Creëer de omgeving

Veranderingen doorvoeren hebben vaak een bepaalt draagvlak binnen je directe omgeving nodig. Doordat jij jezelf een ambitieus doel hebt gesteld – afvallen, meer geld verdienen, een promotie, een studie volgen – verandert er voor je omgeving ook het een en ander. Zit je omgeving daar wel op te wachten? De kans dat je plan slaagt is vrij klein als de mensen uit je directe omgeving niet willen meewerken. Betrek ze dus bij je plannen. Om succesvol te zijn heb je een doel nodig, de wil om het doel te behalen en de gewoontes die het mogelijk maken om het doel te bereiken. Nu is het belangrijk om je directe omgeving erbij te betrekken. 

Creëer de omgeving

Wanneer jij iets wil veranderen, heeft dat invloed op je directe omgeving. Jij verandert plotseling een aantal gewoontes en hierop reageert je omgeving automatisch. Jij wilt immers afvallen, meer geld verdienen, een marathon rennen of een andere baan.

Omgeving en succes. Meer weten? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk

Je partner, je gezin, familie, vrienden en collega’s zien je vervolgend andere keuzes maken. ‘Nee, vanavond kan ik niet naar de film, ik ga studeren’. ‘Nee dank je, is neem even geen borrel en laat die bitterbal ook maar zitten’.

Je omgeving zal hoe dan ook op een bepaalde manier reageren. Maak je omgeving deelgenoot van je doel en vraag om hun steun en support. Vertel ze waarom je deze weg bewandelt. Dit maakt het hele proces een stuk gemakkelijker.

Hieronder heb ik een aantal inzichten voor je op een rijtje gezet, die je voor jezelf kunt gebruiken en om de mensen uit je omgeving te helpen inzien, wat jij graag wil bereiken.

1. Doe het samen

Wat je doel ook is, het hele proces van afvallen, fit worden, trainen voor een sportieve prestatie en gezond eten, studeren gaat vaak beter met een maatje.

Mensen zijn sociale wezens en wij zijn derhalve graag onder de mensen. Dit geldt ook voor het veranderen van je levensstijl en het bereiken van je doelen. Daarnaast kan een maatje een stimulerend, motiverend en uitdagend effect sorteren.

2. Lees

Er zijn talloze boeken, artikelen, blogs, publicaties en studies over voeding, beweging, gezonde levensstijl, zakelijke en persoonlijk succes geschreven. Dergelijke publicaties vergroten je referentiekader enorm. Hoe meer je erover leest, hoe gemotiveerder je raakt om je doel te behalen.

Lees eventueel biografieën van topsporters, zakenlui, top coaches of van personen die jou inspireren. Zij vertellen allen grofweg een zelfde soort verhaal. Zij vertellen over hun eigen stappen en eigen hun ervaringen, falen, afzien, doorzetting en het uiteindelijke succes.

Zelf verslind ik werkelijk boeken. Begin 2017 heb ik bijvoorbeeld de biografie van Elon Musk gelezen, nadat ik eerst een boek over gezonde voeding had gelezen. Ook de biografieën van Richard Branson, Ricardo Semler, Barack Obama, Nelson Mandela, Arnold Schwarzenegger en Guus Hiddink kan ik je van harte aanbevelen.

Inspiratie nodig? Download het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf

3. Visueel

Op YouTube circuleren talloze filmpjes, tutorials en documentaires over inspirerende en motiverende mensen. Een groot voordeel van visualisatie is dat er weinig aan de verbeelding wordt overgelaten.

Kijk eens naar de talloze TEDx presentaties of naar de presentaties van Simon Sinek, ET The Hip Hop Preacher, of zoek op Motivational Video of Motivational Speech. Luister eens naar wat Steve Jobs te zeggen had tijdens een speech op Stanford. Deze YouTube is meer dan 26 miljoen keer bekeken. Dat zal een reden hebben.

4. Niet luisteren

Luister niet naar mensen die “nee” zeggen en mensen die zeggen dat je het niet kunt, of dat het niet nodig is wat je doet. Er zijn altijd mensen die “nee” zeggen. Het is niet zo dat deze mensen het niet gunnen. Ze komen immers uit je eigen omgeving.

Het zijn juist mensen die verandering liever uit de weg gaan. Zogenaamde nee-zeggers zijn mensen die het niet nodig vinden dat jij aan je doelen werkt want ze willen niet met zichzelf geconfronteerd worden. Doordat jij een doel hebt en aan die doelen werkt, voelen zij ook een bepaalde dwang om iets te ondernemen. Dit kan confronterend voor ze zijn

Luister dus niet naar alle mensen die zeggen dat je het niet kunt, of dat het niet nodig is wat je doet. Besteed je energie liever aan hard werken om je doelen te behalen.

Meer weten?

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Een ander e-boek welke ik graag onder je aandacht breng is het e-boek Van Stress Naar Geluk. In dit e-boek leer je de stofjes kennen die bepalen hoe je je voelt, hoe je eten verteert en tal van andere factoren van je leven beïnvloeden. Leer ze in je voordeel te gebruiken.