NLbewustgezond.nl Mijn verhaal

Matthijn Tromp NLbewustgezond.nl Profielfoto

Hi, ik ben Matthijn Tromp en op deze pagina vertel ik je waarom ik deze website ben gestart over gezond eten, gezond gewicht en gezond leven. Op deze pagina lees je mijn verhaal en mijn visie over gezond eten en leven. Ik ben een groot voorstander van oorspronkelijke voeding, lekker bewegen, stress verminderen en voldoende rust. Juist doordat mensen te weinig bewegen, verkeerde voeding eten, veel stress ervaren en te weinig slapen ontstaan allerlei fysieke en mentale problemen. Je lichaam is dan niet in balans en dit merk je onder andere aan het aantal kilo’s dat je zwaarder wordt. Ook merk je het aan dat duffe en energieloze gevoel, of aan die vreemde sluier in je hoofd waardoor je je lusteloos voelt. De verkeerde voeding, veel stress en te weinig slaap kunnen je niet alleen dikker maken. Het kan je ook ziek maken. Denk hierbij aan overdraagbare ziekten zoals verkoudheid en griep en ook vooral aan niet overdraagbare ziekten zoals diabetes 2, hoge bloeddruk, dementie en artrose. Lees mijn verhaal en besluit of je met mij mee wilt doen om gezonder slanker en fitter te leven. Zo simpel kan het namelijk zijn. 

Mijn verhaal, waarom doe ik wat ik doe?

Het probleem van overgewicht en de gevolgen van ongezond leven zijn enorm. Er is ongelofelijk veel ongezond eten en drinken te koop. Zoveel zelfs dat ongezond eten normaal lijkt. Dat is het natuurlijk niet.

Ook ervaren miljoenen mensen stress, of ze slapen niet goed. Hoe kan dit? Mensen hebben daar echt pijn van. Kijk maar eens om je heen. Ruim de helft van de Nederlanders is te dik. Overgewicht vergroot de risico’s op chronische aandoeningen aanzienlijk. Denk hierbij aan dementie, hart- en vaatziekten, gewrichtspijn en diabetes 2.

Jaarlijks sterven er in Nederland vele duizenden mensen aan de gevolgen van deze leefstijlgerelateerde ziekten. Daar wil je toch niet tussen zitten?

Natuurlijk kun je medicijnen slikken, maar in hoeverre verbetert dat de kwaliteit van je leven? Medicatie kent vrijwel altijd vervelende bijwerkingen. Daar zit je toch niet op te wachten?

Uit onderzoek wordt gesteld dat 95% van de hedendaagse chronische aandoeningen zoals diabetes 2, dementie en hart- en vaatziekten veroorzaakt wordt door leefstijlkeuzes. Het is aantoonbaar dat de juiste voeding preventief kan zijn om dergelijke aandoeningen te krijgen en om overgewicht te voorkomen, of juist om af te vallen.

Hoe vertel ik je mijn verhaal?

Over gezond eten en leven is veel informatie beschikbaar en er bestaat veel onduidelijkheid. Sommige wetenschappelijke bronnen spreken elkaar soms zelfs tegen. Daarom heb ik ongelofelijk veel gelezen, de afgelopen jaren.

Zomaar een paar vragen:

  • Zijn vetten nu wel goed of niet?
  • En hoe zit dat met cholesterol, dat was toch heel erg slecht voor je?
  • Waarom lukt afvallen bijna nooit?
  • Zijn koolhydraten nou gezond of niet?
  • Als koolhydraten niet gezond zouden zijn, waarom eten we er dan zoveel van?
  • Zit er verschil in calorieën?
  • Er wordt gesteld dat suiker prima past in een gezond voedingspatroon. Is dit wel zo?

Matthijn Tromp, mijn verhaal. NLbewustgezond.nl

Regelmatig post ik op NLbewustgezond.nl wetenschappelijk onderbouwde artikelen over gezond eten, gezond leven en een gezond gewicht. Ook publiceer ik artikelen over zaken zoals stress reductie, goed slapen, koud douchen, mediteren en over hoe je je succesvoller en dankbaarder kunt voelen.

Ik vertel mijn verhaal aan iedereen die gezonder wil leven en die zich fitter, energieker en slanker wil voelen. Je vindt mijn verhaal op de blog van NLbewustgezond.nl en in de informatieve e-boeken. Daarover later meer.

Luister je mee?

