Menu

Blog

Cart

Overgewicht is letterlijk een groeiend probleem in Nederland en in de rest van de wereld. Meer dan de helft van de Nederlanders hebben overgewicht. Overgewicht kan mensen belemmeren in hun doen en laten en het risico op allerlei vervelende ziektes sterk verhogen. Mensen met overgewicht worden vaker gestigmatiseerd en uit onderzoek komt ook naar voren dat overgewicht een rol kan spelen in het salaris dat iemand verdient. Nu de vraag; komt overgewicht door teveel te eten, of is overgewicht een gevolg van het eten van de verkeerde dingen? Met andere woorden; eten dikke mensen gewoon teveel of eten ze juist de verkeerde calorieën? De gevolgen van overgewicht kunnen het gevoel van eigenwaarde van mensen behoorlijk verlagen. In dit artikel lees je wat overgewicht is, hoe groot het probleem is, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je het oplost. 

Wat is overgewicht?

Er is sprake van overgewicht wanneer je BMI te hoog is. BMI staat voor Body Mass Index. Deze index is een van de oudste en meest gebruikte meetmethoden om het lichaamsgewicht van grote groepen mensen te bepalen. Niet dat deze index zaligmakend is, overigens.
Wat is overgewicht? Overgewicht oplossen. Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Maar goed, de BMI wordt nu eenmaal het meest gebruikt.

Je berekent je eigen BMI door de formule: lichaamsgewicht in kilogram : lengte in meters² = BMI.

Waarom is de BMI niet ideaal als meetmethode? Zwangere vrouwen, bodybuilders, fanatieke duursporters en kinderen krijgen vaak een extreme uitslag. Van bodybuilders en zwangere vrouwen is de uitslag vaak dat ze overgewicht hebben. Tsja, dat is logisch.

Maar goed, het is een indicatie en als je eens goed naar jezelf kijkt, dan ben je redelijk in staat een oordeel te vellen. Kijk gewoon naar je lichaam, is het strak en stevig, dan ben jij goed in conditie. Schudt er van alles, wanneer je beweegt, dan is de kans op overgewicht redelijk aannemelijk.

Vind jij jezelf ook te zwaar en wil je graag wat kilo’s kwijt? Download dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Cijfers over overgewicht

Wat zijn de cijfers? Wereldwijd wordt overgewicht een steeds groter probleem, de wereldbevolking groeit letterlijk uit haar jasje. Inmiddels heeft 1 op de 3 volwassenen, wereldwijd overgewicht. Dit komt neer op ongeveer 1.500.000.000 mensen.

In Nederland heeft ruim 50% van de bevolking overgewicht en heeft ruim 10% van de Nederlanders te maken met ernstig overgewicht. Ernstig overgewicht wordt ook wel obesitas genoemd.

Wat is overgewicht? Overgewicht oplossen. Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Er is onderzoek gedaan naar de kosten van al deze zwaarlijvigheid. Hoewel je niet de vinger op de zere plek kunt leggen, kan gesteld worden dat ongeveer 50% van de Nederlandse zorgkosten, welke jaarlijks in totaal meer dan € 90 miljard bedragen, gerelateerd kunnen worden aan de gevolgen van een ongezonde levensstijl. Overgewicht is vaak het gevolg van een ongezonde levensstijl.

Dit houdt dus in dat overgewicht een kostenpost vormt voor onze samenleving van maar liefst € 45 miljard per jaar!! Zelfs de rijkste mannen ter wereld Bill Gates en Jef Bezos schrikken van dergelijke bedragen.

Op dit enorme bedrag in perspectief te plaatsen; de totale overheidsfinancieringen bedragen ongeveer € 265 miljard op jaarbasis. Een heleboel geld. Die € 45 miljard vormt dus een heel erg groot stuk daarvan. Dit is maar liefst 17%.

Van iedere euro die onze overheid dus uitgeeft, spendeert het 17 cent aan de gevolgen van overgewicht. Per Nederlander kost overgewicht zo’n € 2.650,- per jaar, ofwel € 220,- per maand.

Je hebt nu wel een beeld van de kosten van overgewicht.

Wat zijn de risico’s van overgewicht?

De kosten van overgewicht zijn voor de samenleving dus enorm hoog. En voor de persoon in kwestie zijn de kosten qua gezondheidsverlies ook enorm hoog.

Als je overgewicht hebt, dan loop je een verhoogd risico op allerlei ernstige ziekten. Hierbij kun je denken aan diabetes 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker. Maar je kunt ook denken aan gewrichten die eerder slijten, zoals de knieën of je heupen.

