Serotonine De neurotransmitter die je rustig maakt

Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. De neurotransmitter serotonine is betrokken bij allerlei dagelijkse processen van je lichaam. Hierbij kun je denken aan je slaapcyclus, je eetlust, het reguleren van je lichaamstemperatuur en je stemmingen. Serotonine regelt daarmee of jij je blij en gelukkig voelt of juist depressief en neerslachtig. Een tekort aan serotonine kan ontstaan door stress, te weinig eten, voeding met onvoldoende bouwstoffen of insuline intolerantie. Door een tekort aan serotonine kun je klachten ervaren zoals slaaptekort, een rusteloos en opgejaagd gevoel, obsessief gedrag en zelfs depressieve klachten. Helaas is serotonine een heel kwetsbare neurotransmitter. Serotoninetekorten kunnen dan ook gemakkelijk ontstaan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze belangrijke neurotransmitter.

Wat is serotonine?

Serotonine is net als dopamine en endorfine een neurotransmitter. Serotonine is net als de andere neurotransmitters dus een boodschapper. Het brengt prikkels en signalen over van de ene naar de andere lichaamscel. Hierdoor ben jij in staat om te denken, te slapen, emoties te voelen en nog veel meer.

Serotonine wordt door je lichaam aangemaakt door eiwitten om te zetten in aminozuren. Deze neurotransmitter beïnvloedt onder andere je dag- en nachtritme en het geeft je een prettig gevoel.

Serotonine wordt op meerdere plekken in je lichaam aangemaakt, onder andere in je darmen en in je hersenen.

Serotonine, goed gevoel. Meer weten? Lees het e-boek Van Stress Naar Geluk.

De werking van serotonine

Deze neurotransmitter regelt je alledaagse behoeften zoals slaap, je eetlust, je lichaamstemperatuur en je stemmingen.

Serotonine is betrokken bij je slaapcyclus

Serotonine is betrokken bij je slaapcyclus omdat vanuit serotonine een andere neurotransmitter wordt aangemaakt dat ervoor zorgt dat je inslaapt. Dit stofje heet melatonine. Een tekort aan de neurotransmitter serotonine en melatonine zorgt er dus voor dat je minder goed in slaap valt en onrustiger slaapt.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Goed slapen is mega belangrijk voor een goede gezondheid en een goed gevoel.

Een slechte nachtrust verstoort ongelofelijk veel lichaamsprocessen. Het heeft onder andere een negatieve invloed op je vermogens je te concentreren en het beïnvloedt ook bepaalde hormonen die betrokken zijn bij het krijgen van honger en het gevoel van verzadiging.

Wanneer deze hormonen niet goed werken, zou je al snel te veel kunnen eten. Hierdoor vergroot het risico op overgewicht en chronische aandoeningen zoals osteoporose en diabetes 2.

Tegenhanger van andere neurotransmitters en gelukshormoon

Serotonine is ook de tegenhanger van de neurotransmitters adrenaline, dopamine en endorfine. Deze neurotransmitters zorgen ervoor dat je in beweging komt of blijft. Dit terwijl serotonine je rustiger maakt, zodat je bijvoorbeeld kwalitatief goed kunt slapen.

Wanneer je te weinig serotonine aanmaakt, dan krijgen de activerende neurotransmitters de overhand. Dit kan een opgejaagd en onrustig gevoel in de hand werken. Serotonine wordt ook het gelukshormoon genoemd, omdat het depressies kan tegengaan.

Serotonine Neurotransmitter. Meer geluk? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Wil je meer weten over deze en over de andere neurotransmitters, lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. Je zult versteld staan hoe ontzettend belangrijk zo’n klein stofje voor je is.

Wanneer wordt het aangemaakt?

Serotonine wordt aangemaakt uit de voeding die je eet. Voeding die bestaat uit veel vitaminen, mineralen, complexe koolhydraten dragen sterk bij aan de productie ervan. Vooral het mineraal magnesium is belangrijk.