Mijn verhaal is wetenschappelijk onderbouwd

Dus of je nou wilt afvallen, minder stress wilt ervaren, gewoon gezonder wil eten, beter wil slapen, je fitter en energieker wilt voelen…. you name it. Je vindt het allemaal op NLbewustgezond.nl. Om je de juiste adviezen te kunnen geven heb dus ik jarenlang, vele boeken gelezen, wetenschappelijke onderzoeken voorbij zien komen en heb ik een opleiding voor voedingsadviseur afgerond.

Ik haal mijn (wetenschappelijke) informatie onder ander uit de bibliotheek van Harvard, PubMed en de Mayo Clinic.

Er is ongelofelijk veel informatie beschikbaar. Daar ben je zelf waarschijnlijk ook al achter gekomen. Wat van die informatie is nou eigenlijk waar? Worden die “wetenschappelijke” onderzoeken niet vaak gesponsord door een grote voedingsmultinational? Kortom, ik heb een heleboel moeten filteren.

Goede dingen doen

Ik heb dus enorm veel gelezen, geleerd en ervaren op het gebied van gezond eten, gezond leven en je goed en gelukkig voelen. Dit heeft mij echt jaren gekost en dat is helemaal niet erg omdat ik veel van wat ik leer, zelf toepas zodat ik zelf de resultaten ervaar en omdat ik mijn verhaal met je wil delen.

Dit lukt natuurlijk niet met één enkel artikel. Maar goed, het is een start.

Uit ervaring kan ik je vertellen; het werkt! Echt, ik werk belachelijk veel omdat het opbouwen van NLbewustgezond.nl nu eenmaal veel tijd kost. Maar ik voel mij super gezond en energiek omdat ik bijna elke dag sport of aan beweging doe en omdat ik heel gezond eet.

Ook doe ik aan meditatie, probeer ik elke nacht zo’n 7 uur te slapen en ja, ik drink ook wel eens een wijntje en eet af en toe ook wel eens een stroopwafel. Moet kunnen.

Kleine stapjes

Een gezond leven, een slank lichaam, je lekker vrij voelen, gevoelens van overdaad, geluk en dankbaarheid zijn allemaal het resultaat van vele kleine stapjes. Al die kleine stapjes heb ik zelf ook gezet en ik zet ze nog steeds. Het is echt heerlijk om je “on top of things” te voelen. Lekker energiek dus. Het gevoel dat je gelukkig bent en de hele wereld aan kan. Wie wil dat nou niet?

Natuurlijk gaat er ook wel eens iets fout. Geeft niets, gewoon weer de draad oppakken.

Weten omzetten in doen

Vervolgens help ik je om alles wat je weet en leert in de praktijk te brengen. ‘Weten omzetten in doen’, noem ik dat. Je moet er natuurlijk zelf wat voor doen. Iets weten is niet genoeg, je moet er zelf wat voor doen. Een gezond gewicht, een fit gevoel en een relaxed gevoel komt je niet aanwaaien.

Alle info die ik je kan geven, gaat je helpen. Lees de artikelen of lees een van mijn e-boeken.

Wat je ook kunt doen; plan een afspraak in voor online en persoonlijk voedingsadvies. Dan spreken we elkaar persoonlijk. Erg leuk om te doen.

Bottom line: ik wil je gewoon helpen om gezonder, gelukkiger, fitter en slanker te worden. That’s it. Dat is mijn missie. Ik weet hoe dat werkt, omdat ik het zelf ook doe (en omdat is mega veel heb gelezen en bestudeerd).

Ik kan het je van harte aanbevelen; het gevoel van “on top” zijn, je fit en sterk te voelen, gevoelens van geluk, succes en trots te ervaren. Wie wil er nou gestrest, te zwaar en vermoeid door het leven gaan, niemand toch?

Waarom ik?

Waarom zou je mijn verhaal willen aanhoren? Ik zal het je vertellen en waarschijnlijk ontdek je een paar parallellen met je eigen verhaal.

Van huis uit is gezond eten en gezond leven met de paplepel ingegoten. Toen ik op eigen benen ging staan, veranderde er heel veel. Een drukke baan, waarbij ik veel in de auto zat, moedigden bepaalde keuzes aan zoals een broodje halen bij de pomp, snel boodschappen doen in de supermarkt of dan schoof ik iets makkelijks in de oven.

Herkenbaar?

Efficiënt, lekker makkelijk en ook wel gezond, althans dat dacht ik.

