Knoflook

Als smaakmaker is knoflook goed bekend, maar de gezonde effecten die het op je gezondheid heeft, zijn een stuk minder bekend. Zo draagt het eten van knoflook bij aan een gezond hart- en vaatstelsel. Daarmee heeft het ook invloed op je bloeddruk. Een hoge bloeddruk is meestal geen goed teken. Deze en andere gezonde effecten worden in dit artikel beknopt beschreven. 

De gezonde werking van knoflook

Knoflook is een fijne smaakmaker. In de Italiaanse en Franse keuken (en hopelijk ook bij jou thuis) gebruiken koks het vaak om smaak te geen aan het eten.

Het heeft echter ook diverse gezonde uitwerkingen op je lichaam. Zo heeft deze smaakmaker een gezonde uitwerking op je hart-en vaatstelsel. Het kan je bloeddruk verlagen, je bloedsomloop bevorderen en je glucose en je cholesterolgehalte in je bloed laten dalen. Hiermee kan het preventief werken tegen trombose, spataderen, versnelde hartwerking en vaatkramp.

Knoflook is gezond. Ontdek de effecten van knoflook op je gezondheid

En er is meer; knoflook doet ook je longen en je luchtwegen goed. Het zou goed werken tegen keelpijn, kinkhoest, ontstekingen van de bijholtes, griep en zelfs bronchitis en astma. Het kan ook helpen tegen bacteriële infecties en ontstekingen.

Het draagt voorts bij aan je immuunsysteem. Hiermee zou het preventief kunnen werken tegen bepaalde soorten kanker en ze eventueel zelfs kunnen bestrijden.

Onderzoek naar medicinale werking

Er worden zelfs onderzoeken gedaan naar de effecten van knoflook op immuunsysteem ziekten als AIDS en MS. Een nadeel van deze smaakmaker is natuurlijk dat je er een beetje door gaat geuren. Maar elk nadeel heeft zijn eigen voordeel, want muggen zijn niet dol op een lijf dat naar knoflook ruikt. Belangrijke tip: Eet niet meer dan 3 tenen per dag.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond leven, gezonde kruiden en wil je ook graag genieten van het leven? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen dan eens.