Menu

Blog

Cart

Cortisol is een zogenaamde steroïde die in actie komt nadat je lichaam de neurotransmitter adrenaline heeft aangemaakt. Voor de korte termijn heb je baat bij cortisol, maar door een toename van stress in het dagelijkse leven, zorgt cortisol juist voor ongezonde situaties. Cortisol zorgt voor meer glucose in je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Vervolgens maakt je lichaam insuline aan, wat de bloedsuikers naar je lichaamscellen brengt. Bij overschotten zorgt cortisol voor de opslag van die bloedsuikers in je vetcellen. Een van de negatieve aspecten van cortisol is dus dat het je dik kan maken. 

Wat is cortisol en wat doet het?

Cortisol is een steroïde die, net als adrenaline, in de bijnier wordt aangemaakt. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, net als adrenaline. Deze naam heeft het te danken omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress. Cortisol heeft invloed op je immuunsysteem, je slaap en je verteerproces.

Cortisol, overgewicht en neurotransmitters. Meer weten? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Wanneer je in een stress situatie geraakt, maakt je lichaam als eerst adrenaline aan. Door de adrenaline gaat je hart sneller gaat kloppen en je in staat bent te vechten of te vluchten. Hierna maakt je lichaam cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat je voor een langere periode je het hoofd kan bieden aan de bedreigende situatie.

Hierdoor ben je in staat om op het moment (door de adrenaline) snel en adequaat te handelen en dit voor een langere periode te doen (door de cortisol). Hierbij kun je denken aan rennen en langdurig harder werken.

Cortisol verhoogt, om de langdurige inspanning mogelijk te maken, je bloedsuikerspiegel. Door de extra glucose in je bloed, zijn je spieren in staat om een fysieke inspanning te leveren en deze een tijdje vol te houden. Hierbij kun je denken aan vluchten of vechten, maar ook aan harder werken, langer in een relatie blijven zitten of een file trotseren.

Meer wilt weten over de steroïde cortisol, adrenaline en andere neurotransmitters? Lees het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. Je staat versteld hoe enorm belangrijk zo’n klein stofje is.

Wanneer wordt cortisol aangemaakt?

Cortisol maak je aan vanwege een stress situatie en er derhalve adrenaline door je lichaam giert. Het positieve aspect is dat je nodige inspanning, lang kunt volhouden. Dit had in prehistorische tijden erg veel nut, wanneer onze voorouders door een wild beest werden opgejaagd.

Tegenwoordig is het wilde beest, vervangen door kantoor stress, fileleed, zorgen over je kinderen, financiële vraagstukken, een naderende reorganisatie, economische tegenslag, een naderende deadline, een moeilijke relatie en noem het maar op.

Het positieve gevolg van cortisol, wordt een negatief gevolg indien de stress te lang duurt. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders kampen met chronische stress. Wat gebeurt er nu in je lichaam? Door de adrenaline en de cortisol worden lichaamsprocessen en organen voor een belangrijk deel op stop gezet.

Cortisol, overgewicht en neurotransmitters. Meer weten? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Je lichaam beoordeelt de vlucht- of vechtreactie namelijk als prioriteit. Het is immers belangrijker dat je de situatie overleeft, op dat moment, dan dat op zo’n moment je haar groeit, je eten verteert of een wondje hersteld. Voor een paar momenten is dat niet erg, maar als dit te lang duurt, dan kunnen serieuze gezondheidsklachten ontstaan.

Als je meer wilt weten over deze kleine stofjes, lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk. Je zult versteld staan hoe ontzettend belangrijk zo’n klein stofje voor je is.

Wat als je het lang aanmaakt?

Er zijn veel negatieve gevolgen te noemen van een te lange productie van cortisol. Een van de nadelige gevolgen is de onderdrukking van het immuunsysteem. Je bent dus vatbaarder voor ziektes en virussen.

Het immuunsysteem biedt normaal gesproken weerstand tegen allerlei lichaamsvreemde stoffen en bestrijdt ook kankercellen. Echter, door de onderdrukking van het immuunsysteem is je lichaam minder goed in staat om zichzelf te beschermen tegen ontstekingen, virussen en, op de langere termijn, tegen tumoren.

Cortisol stimuleert ook de aanmaak van insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose en andere voedingsstoffen door je lichaamscellen worden opgenomen. Echter, wanneer deze lichaamscellen, zoals die van je spieren, vol zitten dan zorgt de insuline ervoor dat je de overschotten worden opgeslagen in je vetreserves. Hierdoor neemt je vetmassa toe en loop je een kans op overgewicht.

De extra aanmaak van cortisol speelt, ook een rol bij je nachtrust, je seksleven, je spijsvertering en zelfs het ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker.

Cortisol, overgewicht en neurotransmitters. Meer weten? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Hoe los je het op?

Allereerst is het van belang dat je je stress ontlaadt. Dagelijks bouw je stress op, dus stijgt het gehalte cortisol. Een van de meest effectieve manieren om je te ontladen van stress is lichaamsbeweging. Door lichaamsbeweging ontspan je en maak je de zogenaamde feel good neurotransmitters aan. Daarnaast verbrand je nog eens extra calorieën met lichaamsbeweging. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.

Meer weten?

Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, gejaagdheid, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? In het e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

Als jij ook meer uit je leven wilt halen en je hebt het gevoel dat iets je tegenhoudt, lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf. Je bevrijdt jezelf letterlijk van je belemmeringen.

Veel mensen ervaren stress, werken te hard of teveel en voelen zich niet lekker. Al die spanningen en druk hebben zijn weerslag op ons lichaam en op onze gezondheid. Kijk maar om je heen. Hoeveel mensen zijn er wel niet te dik en sinds wanneer is ziek zijn normaal? Cortisol kan een rol in spelen, maar ja hoe verander je het? In het e-boek Gezond in 10 stappen lees je welke stappen te nemen.

Een leuke review schrijven?

Vond je dit artikel waardevol? Zou je dan een leuke review willen plaatsen? Klik op deze link en post een leuk bericht. Vanzelf sprekend staat het je helemaal vrij om het te doen. Voor de reviews werk ik samen met het bedrijf Feedback Company.

Inschrijven nieuwsbrief

Mis geen gezonde tips meer

Andere bekeken ook:

Gezonde levensstijl

Is het beter om je sap in een Slowjuicer of juist in een blender te maken?

Lees meer
Afvallen

20 Drinktips om gewicht te verliezen

Lees meer
Afvallen

Gezond afslanken doe je zo

Lees meer