Veel mensen met overgewicht hebben ook diabetes 2. Diabetes 2 kan je leven met een flink aantal jaren verkorten. En dat is niet zo leuk.

Wanneer je zwaar overgewicht hebt, zoals bij obesitas het geval is, dan kan de levensverwachting zelfs aanzienlijk lager liggen. Je wordt dus minder oud, als gevolg van het lichaamsgewicht.

Andere gevolgen van overgewicht kunnen onder andere zijn vermoeidheid, slaapstoornissen, depressies, een laag zelfbeeld en spierpijn.

Helaas komen dergelijke ziekten, op een steeds jongere leeftijd voor. Diabetes 2 bijvoorbeeld, is een typische ouderdomskwaal. Tegenwoordig krijgen mensen van 40 jaar (en jonger) deze ziekte al.

Ook jonge kinderen die met overgewicht kampen, lopen een verhoogd risico op dergelijke aandoeningen, al dan niet op oudere leeftijd. Dit wil je toch niet?

Wil jij ook graag afvallen en lukt het steeds maar niet om het vol te houden? Grote kans dat je datgene hebt gedaan wat de meeste mensen doen. En dat werkt niet.

Laat ik je dit alvast zeggen; niet het aantal, maar het type calorie is belangrijk. Daarnaast spelen je metabolisme en je hormonen een super belangrijke rol. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen dan ook eens.

Als jij ook verantwoord wilt afvallen, lees dan het e-boek. Ik geef je zelfs een niet goed, geld terug garantie! Zo overtuigd ben ik ervan dat het werkt.

Wat zijn de oorzaken van overgewicht?

We gaan nu eens kijken naar de oorzaken van overgewicht.

Een positieve energiebalans leidt tot overgewicht. Een positieve energiebalans wil zeggen dat je dagelijks meer calorieën, eten dus, tot je neemt dan dat je omzet in energie. Voor een belangrijk deel komt de positieve energiebalans door het grote aanbod van voeding en een vermindering van je dagelijkse lichaamsbeweging.

Eten kun je letterlijk overal om je heen kopen. Ga eens naar een station, een winkelstraat, een tankstation of langs een willekeurige sportkantine. Overal is eten te krijgen. En de calorieën die daar verkrijgbaar zijn, zijn lang niet altijd de beste.

Een positieve energiebalans komt meestal door het type eten, dat je eet. Vooral suikerrijke voeding en geraffineerde koolhydraten dragen sterk bij aan overgewicht.

Suikerrijke voeding en het ontstaan van overgewicht

Suikerrijke voedingsmiddelen zijn een van de belangrijkste veroorzakers van overgewicht. Suiker laat bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel sterk stijgen. Hierdoor pompt je alvleesklier heel veel insuline je bloedbaan in. Het insulinehormoon stopt al die suiker netjes in je lichaamscellen, waar het gebruikt wordt voor verbranding.

Overschotten van suiker (en die zijn er!!) worden opgeslagen in je vetreserves. Nu ontstaat er een heel erg vervelende situatie. Je vetmassa is toegenomen, je lichaamscellen zijn afgevuld met suiker en je bloedbaan is leeg. Wat er nu gebeurt? Bepaalde hormonen geven aan dat je honger hebt.

Maar je beschikt toch over een vetmassa? Waarom spreekt je lichaam die vetmassa niet aan? Dit doet je lichaam niet vanwege het hormoon insuline. Insuline stopt niet alleen overschotten in je vetmassa, waardoor je overgewicht kan ontwikkelen. Het blokkeert ook nog eens de mogelijkheid van je lichaam om die vetreserves aan te spreken!

Daarom hebben mensen met overgewicht ook gewoon honger. Hun bloedsuikerspiegel is op dat moment gewoon laag en je lichaam heeft nu eenmaal energie nodig om te functioneren. Omdat het de vetmassa niet kan aanspreken, zendt je lichaam hongersignalen uit. Grote kans dat je weer iets suikerrijks gaat eten.

Minder calorieën eten helpt dus nooit bij afvallen. Meer weten over verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. (niet goed, geld terug garantie)

Waarom kopen we zoveel eten?

Omdat het kan. Zo simpel is het.

Wij mensen zijn altijd opzoek naar calorieën. Heeft met onze evolutie te maken. Vroeger waren onze voorouders de hele dag bezig om eten bij elkaar te scharrelen. Zij dachten hoofdzakelijk aan eten.

