wel binnen krijgt (bron). Je eet immers minder en je lichaam heeft nog altijd calorieën nodig om je hart te laten kloppen, je longen te laten functioneren en je hersenen te laten werken om maar iets te noemen.

Gewenning

Na een paar weken is het lichaam aan de ‘nieuwe’ toestand gewend (minder eten) en zal het niet meer afvallen. Als je nog meer wilt afvallen, dan zou je dus nog minder moeten gaan eten. Natuurlijk verlies je dan ook gewicht, maar helaas vertraagt je stofwisseling ook. En dat is bijzonder nadelig.

Je spiermassa verdwijnt

Het vervelende gevolg van het vertraagde metabolisme is dat je op een bepaalt moment weer aankomt. En weet je wat nog vervelender is? Je mag dan wel een paar kilo zijn afgevallen, maar je vetpercentage is amper afgenomen. Wel is je spiermassa afgenomen. Dit is een groot probleem omdat spieren juist de aanjager van je metabolisme zijn.

Je lichaam eet zichzelf op

Je lichaam kiest er namelijk voor om spiermassa aan te spreken als energiebron, omdat je te weinig eet. Dit houdt in dat je lichaam zich als het ware zelf opeet.

De vetreserves blijven grotendeels wel in tact. Waarom? Om 2 redenen:

  1. Het kost je lichaam amper calorieën om je vetmassa in stand te houden. Je eet immers minder, dus komen er minder calorieën in je lichaam om te voorzien in de noodzakelijke lichaamsprocessen. Dan is het dus efficiënter om spieren op te eten omdat zij heel veel energie nodig hebben.
  2. Vetmassa isoleert en dit is bijzonder handig omdat je lichaam (dankzij die vetmassa) minder calorieën hoeft te besteden aan het warm houden van je lichaam.

Door minder calorieën te eten vermindert je spiermassa en blijven je vetreserves voor een groot deel juist in tact! En dat was nou net niet de bedoeling, lijkt mij.

Wil jij echt afvallen?

Vraag jij je weleens af waarom sommige mensen wel afvallen en verreweg de meesten niet? Wat doen de mensen die wel afvallen toch anders? Ik kan je in ieder geval vertellen dat het (echt) super belangrijk is dat je de JUISTE calorieën binnen krijgt.

De verkeerde calorieën zorgen er immers voor dat je hormonen op hol slaan en dat je extra veel lichaamsvet opslaat. Daarom is het belangrijk dat je leert wat je moet doen om echt af te vallen.

Wil jij dat ook? Volg dan deze uitgebreide Online Cursus Afvallen.

Online Cursus Afvallen

Afvallen moet je leren, anders lukt het nooit. Dit is de meest complete cursus over afvallen

In deze cursus leer je onder andere:

    • Zonder honger af te vallen
    • Afvallen zonder calorieën te tellen
    • Af te vallen zonder enorm te hoeven sporten
    • Waarom je juist in je bed afvalt
    • Hoe je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt
    • Wat de juiste voeding is om af te vallen
    • Welke vormen van beweging je helpen om af te vallen

Download de Online Cursus Afvallen

 

Waarom diëten niet werken?

Minder eten leidt dus tijdelijk tot gewichtsreductie. Op de lange termijn echter, leidt zo’n dieet er vrijwel altijd toe dat men weer aankomt. En het kan nog vervelender uitpakken; omdat het metabolisme trager is gaan werken, komt men zelfs meer in gewicht aan, dan dat men was voordat ze wilden afvallen.

Dit is al heel lang bekend

Deze kennis; minder eten, afvallen en weer aankomen, is niet nieuw. Integendeel. In de jaren ’40 van de vorige eeuw is er onderzoek gedaan naar de effecten van calorierestrictie op het lichaamsgewicht en het gedrag van mensen. Dit onderzoek staat bekend als The Minnesota Starvation Experiment.

Geen beste naam, al zeg ik het zelf.

In het kort; tijdens dit experiment werden 36 gezonde mannen op een dieet gezet waarbij ze rigoureus minder mochten eten. Ze vielen af, vergelijkbaar met onze opa’s en oma’s die de hongerwinter van 1944 hebben meegemaakt.

