Gezonde voeding

Gezonde voeding is essentieel voor een goede gezondheid. Natuurlijk speelt voeding ook een super belangrijke rol bij een gezond gewicht en om de risico’s op chronische aandoeningen te verkleinen. Chronische aandoeningen zijn ziekten zoals hart- en vaatziekten, depressies en diabetes 2. Ons westerse eetpatroon draagt echter amper bij aan onze gezondheid. Onze voeding is eigenlijk best wel ongezond. Dit is natuurlijk bijzonder vreemd. Wetenschappelijke studies tonen bijvoorbeeld aan dat onze voeding leidt tot overgewicht en allerlei chronische aandoeningen. Klik op de onderstaande links om meer over de verschillende facetten van gezonde voeding te weten te komen.

De rol van voeding op je gewicht en gezondheid

Sinds de jaren ’70 worden we massaal zwaarder in de westerse wereld. En niet alleen in de westerse wereld worden mensen dikker. Overal waar het economisch gezien beter gaat, neemt overgewicht toe. Komt dit doordat mensen dan meer gaan eten, of komt dit door het type voeding?Meer weten over gezonde voeding? Download het e-boek Gezond In 10 Stappen

Juist het type voeding speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van overgewicht en het ontwikkelen van ziektes. Niet het aantal calorieën is bepalend om dik te worden, juist het type speelt een veel grotere rol.

Natuurlijk word je dik van teveel eten. Maar waarom eet je teveel? Dat is de cruciale vraag.

Om je een kort antwoord te geven; niet voedingsvetten maar koolhydraten vormen een van de belangrijkste oorzaken, naast suiker, voor de huidige trend in overgewicht in de westerse wereld. We eten simpelweg teveel brood, pasta, rijst en we drinken teveel frisdrank en vruchtensappen uit pak.

Wil je meer weten over gezonde voeding, gezond leven, een gezond gewicht en wil je blijven genieten (echt, het kan). Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Wat is er mis met koolhydraten?

In eerste instantie is er weinig mis met koolhydraten. Je lichaam heeft ze nodig. Wat er wel mis is aan koolhydraten, is dat we er te veel van eten en dat er geraffineerde koolhydraten zijn.

We eten simpelweg veel te veel bewerkte/geraffineerde voedingsproducten die ook nog eens te veel toegevoegde suikers bevatten. En dat niet alleen, we drinken ook nog eens heel veel calorieën. Zonder dat je het eigenlijk door hebt, giet je de calorieën letterlijk naar binnen.

Dat van die koolhydraten, is dit onderzocht?

Ja, heel veel zelfs. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er helemaal geen relatie bestaat tussen het eten van goede voedingsvetten, gewichtstoename, een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Koolhydraten kent die relatie juist wel. En dat is behoorlijk schokkend, als je het mij vraagt.

Waarom beveelt de voedselpiramide en de Schijf van Vijf je dan aan om het grootste gedeelte van je voeding juist uit koolhydraten te halen? Dat klinkt toch op zijn minst paradoxaal?

Zelf aan de slag met gezonde voeding

Deze paradox is een van de velen op het gebied van voeding. Er is eigenlijk ontstellend weinig bekend op het gebied van voeding. Artsen worden dan wel opgeleid om zieken weer beter te maken. Ze schrijven een recept voor een medicijn of een behandeling voor. Op deze manier worden zij ook betaald.

De medici weten verdomd weinig af van hoe je die ziektes juist kunt voorkomen.

Gezond eten is de beste manier om ziektes en overgewicht te voorkomen. Gelukkig heb je dit zelf in de hand, alleen moet je daar natuurlijk wel wat vanaf eten. Een combinatie van gezonde voeding en voldoende beweging kent een preventieve werking op vele ziekten.

Waarom artsen geen recepten uitschrijven voor gezond eten? Omdat zij daarvoor geen inkomsten ontvangen en omdat zij de protocollen moeten volgen.

Hiermee wil ik niet zeggen dat een arts nutteloos is. Integendeel. Als je echt ziek bent, dan wil je medische zorg. Bij een beenbreuk volstaat een kilo spinazie niet, om te genezen. De dokter moet je bot zetten en gips om je been doen.

Wanneer kanker wordt gediagnosticeerd, dan is het te laat om bietensap te gaan drinken en veel broccoli te gaan eten. Dan wil je gewoon de best mogelijke medische behandeling. Broccoli en bieten bevatten overigens stoffen die preventief kunnen werken tegen kanker.

Dus, de bottom line; als je ziek bent dan ga je naar het ziekenhuis. Maar wanneer je ziektes wilt voorkomen, dan ga je naar de keuken. In je eigen keuken kun je voor een belangrijk deel zelf gezonde voeding bereiden, zodat je de risico’s op chronische ziekten en overgewicht verminderd.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je gezonder leven, je gezonder voelen, slanker en fitter zijn? Download dan het populaire e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

NLbewustvoedingsadvies

Als voedingsadviseur kan ik je helemaal bijpraten over het belang van goede voeding en het effect ervan op je lichaamsgewicht, je fysieke gestel en op je mentale vermogens.

Natuurlijk wil je persoonlijk en op maat gesneden advies. Boek daarom een online consult voor exclusief voedingsadvies.

Ontvang ook de maandelijkse update, vol met leuke en gezonde tips die je leven nog beter kunnen maken? Wil je niet missen, toch?

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-prevention/food-environment/healthy-food-environment-recommendations-for-obesity-prevention-complete-list/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/
3. https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-prevention/food-environment/