Anaerobe beweging

Bij anaerobe beweging verbrand het lichaam de energiebronnen vetten, koolhydraten, eiwitten en/of creatinefosfaten, zonder tussenkomst van zuurstof. Getrainde en ervaren sporters die hun sportieve prestaties willen verhogen, nemen anaerobe beweging op in hun trainingsschema. Hierdoor verbeteren zij hun conditie omdat hun anaerobe drempel verhoogt. Dit betekent dat hun fysieke prestaties toenemen bij een min of meer gelijkblijvende hartslagfrequentie. Deze training is echter niet zonder gevaar. Bij ongetrainde mensen kan anaerobe beweging zelfs averechts werken.

Wat is het anaerobe beweging?

Anaerobe beweging betekent beweging “zonder zuurstof”. Bij anaerobe beweging gebruikt het lichaam geen zuurstof om energie in de spieren te verbranden.

Anaerobe beweging om prestaties te verbeteren. Meer weten? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen.

Mensen die hun sportieve prestaties willen verbeteren maken gebruik van dergelijke training. Dit zijn zware intervaltrainingen waarbij de hartslagfrequentie periodiek wordt opgevoerd tot 90% tot 100% van je maximale hartslagfrequentie.

Deze trainingen zijn erop gericht om de anaerobe drempel te verhogen en het versterken van je hart en longfunctie. Je rekt dus letterlijk de grenzen van je fysieke mogelijkheden op.

Voor beginnende sporters is anaerobe beweging en vooral intervaltraining totaal ongeschikt en zelfs zeer sterk af te raden.

Wat doet het?

Welke vorm van beweging je ook doet, je verbrandt altijd energie. Deze energie wordt geleverd geleverd uit koolhydraten en lichaamsvet, maar ook uit creatinefosfaten en eiwitten. Welke bron het lichaam aanspreekt is afhankelijk van het type beweging en van de conditie van de atleet.

Doorgaans vindt de verbranding van energie plaats met tussenkomst van zuurstof. Bij anaerobe beweging gebeurt dit niet. Dit komt omdat zuurstof bij anaerobe beweging niet snel genoeg in de spier kan zijn om de energiebron te verbranden. Bij anaerobe beweging wordt de intensiteit van de training periodiek tijdelijk verhoogd tot wel 90% en soms tot 100% van de maximale hartslagcapaciteit.

De hartslagcapaciteit bereken je met de volgende formule: 220 – leeftijd. Dankzij de extreme periodieke verhoging schakelt je lichaam tijdelijk over van de ene naar de andere energiebron.

Wanneer je een vorm van aerobe beweging doet, bijvoorbeeld fietsen, verbrand je een mengsel van lichaamsvet en koolhydraten. De hartslagfrequentie bevindt zich dan in een bandbreedte van 68% tot 75% van de maximale hartslagfrequentie. Indien je plotsklaps een sprint inzet, stijgt je hartslagfrequentie vrijwel direct.

Doordat je een sprint inzet wordt geen zuurstof gebruikt voor de verbranding van energie. Het lichaam verbrandt dan creatinefosfaten. Deze zijn binnen 10 tot 15 seconden opgebrand. Duurt de sprint langer dan die 10 tot 15 seconden, dan verbrand het lichaam voor het grootste gedeelte koolhydraten.

Maar de koolhydraten worden bij anaerobe beweging niet geheel opgebrand en er ontstaat afval. Dit afval heet melkzuur en dat melkzuur zorgt de volgende dag meestal voor een stijf gevoel in de spieren. Bij aerobe beweging worden de koolhydraten wel volledig verbrand en ontstaat er geen afval.

Wanneer de koolhydraatreserves op zijn, na een aantal intervallen en je besluit om toch nog een keer alles uit de kast te halen, dan schakelt het lichaam over op het verbranden van de eiwitten in je spieren. Je eet dan als het ware je spieren op.

Dit is een kwalijke zaak en het is belangrijk dat je dit voorkomt. Spieren zijn namelijk opgebouwd uit eiwitten en als de spieren eiwitten gaat verbranden om te voorzien in de energie, dan eten zij zichzelf dus op.

Wanneer je echter toch zover bent gegaan, dan heeft je transpiratie een beetje een ammoniakachtige geur.

Waarvoor zou je het doen?

Ervaren en getrainde sporters die hun prestaties willen verhogen kunnen anaerobe beweging zoals intervaltrainingen opnemen in hun trainingsschema. Anaerobe beweging versterkt de hart- en longfunctie en het verhoogt de zuurstofopname. Wanneer deze intervaltrainingen correct worden uitgevoerd en er voldoende rust in acht wordt genomen, komt je anaerobe drempel hoger te liggen. Dit houdt in dat de sportieve prestaties toenemen.

Wat als je het niet doet?

Voor anaerobe beweging dien je over een gedegen basisconditie te beschikken. Wanneer je hier niet over beschikt, of je twijfelt daarover, dan is anaerobe beweging sterk af te raden.

Wanneer je gedurende een lange periode niet actief bent geweest, dan kan deze vorm van intervaltraining zelfs blessures opleveren en de gezondheid ernstig schaden. Anaerobe beweging kan, bij ongetrainde mensen zelfs leiden tot een hersenbloeding of een hartaanval. Wees dus voorzichtig in je aanpak en consulteer een specialist bij twijfel.

Hoe boek je resultaat?

Doe een dergelijke training niet vaker dan één maal per week en houdt rekening met voldoende rust na zo’n training. Met een dergelijke intervaltraining is het lichaam letterlijk opgerekt en uitgeput.

Hersteltijd is dus erg belangrijk en wellicht zelfs belangrijker dan de training zelf. Indien je die tijd niet neemt, dan kan anaerobe beweging zelfs averechts werken.

Meer weten?

Aerobe training, anaerobe beweging en intervaltraining helpen het lichaam gezond en sterk te worden. Door lichaamsbeweging verbrand je de nodige calorieën en dat helpt je ook bij het handhaven van een gezond gewicht.

Wil je meer weten over een gezond gewicht, een goede gezondheid in het algemeen en vind je het soms moeilijk om de kennis om te zetten in gewoontes? Lees dan mijn e-boek Gezond in 10 stappen eens.