Voedingsmiddelen die bijdragen aan de productie zijn:

  • Groenten en fruit
  • Noten en zaden
  • Vis en rood vlees
  • Bruin volkoren brood

Wat als je er niet genoeg van aanmaakt?

Stress is de grootste boosdoener voor een tekort. En helaas is stress best wel chronisch in onze maatschappij. Talloze mensen ervaren dagelijks spanningen als gevolg van werk, het verkeer, hun financiële situatie en andere vraagstukken die tot spanningen kunnen leiden.

Je kunt ook tekorten oplopen door te weinig beweging en te weinig te eten, zoals wel gebeurt bij mensen die (tijdelijk) aan de lijn doen. Ook ongezond eten kan leiden tot tekorten. Natuurlijk zijn er ook genetische factoren. Te weinig serotonine wordt geassocieerd met depressies.

Wat voel je als je een tekort hebt?

Als je een tekort hebt, dan kun je rusteloosheid ervaren, zoals je al kon lezen. Ook kun je last krijgen van migraine, spanningshoofdpijn, chronische vermoeidheid en allerlei andere vage klachten zoals spierkrampen en een lage pijngrens.

Een tekort van de neurotransmitter serotonine kan eetbuien veroorzaken en dat kan weer kan leiden tot overgewicht en daaraan gerelateerde aandoeningen.

Serotonine dopamine

De neurotransmitter dopamine is ook verantwoordelijk voor een tekort.

Wat doet dopamine dan? Dopamine steelt als het ware bepaalde bouwstoffen van waaruit ook serotonine opgebouwd wordt. Hierdoor komt er te weinig serotonine in je hersenen. Een gevolg hiervan kan zijn dat het risico op een depressie toeneemt.

Van stress naar geluk ebook

Van Stress naar Geluk

Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.

In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

€ 15,99 € 7,99
Bestel nu

 

Meer weten?

Neurotransmitters zijn dus hele belangrijke stofjes. Ze hebben een enorme invloed op je gevoel en zelfs op je lichaamsgewicht. Wanneer ze niet goed werken, of er ontstaan tekorten, dan merk je dit vrij snel aan je gevoel, je humeur of bijvoorbeeld dat je steeds maar trek hebt.

Wil je meer weten over deze neurotransmitter en over de andere? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk eens en ontdek hoe je deze en andere belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

Zijn succes, geluk, overdaad, vrijheid en dankbaarheid een vraagteken?

Heb jij het gevoel dat je tot meer in staat bent? Ik zal je verklappen; dat kan! Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens. Een leuk en succesvol leven is geen geheim. De meeste mensen leggen de focus op verkeerde dingen.

De meeste mensen kennen belang van een goede gezondheid en een gezond gewicht wel. Alleen, hoe breng je het nou in de praktijk? Tussen weten en doen wat goed voor je is, zit vaak een hele grote stap. Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt je de juiste stappen te zetten.

NLbewustvoedingsadvies

Ik ben ook voedingsadviseur (gediplomeerd) en de consulten vinden altijd online plaats. Wel zo makkelijk omdat je niet helemaal naar mij toe hoeft te komen. Voel jij je ook regelmatig neerslachtig, niet fit, vind je jezelf te dik of ben je bang om (later) ook chronische ziek te worden? Plan dan snel een afspraak in voor persoonlijk voedingsadvies.

Tijdens ons gesprek kunnen we lekker diep op jouw persoonlijke situatie ingaan. Hierdoor krijg je allerlei bruikbare tips en inzichten die je leven op een positieve manier beïnvloeden.

Als je je hebt ingeschreven, reageer ik doorgaans binnen 24 uur.

Meld je ook aan voor de maandelijkse update. Maximaal 1 keer per maand ontvang je een mail vol met gezonde info waarmee jij je leven leuker en gezonder maakt. Mooi toch?

Bron:
1. https://www.healthline.com/health/mental-health/serotonin