Chiazaad

Chiazaad is een prima bron om je voedingsstoffen aan te vullen. Chiazaad is een leverancier van veel mineralen en vezels. Het heeft positieve effecten op je bloedsuikerspiegel. Het kan derhalve bijdragen aan gewichtscontrole. Ook heeft het positieve effecten voor je spieren, je hart en je hersenen. Maar overdaad schaadt. Dat is eigenlijk met alles zo. In dit artikel lees je over de gezonde effecten van chiazaad, waar je op dient te letten en hoe je het kunt gebruiken. 

Chiazaad. Meer over gezond leven lees je in dit e-boek

Wat doet chiazaad?

Chiazaad kan veel voor je doen. Hieronder zie je een lijstje met wat voordelen. Chiazaad bevat:

  1. meer eiwitten dan kidney bonen
  2. meer magnesium dan broccoli
  3. meer omega-3 vet dan Atlantische zalm
  4. meer calcium dan verse melk
  5. meer selenium dan lijnzaad
  6. meer ijzer dan verse spinazie
  7. meer vezels dan zemelen
  8. meer kalium dan bananen

Snap je nu waarom ze het ook wel een superfood noemen?

Bloedspiegel in balans

Chiazaad brengt je bloedsuikerspiegel in balans. Wanneer je de zaadjes zo’n 10 minuten laat weken in water dan wordt het geheel een soort gel. Als je die gel eet, dan zorgt dit voor een vertraagde omzetting van koolhydraten naar bloedsuikers. Hierdoor voorkom je bloedsuikerpieken. Vaak leiden bloedsuikerpieken tot hongergevoelens en derhalve de inname van meer calorieën.

Spieren opbouwen

Chiazaad is rijk aan eiwitten. En die eiwitten worden ingezet om je lichaamscellen op te bouwen, dus ook je spieren. Het is niet zo dat je er enorme spieren door krijgt, daar zou je heel hard voor dienen te training. Maar als je regelmatig aan krachttraining doet, kan het je helpen. Spieren verbranden tot wel 10x meer calorieën in rust als dezelfde hoeveelheid vet.

Stimuleert de opname van calcium voor je botten en hart

Chiazaad draagt bij een een goede absorptie van calcium. Calcium is een belangrijkste bouwstof voor je botten. Een goede opname van calcium is ook belangrijk voor het samentrekken en het ontspannen van spieren. Hierbij kun je denken aan sport, maar ook gewoon aan dagelijkse klusjes en wandelen. Je hart is ook een spier.

Hersenvoedsel

Chiazaad bevat veel omega-3 vetzuren. Je hersenen zijn daar dol op. Omega 3 remt ook ontstekingen en kan het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten verminderen. Je hersenen bestaan voor zo’n 60% uit vet, wanneer je gezonde vetten eet, draagt dit bij aan onder andere je hersenen.

Bijwerkingen en risico’s van chiazaad

Chiazaad is niet voor iedereen geschikt en overdaad schaadt. Chiazaad kan opgeblazen gevoel veroorzaken en leiden tot winderig, diarree en misselijkheid. Dit komt onder andere door de vele vezels die erin zitten. Neem dus niet teveel tegelijk. Mocht je al last hebben van verstoppingen, dan kunnen de vezels je juist helpen. Drink dan voldoende water want de vele vezels kunnen juist weer tot verstopping leiden.

Luister goed naar je lichaam, wanneer je wat bijwerkingen ervaart, zoals boven beschreven, verminder dan de hoeveelheid, of stop met het nemen van chiazaad. Wat kan helpen is om zaden eerst even te laten weken. Chiazaad heeft, net als ongebrande noten en zaden, een enzymenlaagje. Dat laagje is moeilijk te verteren. Vandaar dat sommige mensen darmklachten kunnen ervaren.

Chiazaad ken ook nog een bloedverdunnende en bloeddrukverlagende werking. Wanneer je al bloedverdunnende medicatie, bloeddrukverlagende en zelfs vochtafdrijvende medicijnen slikt, dat ben je als het ware dubbel op bezig en dat kan nadelig zijn. Overleg met je arts wat je het beste kunt doen.

Hoe gebruik je chiazaad?

Je kunt chiazaad is op vele manieren gebruiken. Je kunt er een gel van maken, door het in water te laten weken. Je kunt het ook bij je muesli mengen, of over een salade strooien. Je kunt het door de quinoa, zilvervliesrijst en smoothies heen mengen. Overdrijf echter niet met de hoeveelheid. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid, die staat op de verpakking.

Meer weten?

Er bestaat een verband tussen westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In het e-boek Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van gezond eten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Veel mensen kennen het belang van een goede gezondheid en een gezond gewicht wel. Maar ja, hoe breng je het nou eigenlijk in de praktijk? Waar begin je? Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt je in stappen gezond te worden.