Menu

Blog

Cart

Gezonde voeding is essentieel voor een goede gezondheid. Natuurlijk speelt voeding ook een super belangrijke rol bij een gezond gewicht en om de risico’s op chronische aandoeningen te verkleinen. Chronische aandoeningen zijn ziekten zoals hart- en vaatziekten, depressies en diabetes 2. Ons westerse eetpatroon draagt echter amper bij aan onze gezondheid. En dit is natuurlijk … Lees meer

Gezonde voeding is essentieel voor een goede gezondheid. Natuurlijk speelt voeding ook een super belangrijke rol bij een gezond gewicht en om de risico’s op chronische aandoeningen te verkleinen. Chronische aandoeningen zijn ziekten zoals hart- en vaatziekten, depressies en diabetes 2. Ons westerse eetpatroon draagt echter amper bij aan onze gezondheid. En dit is natuurlijk bijzonder vreemd. Wetenschappelijke studies tonen bijvoorbeeld aan dat onze voeding leidt tot overgewicht en allerlei welvaartsziekten. In het e-boek Gezonde Voeding kun je hier veel meer over lezen. Klik op de onderstaande links om meer over de verschillende facetten van gezonde voeding te weten te komen.

De rol van voeding op je gewicht en gezondheid

Sinds de jaren ’70 worden we massaal zwaarder in de westerse wereld. En niet alleen in de westerse wereld worden mensen dikker. Overal waar het economisch gezien beter gaat, neemt overgewicht toe. Komt dit doordat mensen dan meer gaan eten, of komt dit door het type voeding?Meer weten over gezonde voeding? Download het e-boek Gezonde Voeding.

Juist het type voeding speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van overgewicht en het ontwikkelen van ziektes. Niet het aantal calorieën is bepalend om dik te worden, juist het type speelt een veel grotere rol.

Natuurlijk word je dik van teveel eten. Maar waarom eet je teveel? Dat is de cruciale vraag.

Om je een kort antwoord te geven; niet voedingsvetten maar koolhydraten vormen een van de belangrijkste oorzaken, naast suiker, voor de huidige trend in overgewicht in de westerse wereld. We eten simpelweg teveel brood, pasta, rijst en we drinken teveel frisdrank en vruchtensappen uit pak.

Wil je meer weten over gezond eten? Lees dan het e-boek Gezonde Voeding eens.

Wil je meer weten over gezond leven, een gezond gewicht en wil je blijven genieten (echt, het kan). Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Wat is er mis met koolhydraten?

In eerste instantie is er weinig mis met koolhydraten. Je lichaam heeft ze nodig. Wat er wel mis is aan koolhydraten, is dat we er teveel van eten en dat er geraffineerde koolhydraten zijn.

We eten simpelweg teveel bewerkte/geraffineerde voedingsproducten die ook nog eens teveel suiker bevatten. En dat niet alleen, we drinken ook nog eens heel veel calorieën. Zonder dat je het eigenlijk door hebt, giet je de calorieën letterlijk naar binnen.

Dat van die koolhydraten, is dit onderzocht?

Ja, heel veel zelfs. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er helemaal geen relatie bestaat tussen het eten van voedingsvetten, gewichtstoename, een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Koolhydraten kent die relatie juist wel. Waarom beveelt de voedselpiramide en de Schijf van Vijf je dan aan om het grootste gedeelte van je voeding juist uit koolhydraten te halen? Dat klinkt toch op zijn minst paradoxaal.

Zelf aan de slag met gezonde voeding

Deze paradox is een van de velen op het gebied van eten. Er is eigenlijk ontstellend weinig bekend op het gebied van voeding. Artsen worden dan wel opgeleid om zieken weer beter te maken. Ze schrijven een recept voor een medicijn of een behandeling voor. Op deze manier worden zij ook betaald.

Maar de medici weten verdomd weinig af van hoe je die ziektes juist kunt voorkomen. Gezond eten is de beste manier om ziektes en overgewicht te voorkomen. Gelukkig heb je dit zelf in de hand. Een combinatie van gezonde voeding en voldoende beweging kent een preventieve werking op vele ziekten.

Waarom artsen geen recepten uitschrijven voor gezond eten? Omdat zij daarvoor geen inkomsten ontvangen en omdat zij de protocollen moeten volgen.

Hiermee wil ik niet zeggen dat een arts nutteloos is. Integendeel. Als je echt ziek bent, dan wil je medische zorg. Bij een beenbreuk volstaat een kilo spinazie niet, om te genezen. De dokter moet je bot zetten en gips om je been doen.

Wanneer kanker wordt gediagnosticeerd, dan is het te laat om bietensap te gaan drinken en veel broccoli te gaan eten. Dan wil je gewoon de best mogelijke medische behandeling.

Dus, de bottom line; als je ziek bent dan ga je naar het ziekenhuis. En ziektes kun je voor een belangrijk deel zelf voorkomen door gezonde voeding.

Meer weten?

Als je meer wilt weten over gezond eten en je vindt het niet gemakkelijk om te beginnen, download dan het e-boek Gezonde Voeding eens. Het helpt je flink op weg.

Wil je gezonder leven, je gezonder voelen, slanker en fitter zijn? Download dan het populaire e-boek Gezond in 10 stappen.

Ontvang ook de maandelijkse nieuwsbrief. Mis geen gezonde tips meer.

NLbewustgezond nieuwsbrief