Doel van het onderzoek

De onderzoekers wilden weten wat er gebeurt wanneer mensen voor een langere periode veel te weinig zouden eten. Omdat het destijds oorlog was, leden miljoenen mensen honger.

Het doel van het onderzoek was dus om erachter te komen wat de fysieke en de psychologische gevolgen waren van het snelle afvallen, door te weinig te eten.

Uit experiment bleek onder andere dat:

  • Afvallen geen lineair proces is. Je valt niet 1 kilo per week af, waardoor je na 5 weken bijvoorbeeld 5 kilo minder weegt.
  • Het afvallen stopt na een periode van een paar weken omdat het metabolisme minder snel werkte.
  • De mentale en fysieke gevolgen bleken rampzalig.

Een ander gevolg was dat de mannen na het experiment weer aankwamen en dat zij zich (abnormaal) fixeerden op eten. Met andere woorden; psychisch gezien waren zij er niet van opgeknapt. Doe jezelf dit dus niet aan!! Echt niet: minder eten om af te vallen werkt niet.

Ik vind het ronduit stuitend dat deze kennis – minder eten leidt dus niet tot duurzaam afvallen, maar tot een daling in de snelheid van je metabolisme, waardoor je niet afvalt en aankomt – al bijna 70 jaren oud is en dat de meeste diëten deze methode toch handhaven.

Wil je ook verantwoord afvallen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

  • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
  • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
  • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Ten slotte blijkt ook junk food de snelheid van je metabolisme negatief te beïnvloeden. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel over hoe junkfood je metabolisme laat dalen, waardoor je aan kan komen.

Hoe boek je wel resultaat?

Om je metabolisme te versnellen en om je gewicht naar een gewenst niveau te brengen, is het sterk aan te bevelen om spiermassa op te bouwen (bron).

Spiermassa creëren kent een aantal belangrijke voordelen.

  • Het is een effectieve manier om je vetmassa de baas te zijn.
  • Door spiermassa krijg je een slanker lichaam.
  • Spiermassa geeft je metabolisme een flinke boost, omdat van alle lichamelijke functies onze spieren het meeste energie verbruiken.

Wat is metabolisme, hoe helpt het bij afvallen? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Om spiermassa op te bouwen kan je 2 of 3 keer per week naar de sportschool gaan. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om spiermassa te ontwikkelen zoals dagelijks een half uur huishoudelijke klussen, stevig wandelen en fietsen. Hiermee bouw je echter geen conditie op.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Wat is echt niet handig om te doen?

Het is dus echt niet handig om een tijdelijk dieet te volgen, waarbij je minder calorieën eet. Tijdelijke diëten beloven vaak goede (en blijvende) resultaten, maar dit is helaas bijna nooit het geval. Onderzoek laat zien dat bijna iedereen die dit doet, binnen 2 jaar weer is aangekomen en zelfs zwaarder weegt dan voordat men met het dieet begon.

Eigenlijk klinkt het heel erg paradoxaal; een tijdelijk dieet om af te vallen, waardoor je uiteindelijk zwaarder wordt.

Doe dit dus niet!

En eigenlijk weet je dat zelf ook wel. Want hoe kan een tijdelijk dieet – waarbij de resultaten dus automatisch tijdelijk zijn – permanente resultaten opleveren?

Dergelijke diëten verkopen je eigenlijk alleen maar de hoop om af te vallen. Het middel – minder calorieën eten – klinkt logisch, maar levert je uiteindelijk alleen maar frustratie op.

Wil je verantwoord afvallen (en niet meer aankomen, daarna)? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Vermijdt dus crashdiëten, sapkuren, afslankpillen, hormoonkuren, allerlei super diëten en diëten waarbij je een bepaalde voedingsstof, zoals koolhydraten, of combinaties van voedingsstoffen, niet mag eten, of juist in overvloed mag eten.

Dergelijke tijdelijke interventies beïnvloeden je de snelheid van je metabolisme op een manier die je liever niet hebt.

