Menu

Blog

Cart

Wat is overgewicht? Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland en in de rest van de wereld. Overgewicht kan mensen belemmeren in hun doen en laten en verhoogt de kans op allerlei vervelende ziektes. Maar komt overgewicht door teveel te eten, of komt het doordat mensen de verkeerde dingen eten? De gevolgen van overgewicht kunnen het gevoel van eigenwaarde van mensen verlagen. In dit artikel lees je wat overgewicht is, hoe groot het probleem is, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je het oplost. 

Wat is overgewicht?

Er is sprake van overgewicht wanneer je BMI te hoog is. BMI staat voor Body Mass Index. Deze index is een van de oudste en meest gebruikte meetmethoden om het lichaamsgewicht van grote groepen mensen te bepalen.
Wat is overgewicht? Overgewicht oplossen. Hulp nodig? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Je berekent je eigen BMI door de formule: lichaamsgewicht in kilogram : lengte in meters² = BMI.

De BMI is niet ideaal als meetmethode. Zwangere vrouwen, bodybuilders, fanatieke duursporters en kinderen krijgen vaak een extreme uitslag. Van bodybuilders en zwangere vrouwen is de uitslag vaak dat ze overgewicht hebben. Tsja, dat is logisch.

Maar goed, het is een indicatie en als je eens goed naar jezelf kijkt, dan ben je redelijk in staat een oordeel te vellen. Kijk gewoon naar je lichaam, is het strak en stevig, dan ben jij goed in conditie. Schudt er van alles, wanneer je beweegt, dan is de kans op overgewicht redelijk aannemelijk.

In het e-boek Afvallen Veranderen lees je hier meer over. Natuurlijk heeft het e-boek Afvallen Veranderen als doel om stap voor stap, je streefgewicht te bereiken.

Cijfers over overgewicht

Wat zijn de cijfers? Wereldwijd wordt overgewicht een steeds groter probleem, de wereldbevolking groeit letterlijk uit haar jasje. Inmiddels heeft één op de drie volwassenen, wereldwijd overgewicht. Dit komt neer op ongeveer 1,5 miljard mensen.

In Nederland is ongeveer 50% van de bevolking te dik en heeft ruim 10% van de Nederlanders te maken met ernstig overgewicht. Ernstig overgewicht wordt ook wel obesitas genoemd.

Wat is overgewicht? Overgewicht oplossen. Hulp nodig? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Er is onderzoek gedaan naar de kosten van al deze zwaarlijvigheid. Hoewel je niet de vinger op de zere plek kunt leggen, kan gesteld worden dat ongeveer 50% van de Nederlandse zorgkosten, welke jaarlijks in totaal zo’n € 90 miljard bedragen, gerelateerd kan worden aan de gevolgen van een ongezonde levensstijl. Overgewicht is vaak het gevolg van een ongezonde levensstijl.

Wat zijn de risico’s van overgewicht?

Als je overgewicht hebt, dan loop je een verhoogd risico op allerlei ernstige ziekten. Hierbij kun je denken aan diabetes 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker. Maar je kunt ook denken aan gewrichten die eerder slijten, zoals de knieën of je heupen.

Wanneer je zwaar overgewicht hebt, zoals bij obesitas het geval is, dan kan de levensverwachting zelfs aanzienlijk lager zijn. Je wordt dus minder oud, als gevolg van het lichaamsgewicht. Andere gevolgen van overgewicht kunnen onder andere zijn vermoeidheid, slaapstoornissen, depressies, een laag zelfbeeld en spierpijn.

Helaas komen dergelijke ziekten, op een steeds jongere leeftijd voor. Diabetes 2 bijvoorbeeld, is een typische ouderdomskwaal. Maar tegenwoordig krijgen mensen van 40 jaar deze ziekte al. Ook bij jonge kinderen die met overgewicht kampen, lopen een verhoogd risico op dergelijke aandoeningen, al dan niet op oudere leeftijd.

Wat zijn de oorzaken van overgewicht?

