Definieer je doel

Voordat je ergens aan begint, definieer je eerst een doel. Een doel geeft je richting en focus. Stel je doel gerust onrealistisch hoog. Er bestaat namelijk geen enkel doel dat jij niet kunt behalen. Je dient er alleen zelf in te geloven. Je kunt ieder doel behalen door er zelf in te geloven en door de gewoonten te ontwikkelen, die ertoe leiden dat je stapje voor stapje dichter in de buurt van het doel komt. Natuurlijk zul je onderweg een aantal keren falen. Dat hoort erbij en daar leer je van. Gewoon weer opstaan en je weg vervolgen.

Definieer je doel

Het is essentieel dat je een doel definieert om tot een bepaalde prestatie te komen. Het maakt niet uit of je wilt afvallen, sterker wilt zijn, een marathon wilt rennen, een nieuwe auto wilt kopen, een andere baan ambieert, meer geld wilt verdienen en noem het maar op. Doel behalen. Meer weten? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk

Wat wel belangrijk is, is dat je definieert wat je doel is en wanneer je dat doel behaalt wil hebben. Schrijf dat doel op. Noteer het in een boekje of een schriftje en lees het elke dag opnieuw.

Wil je afvallen? Definieer het doel dan zo concreet mogelijk en noteer het. Bijvoorbeeld; over twaalf maanden weeg ik tien kilo minder. Vervolgens bedenk je een plan over hoe je dat gaat bereiken.

Wil je meer geld verdienen? Schrijf concreet het bedrag op dat jij wilt verdienen en binnen hoeveel tijd je dit wilt verdienen. Vervolgens bedenk je een plan over hoe je dat gaat bereiken.

Een doel geeft richting

Een doel geeft antwoord op de vragen: “Wat wil ik bereiken?” “Waar wil ik naar toe?” “Wie wil ik zijn?” Het geeft je richting en focus. Als je niet weet waar je naar toe werkt, zul je er nooit komen.

Terugkomend op het doel van het afvallen; doordat je concreet hebt genoteerd hoeveel je wilt afvallen in in welk tijdsinterval, dan kun je het gaan invullen. Dit doe je door acties te bedenken waardoor je het doel zult gaan behalen, binnen de gestelde termijn.

Zo kun je bedenken dat je meer gaat bewegen om extra calorieën te verbranden, meer water drinken in plaats van frisdrank, vaker gezonde tussendoortjes eten in plaats van junk food en vaker zelf gaat koken.

Al je acties staan dus in relatie met het te behalen doel. Wil je meer geld verdienen? Nadat je hebt genoteerd hoeveel genoeg voor je is en in welke termijn je dat gedaan wilt hebben, bedenk je een actieplan. Volg je een studie (om zodoende een promotie te maken), ga je solliciteren, start je je eigen bedrijf of vraag je gewoon om loonsverhoging?

Kom met een plan!

Visualiseer het doel

Wanneer je eenmaal je doel hebt gedefinieerd, visualiseer het dan ook. Zie het doel voor je en beeld jezelf in dat je dit doel behaalt.

Beeld jezelf in dat je inderdaad flink bent afgevallen? Welke kleding heb je aan? Wat ga je doen met dat extra geld? Als je een marathon wilt uitrennen, visualiseer dan de laatste meters.

Ambitieus

Stel jezelf een doel, dat zo ambitieus is, dat het onrealistisch lijkt om te behalen. Mensen zouden er ervan zeggen: “Doe eens normaal, dat kan toch nooit”. “Dat is niet realistisch”. “Hoe dacht je dat te doen”? Het is juist belangrijk een doel te definiëren dat in eerste instantie absurd in de oren klinkt. Een overambitieus doel dwingt je om de gangbare paden te verlaten en nieuwe wegen te bewandelen.

Doel behalen. Meer weten? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk

Geloof

Niets is onrealistisch. Alles kan en alles is mogelijk. Als de geschiedenis van de mensheid iets heeft uitgewezen, is dat het wel. Je moet er alleen zelf in geloven. “The only limitation is your own imagination” (Albert Einstein) zegt eigenlijk alles.

Dit betekent simpelweg dat jij jezelf in de weg zit om grootse doelen te behalen. Stel je eens voor dat de gebroeders Wright hadden geluisterd naar iedereen die zei: “Een mens kan niet vliegen”. In de tussentijd hebben mensen voet op de maan gezet en bestaan er commerciële ruimtevaartbedrijven.

‘Kan niet’, bestaat niet!

Tegenslag

De weg naar succes is bezaaid met mislukkingen. Dit zul je meerdere keren ervaren. Maar dat is het punt niet. Het gaat erom wat je na een mislukking doet. Ga je bij de pakken neerzitten, of sta je weer op?

In het leven gaat het er niet om hoeveel successen je kunt vieren, maar hoeveel klappen je kunt incasseren, om vervolgens weer door te gaan. Hoeveel pijn ben jij bereid te lijden om je doel te behalen?

Tegenslag is te overwinnen, dus ga je door. Net zo lang totdat jij je doel hebt bereikt. Dat is winnen, dat is succes. Jij hebt dit 100% in eigen hand. Stop je, of ga je door na een tegenslag?

Wie wil ik zijn?

Stel jezelf de vraag “Wie wil ik zijn”? Niet “Wat, wil ik zijn”? maar echt “Wie”? Dit vergt enige introspectie. Je hebt er wellicht nog nooit over nagedacht. Inmiddels loop je al een paar jaar rond op deze aardbol en heb je wat diploma’s gehaald, een baan, vrienden, een partner en misschien wat kinderen.

Je associeert jezelf met de verschillende rollen die je diploma’s, je werk, je vrienden en je partner met zich mee brengen. Maar ben jij dat wel? Deze rollen zeggen iets over “Wat” je bent. Ze zeggen niet iets over “Wie” jij bent.

De vraag “Wie” je wilt zijn geeft eigenlijk ook antwoord op de vraag over hoe je herinnert wilt worden, wanneer je er niet meer bent. Wat zeggen mensen over jou, wanneer de kamer uit bent? Wat wil je graag dat men zegt?

Uit je comfort zone

Het pad dat je gaat bewandelen om het overambitieuze doel te behalen, ligt (ver) buiten je comfort zone. Je zult een aantal patronen doorbreken. Deze patronen, of gewoonten, bieden je houvast en geven je een veilig gevoel. Maar deze patronen hebben er ook voor gezorgd dat jij je nu niet fit voelt, dat je bent aangekomen en dat je conditie is verslechterd.

Het is aan jou om daar verandering in te brengen. Nadat je een doel hebt gedefinieerd, neem je de volgende stap: je creëert de wil om je doel te behalen.

Meer weten?

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Een andere e-boek waar ik je graag op wil wijzen is het e-boek Van Stress Naar Geluk. Dit e-boek beschrijft de kleine stofjes die de hersenen produceren en die een enorme invloed op je hebben.