Ziek, zwak en te zwaar (ja ja, ik ook)

Dat gezond, bleek heel erg tegen te vallen. In eerste instantie vond ik dit wel raar omdat er meestal gezonde claims op de verpakkingen van de desbetreffende producten stonden. Je kent ze wel: “Minder vet”, “Verrijkt met omega” en “Natuurlijke suikers”. Nou…. niet dus.

De getallen van mijn weegschaal schoten pijlsnel omhoog en ik voelde mij totaal niet fit en energiek. Regelmatig was ik ziek en in een paar jaar tijd kwam ik meer dan 25 kilo aan! Ik was nog geen 30 jaar oud, woog veel te veel, voelde mij totaal niet fit en ik voelde mij als een oude kerel.

Dit was erg frustrerend en ik zag dit ook gebeuren bij mensen om mij heen. Zij zaten in hetzelfde schuitje van verkeerde voedingsgewoonten en veel stress.

Wat kan je daartegen doen? De relatie tussen voeding, stress en levensstijl legde ik niet direct, want ik at toch vrij gezond? Ook sportte ik heel regelmatig, veel meer dan anderen zelfs.

Destijds deed ik nog aan rugby. Hiervoor trainde ik 2 keer per week en op zondag speelden we een wedstrijd. Ook bezocht ik zeker 2 keer per week de gym. Tegenwoordig doe ik aan CrossFit, roeien (hometrainer) en wielrennen. Heerlijk!

Verandering

Toen veranderde er iets in mijn leven. Zo’n 12 jaar geleden, in 2007 kreeg ik een bijzondere kans van mijn toenmalige werkgever waardoor ik mij kon verdiepen in gezonde voeding en in een gezonde levensstijl. De radartjes in mijn hersenen begonnen te draaien omdat er ontzettend veel informatie te vinden is over gezond eten en een gezonde levensstijl.

Dit zal je zelf ook ervaren hebben. Maar wat klopt er nou wel en niet? Ik ontdekte dat de voedingswereld best wel smerig in elkaar zit. Zo blijkt uit onderzoek dat bewerkte voeding zelfs verslavend kan zijn. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Ik heb ongelofelijk veel gelezen en gestudeerd over gezond eten, gezond gewicht en gezond leven zodat ik mijn eigen visie heb ontwikkeld.

Proberen en leren

Zodoende ben ik onbevooroordeeld gaan lezen, onderzoeken en gaan uitproberen. Door te ervaren en door mijn boerenverstand te gebruiken kwam ik tot bepaalde conclusies. En die conclusies weken regelmatig af van de gangbare voedings- en leefstijladviezen van officiële instanties.

Zo is het belangrijk om niet te veel (geraffineerde) koolhydraten te eten (bron) en zijn voedingsvetten veel gezonder dan gedacht (bron). Cholesterol is ook geen dodelijk gif, hoewel officiële instanties dit nog altijd beweren.

Het meest vreemde vind ik eigenlijk dat juist de gangbare voedings- en leefstijl adviezen juist leiden tot overgewicht, ziekte en ongeluk. Niet het aantal, maar het type calorieën is belangrijk, zo blijkt uit onderzoek. Paradoxaal, toch?

Een voorbeeld

Wat zeggen veel specialisten wanneer je moet afvallen? “Meer bewegen en minder eten”, toch?

Helemaal niet! Minder eten verlaagt de snelheid van je metabolisme, waardoor je juist aankomt. Hoewel deze kennis al bekend is sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw, adviseren veel dieetdeskundigen, afvalgoeroes en veel medisch geschoolden nog steeds “minder eten, meer bewegen”.

Afvallen is een kwestie van de JUISTE calorieën eten en niet MINDER calorieën, zo blijkt (bron) (bron). Je hoeft je calorieën dus niet te tellen als je wilt afvallen. Afvallen heeft ook sterk te maken met bepaalde neurotransmitters en hormonen.

Wanneer deze niet in balans zijn, dan kun je diëten wat je wilt, je lichaam (de biologie dus) wil gewoon niet dat je afvalt. Dit gevecht win je niet.

Nog een voorbeeld

Vet was toch slecht? Vet maakt je dik en het verstopt je aderen zodat je een hartaanval kunt krijgen. Ken je deze boodschap?