Ons lichaam werkt nog voor 99,5% hetzelfde als een 150.000 jaar geleden. Er is alleen 1 verschil met toen en nu:

Tegenwoordig lopen we gewoon een winkel binnen.

Er is dus geen voedselschaarste meer en we hebben het geld om eten te kopen.

Doordat we wat rijker zijn geworden in de afgelopen 50 jaar en doordat vrouwen meer zijn gaan werken, zijn we in staat om meer eten te kopen. Er is simpelweg wat meer geld voor. En we hebben minder tijd om zelf eten te maken.

Helaas kopen we veelal bewerkte voedingsmiddelen. Het is makkelijk te bereiden, niet duur en er zit altijd wel wat lekkers tussen. Dit is dus is een belangrijke factor voor het ontstaan van overgewicht.

Bewerkte producten bevatten vaak veel suiker, ongezonde vetten en allerlei ongezonde additieven zoals E-nummers. Deze producten zijn vaak goedkoop, lang houdbaar en overal te verkrijgen. Het zijn goedkope calorieën en je blijft ervan eten.

Hoeveel suiker eten wij dan?

Sinds je jaren ’60 van de vorige eeuw is de gemiddelde Nederlander kilo’s suiker, op jaarbasis, meer gaan eten. Al deze suiker zit verstopt in bewerkte voeding die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Thans eet de gemiddelde Nederlander zo’n 32 tot maar liefst 44 kilo suiker per jaar.

Wat is overgewicht? Overgewicht oplossen. Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Suiker is een belangrijke reden dat overgewicht is ontstaan. Hiermee wordt niet het schepje suiker in de koffie bedoeld, maar de scheppen suiker in frisdrank, cruesli, ontbijtkoek, energierepen, snoepgoed, chips, bewerkte vleeswaren, koekjes, taartjes, vruchtensappen uit pak, gezoete zuiveltoetjes enzovoort.

Suiker is toegevoegd aan talloze producten die je bijna overal kunt verkrijgen. De reden dat suiker overgewicht kan veroorzaken is dat het in zoveel producten voorkomt.

Bewerkte koolhydraten

Een andere reden voor de enorme epidemie van overgewicht zijn bewerkte koolhydraten. Deze koolhydraten zijn gestript van hun mees voedzame bestanddelen en ze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Hierdoor komt het hormoon insuline in actie…. hetzelfde verhaal als met suiker. Je kent het wel.

Te weinig beweging

Een andere belangrijke reden, voor het ontstaan van overgewicht is dat we aanzienlijk minder bewegen. Door de automatisering en mechanisering hoeven we tegenwoordig weinig fysieke arbeid meer te verrichten en kunnen we zelfs vanaf de bank (online) winkelen.

Lichaamsbeweging zorgt voor het verbranden van calorieën. Voldoende lichaamsbeweging is essentieel als je op gewicht wilt blijven of wilt afvallen.

Wat is de oplossing

De oplossing is in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat je geen overgewicht krijgt. Dit doe je door een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Een gezond voedingspatroon bestaat uit variatie en oorspronkelijk – lees onbewerkt – eten.

Dit klinkt simpel, maar het kan een behoorlijke klus zijn om gezond te eten en voldoende te bewegen.

Meer weten?

In het e-boek Gezonde Voeding lees je hoe je gezonder kan eten, zonder al teveel in te boeten op je huidige patronen. Je leert onder andere de verschillende voedingsstoffen kennen die helpen om af te vallen.

In het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen lees je hoe je door middel van kleine veranderingen je streefgewicht bereikt en behoudt. Afvallen Veranderen is een programma dat wat langer duurt, waardoor je minder kans hebt op het jojo-effect.

Ben je ongeduldig en heb je overgewicht waar je (snel en op de juiste manier) vanaf wilt? Volg dan de stappen van het plan (e-boek) 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden.

Heb jij ook moeite om de dingen die je weet over gezond eten en gezond leven om te zetten in gezonde dingen doen? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen. Het slaat een brug tussen theorie en praktijk.

Wil jij ook meer gezonde tips en inzichten ontvangen? Meld je dan ook aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

NLbewustgezond nieuwsbrief

Andere bekeken ook:

Afvallen

Wil je diëten? Welk dieet doet je wat?

Lees meer
Afvallen

Hoe vrouwen net zo goed kunnen afvallen als mannen

Lees meer
Gezonde levensstijl

Snel afvallen in 3 stappen, zonder dieet

Lees meer