Wat is metabolisme, hoe helpt het bij afvallen? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Dit soort foto’s kloppen dus niet

Maar er zijn toch resultaten met die quick fixes?

Natuurlijk val je in het begin af met dergelijke quick fixes. Vooral in de eerste 3 tot 5 weken. Dit komt vooral omdat je lichaam plotseling een ander voedingspatroon krijgt. Hierdoor spreekt je lichaam onder andere bepaalde reserves aan.

Meestal bestaan de verloren kilo’s – van zo’n korte periode – uit lichaamsvocht en uit spiermassa.

Het niveau van lichaamsvocht – één liter lichaamsvocht = één kilo lichaamsgewicht – herstelt zichzelf automatisch, waardoor je vanzelf weer zwaarder wordt.

Doordat je spiermassa is afgenomen, verbrand je automatisch minder calorieën, waardoor de snelheid van je metabolisme is gedaald. En dat draagt al helemaal niet bij aan duurzaam gewichtsverlies.

Geen trucje, wel een duurzame oplossing

Er bestaat dus geen pil of tijdelijk dieet om duurzaam af te vallen en gezond ouder te worden. Dergelijke diëten en interventies zorgen er juist voor dat de snelheid van je metabolisme daalt. Wanneer dit gebeurt, dan gebruikt je lichaam dus minder calorieën en ben je verder van huis. Want als je weer ‘normaal’ gaat eten – wat meestal aan de orde is – dan krijg je opeens ‘te veel’ calorieën binnen.

Juist omdat je metabolisme is vertraagd, slaat je lichaam die overtollige calorieën op als lichaamsvet en voor je het weet ben je weer terug bij af. Vaak worden mensen helaas zelfs wat zwaarder, dan dat ze waren vóór hun dieetpoging.

Het boosten van je metabolisme helpt wel om af te vallen en bij gewichtscontrole. Metabolisme is dus geen dieet, geen maniertje en geen trucje. Je metabolisme versnellen is een proces en dat proces kun je zelf beïnvloeden. In dit artikel geef ik je 14 tips die je helpen om je metabolisme te versnellen.

 

Online Cursus Afvallen

Afvallen moet je leren, anders lukt het nooit. Dit is de meest complete cursus over afvallen

In deze cursus leer je onder andere:

    • Zonder honger af te vallen
    • Afvallen zonder calorieën te tellen
    • Af te vallen zonder enorm te hoeven sporten
    • Waarom je juist in je bed afvalt
    • Hoe je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt
    • Wat de juiste voeding is om af te vallen
    • Welke vormen van beweging je helpen om af te vallen

Download de Online Cursus Afvallen

 

Meer weten over je metabolisme?

Je metabolisme is dus een heel erg belangrijk proces. Hoe sneller het werkt, hoe meer calorieën je verbrandt, waardoor je op een gezond gewicht blijft. Na je 25ste echter, vertraagt het. In het e-boek Je Metabolisme Boosten ontdek je hoe je je stofwisseling versnelt.

Wil je meer weten over verantwoord afvallen? Zijn al je pogingen om af te vallen tot dusverre niet gelukt? Hoe frustrerend! Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens. Bij afvallen speelt je metabolisme een belangrijke rol, ook het type calorie en je hormonen zijn super belangrijk.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

  • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
  • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
  • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

NLbewustvoedingsadvies

Wil jij gezonder leven, afvallen en (vooral) niet chronisch ziek worden als je ouder wordt? Dan kunnen wij elkaar bellen voor voedingsadvies. Je krijgt gerichte en persoonlijke adviezen waar je echt wat mee kunt.

Wil jij ook de maandelijkse update ontvangen, vol met gezonde inzichten die je leven leuker en gezonder maken?

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2018/11/27/effects-of-varying-amounts-of-carbohydrate-on-metabolism-after-weight-loss/
2. Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial
3. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/cutting-carbs-to-maintain-healthy-weight/
4. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/best-diet-quality-counts/
5. https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/bewegen/9-manieren-om-je-metabolisme-te-versnellen/item28931
6. Dokterdokter.nl