Een positieve energiebalans leidt tot overgewicht. Een positieve energiebalans wil zeggen dat je dagelijks meer calorieën, eten dus, tot je neemt dan dat je omzet in energie. Voor een belangrijk deel komt de positieve energiebalans door het grote aanbod van voeding en een vermindering van je dagelijkse lichaamsbeweging.

Eten kun je letterlijk overal om je heen kopen. Ga eens naar een station, een winkelstraat, een tankstation of langs een willekeurige sportkantine. Overal is eten te krijgen. En de calorieën die daar verkrijgbaar zijn, zijn lang niet altijd de beste.

Voedsel

Doordat we wat rijker zijn geworden in de afgelopen 50 jaar en doordat vrouwen meer zijn gaan werken, zijn we in staat om meer eten te kopen. Er is simpelweg wat meer geld voor. Helaas kopen we veelal bewerkte voedingsmiddelen. En dat is één van de belangrijkste factoren voor het ontstaan van overgewicht.

Bewerkte producten bevatten vaak veel suiker, ongezonde vetten en allerlei ongezonde additieven zoals E-nummers. Deze producten zijn vaak goedkoop, lang houdbaar en overal te verkrijgen. Het zijn goedkope calorieën en je blijft ervan eten.

Sinds je jaren ’60 van de vorige eeuw is de gemiddelde Nederlander kilo’s suiker, op jaarbasis, meer gaan eten. Al deze suiker zit verstopt in bewerkte voeding die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Thans eet de gemiddelde Nederlander zo’n 32 kilo suiker per jaar.

Wat is overgewicht? Overgewicht oplossen. Hulp nodig? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Suiker is een belangrijke reden dat overgewicht is ontstaan. Hiermee wordt niet het schepje suiker in de koffie bedoeld, maar de scheppen suiker in frisdrank, cruesli, ontbijtkoek, energierepen, snoepgoed, chips, bewerkte vleeswaren, koekjes, taartjes, vruchtensappen uit pak, gezoete zuiveltoetjes enzovoort.

Suiker is toegevoegd aan talloze producten die je bijna overal kunt verkrijgen. De reden dat suiker overgewicht kan veroorzaken is dat het in zoveel producten voorkomt.

De vraag “Wat is overgewicht?” kan dus beantwoord worden met het eten van goedkope calorieën die niet verzadigen, waardoor je er meer van eet.

Te weinig beweging

Een andere belangrijke reden, voor het ontstaan van overgewicht is dat we aanzienlijk minder bewegen. Door de automatisering en mechanisering hoeven we tegenwoordig weinig fysieke arbeid meer te verrichten en kunnen we zelfs vanaf de bank (online) winkelen.

Lichaamsbeweging zorgt voor het verbranden van calorieën. Voldoende lichaamsbeweging is essentieel als je op gewicht wilt blijven of wilt afvallen.

Oplossing

De oplossing is in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat je geen overgewicht krijgt. Dit doe je door een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Een gezond voedingspatroon bestaat uit variatie en oorspronkelijk – lees onbewerkt – eten.

Dit klinkt simpel, maar het kan een behoorlijke klus zijn om gezond te eten en voldoende te bewegen. De onderstaande e-boeken helpen je op weg.

Meer weten?

In het e-boek Gezonde Voeding lees je hoe je gezonder kan eten, zonder al teveel in te boeten op je huidige patronen. Je leert onder andere de voedingsstoffen kennen die helpen om af te vallen.

In het e-boek Afvallen Veranderen lees je hoe je door middel van kleine veranderingen je streefgewicht bereikt en behoudt. Afvallen Veranderen is een programma dat wat langer duurt, waardoor je minder kans hebt op het jojo-effect.

Heb jij ook moeite om de dingen die je weet over gezond eten en gezond leven om te zetten in gezonde dingen doen? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen. Het slaat een brug tussen theorie en praktijk.

Andere bekeken ook:

Blog

Slechte eetgewoonten, hoe doorbreek je dat? 5 Tips

Lees meer
Gezonde voeding

Hoe vitaminen en mineralen je IQ kunnen verbeteren?

Lees meer
Gezonde levensstijl

Waarom rode wijn gezond is

Lees meer