Matig intensieve beweging

Wij mensen zijn gemaakt voor matig intensieve beweging. Het mooie van matig intensief bewegen is dat het super simpel is (om te doen) en super gezond blijkt te zijn. Bij matig intensieve beweging, zoals wandelen en fietsen, verlaag je het risico op tal van nare aandoeningen zoals diabetes 2, hoge bloeddruk en allerlei andere “welvaartsziekten”. Ook is matig intensieve beweging een vetverbrander bij uitstek. Hoe mooi is dat? Je valt er dus van af. Wanneer je een lange periode te weinig lichaamsbeweging hebt gehad zijn vormen van matig intensief bewegen een goede manier om je weer fitter en gezonder te voelen (en om flink wat calorieën te verbranden).

Wat is matig intensieve beweging?

Matig intensieve beweging zijn vormen van lichte beweging. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, huishoudelijke klusjes en dergelijken. Geen ingewikkelde dingen dus. Vanwege de lichte intensiteit kun je tijdens deze vorm van lichaamsbeweging over het algemeen een normaal gesprek voeren. Je wordt er dus niet erg moe van en je kunt het, over het algemeen, lang volhouden.

Matig intensieve beweging. Meer weten? Lees het e-boek Gezond in 10 Stappen

Om maar met een van de belangrijkste gezonde aspecten te starten; matig intensieve beweging is de vetverbrander bij uitstek. De energiebron die je lichaam hiervoor namelijk aanspreekt is namelijk lichaamsvet.

Voorbeelden van matig intensieve beweging zijn: wandelen, rustig fietsen op een toerfiets, rustig zwemmen, de trap oplopen, tuinieren en andere huishoudelijke klusjes.

Wat doet matig intensieve beweging?

Matig intensieve beweging heeft onder andere een positief effect op je hart en longen. Je verbrandt er ook de nodige calorieën mee. Wanneer je een lichte activiteit langer dan een kwartier achter elkaar doet, gaat je lichaam lichaamsvet verbranden.

Wanneer je dus wandelt, fietst of huishoudelijk werk doet (wie doet dit niet) en je bent langer dan 10 minuten bezig, dan spreekt je lichaam dus je vetreserves aan. Hoe mooi is dat? Je huis wordt schoon, de boodschappen worden gedaan, je wandelt (omdat je de hond uitlaat) en je wordt meteen (een beetje) slanker?

Als je met regelmaat matig intensief beweegt, neemt bijvoorbeeld het ongezonde vet in je buik, rond de lever en de darmen, af. En dat is heel erg belangrijk.

Een bijkomend voordeel van matig intensieve beweging is dat gewrichten er niet of nauwelijks van slijten.

Wil jij ook afvallen (en lukte het steeds niet)? Ben jij ook onzeker over je lichaam? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Je gaat afvallen, zonder honger, zonder ingewikkelde schema’s en zonder calorieën te hoeven tellen.

Waarom zou je het doen?

Om deze 3 redenen zou je vaker matig intensief bewegen:

  1. Matig intensieve beweging beperkt de gevaren van overgewicht.
  2. Door regelmatig te wandelen of te fietsen verbrand je calorieën en daardoor zou je afvallen.
  3. Matig intensieve beweging verlaagt ook de kans op diabetes 2, hoge bloeddruk en verbetert het cholesterolprofiel.

En dan zijn er nog een paar voordelen van matig intensief bewegen. Wanneer je al redelijk in conditie bent, neemt je spiermassa ook iets toe. En dat is ook weer gunstig voor de vetverbranding. Spieren verbruiken immers meer energie dan lichaamsvet. Ook helpt matig intensieve beweging tegen stress.

Wat als je het niet doet?

Ons lichaam is gemaakt voor beweging. Wanneer je gedurende een lange periode weinig beweegt, zeg 10 jaar, dan heeft dat fysieke gevolgen. Je algehele lichamelijke conditie is dan niet goed meer; je voelt je minder fit, je hebt zichtbaar overtollig lichaamsvet. Die vetrolletjes rond je taille, weet je wel?

Ook kan je last hebben van de gevaren die overgewicht met zich meebrengt.

Hoe boek je resultaat?

Je boekt al merkbare resultaten wanneer je, gedurende 12 weken, 4 keer per week een half uur matig intensief beweegt. Om eerlijk te zijn, zou ik zelf (wanneer ik zou willen afvallen of fit wil worden) minimaal 5 keer per week, 1 uur per dag (matig intensief) bewegen.

Uit onderzoek is gebleken dat matig intensieve beweging, zoals wandelen en huishoudelijke klusjes, de schadelijke gevolgen van overgewicht al beperken. Hiervoor hoef je niet naar de sportschool en je hoeft ook geen hardloopschoenen aan te schaffen. Matig intensieve beweging is dus budgetneutraal 🙂

Meer weten?

Wil je meer weten over het handhaven van een gezond gewicht en een goede gezondheid omdat je niet ziek wilt worden? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Matig intensieve beweging helpt als je wilt afvallen. Wil je meer weten over verantwoord afvallen (en blijvende resultaten)? Ben je het zat om steeds weer aan te komen, nadat je eerst flink bent afgevallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Ontvang ook de maandelijkse update vol met goede en gezonde info doe je leven een stuk makkelijker maakt.

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2013/11/20/physical-activity-guidelines-how-much-exercise-do-you-need/
2. https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/physical-activity-and-obesity/