Er zijn super veel “vetvrije” producten ontwikkeld. De vetfobie van de afgelopen 40 jaar heeft de voedingsindustrie vele miljarden opgeleverd. Na 40 jaar stelselmatig demoniseren van vet in het eten, blijken er veel meer mensen met overgewicht te zijn en juist veel meer hartaanvallen (als doodsoorzaak) te zijn (bron) (bron).

Hoe krankzinnig? Het wordt nog gekker omdat de wetenschappelijke onderzoeken – die stellen dat vet helemaal niet ongezond is – zich juist opstapelen.

De “vet is slecht” hypothese bestaat niet, blijkt uit onderzoek. Vet veroorzaakt ook geen overgewicht en hartaanvallen. Suiker en stress verhogen de kansen hierop juist wel.

Samenhang

Voeding heeft een enorme invloed op je gezondheid in het algemeen en juist ook op overgewicht, obesitas, depressieve gevoelens en chronische aandoeningen zoals diabetes 2, allergieën, osteoporose en sommige vormen van kanker (bron). (bron)

Daarnaast kan bepaalde voeding laaggradige ontstekingen in je lichaam veroorzaken, blijkt uit onderzoek. Deze ontstekingen voel je niet. Je zou je niet fit kunnen voelen, of je minder goed kunnen concentreren maar ze doen geen pijn. Wat je wel merkt, na een aantal jaar, is dat je bijvoorbeeld dement wordt, of dat je (plotseling) een hartaanval krijgt of een hersenbloeding. Dit wil je toch niet?

Wat je dagelijks in je mond stopt beïnvloedt dus voor een belangrijk deel of je dik en ziek wordt (aan de ene kant) of dat je gezond en fit blijft.

Voeding blijkt zelfs invloed op je intelligentie te hebben, zo blijkt uit onderzoek. Dus als je slim bent, dan eet je de juiste dingen.

Resultaten

Inmiddels ben ik ruim 12 jaar verder en is mijn leven een stuk drukker geworden. En een heel stuk leuker. Ik ben al jaren gelukkig met mijn vriendin, we wonen in een prachtig huis en in 2016 zijn wij enorm verblijd met de komst van onze prachtige dochter Bo.

Ondanks alle drukte en de dynamiek van het gezinsleven, mijn werk, deze website, het huishouden enzovoorts voel ik mij super fit en super gezond. En die 25 kilo ben ik ook al lang al weer kwijt.

Inmiddels heb ik ook meerdere keren de Mont Ventoux opgefietst (3 keer op 1 dag!) en ben ik gediplomeerd voedingsdeskundige (Civas Opleidingen, HBO).

Haak ook in op mijn verhaal door mijn blogs te lezen of een van mijn 8 e-boeken te downloaden.

Gebaande paden verlaten

Dit zou allemaal niet gelukt zijn als ik de gebaande paden bewandeld had. Juist die gebaande paden maakten mij immers dik, zwak en ziek. Ook voelde ik mij niet erg gelukkig en ervoer ik veel stress.

Door voor mijzelf te gaan staan en zelf bepaalde keuzes te maken, door de juiste intenties (om goed te doen) en door goed naar de feedback van mijn lichaam te luisteren ben ik gekomen waar ik nu ben. Dit voelt fantastisch en dat deel ik graag met je.

Onafhankelijk delen

Ik ben onafhankelijk, dus ik neem geen geld aan van fabrikanten om iets leuks te zeggen over hun product. NLbewustgezond.nl financier ik dan ook helemaal zelf. Ik heb er bijvoorbeeld geen belang bij om te zeggen dat een appel gezond is of dat frisdrank dit niet zou zijn.

Hoe financier ik deze website dan?

Door de verkoop van e-boeken over gezond eten, afvallen en gezond leven, die ik zelf geschreven heb en in eigen beheer uitbreng.

De e-boeken zijn:

In de e-boeken lees je alles over gezond eten, een gezond gewicht en een gezond welzijn. Kortom je leest hoe je door middel van bepaalde keuzes, een stuk gezonder leeft.

Al met al hoop ik dat mijn verhaal je inspireert om ook het beste uit je leven te halen. Wat mij betreft start dit met gezond eten en lekker te bewegen. Gun jij dit jezelf? Vind jij jezelf waardevol genoeg om meer uit je leven te halen dan dat je nu doet?

Ik garandeer je dat de reis (want dat is het) zeer de moeite waard is.

De vraag is nu; doe jij ook mee?

Wil je mijn verhaal ook horen via de maandelijkse update?