Mentaal

Je wilt van alles, maar hoe pak je het aan? Dat is meestal het struikelblok. Je hebt wel plannen, dromen en wensen, maar hoe zet je die nou om in daden? Veel mensen worstelen hiermee. Ze blijven helaas vaak hangen in “Wat als…”, “Als ik de tijd had dan…”, “Ja maar ik ben nu eenmaal….”, je kent deze zinnen wel. Iets willen bereiken, of iets willen behalen zoals een diploma, een wedstrijd winnen of een promotie in je werk is vaker een kwestie op mentaal vlak dan skills. 

Mentaal. Meer bereiken? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk

 

Mentaal in 7 stappen

Om je mentaal te steunen heb ik een 7-stappen model ontwikkeld. Er bestaan overigens nog talloze andere modellen, je kunt ze overal vinden. Het 7 stappen model is vrij praktisch en gemakkelijk om te zetten in actie.

Dit is het model:

  1. Definieer en visualiseer je doel
  2. Creëer de wil om je doel te behalen
  3. Creëer de gewoontes om je doel te behalen
  4. Creëer de omgeving om je doel te behalen
  5. Werk er hard voor om je doel te behalen
  6. Ga door, stop niet om je doel te behalen
  7. Vier je tussentijdse successen om je doel te behalen

Het 7-stappen model

Het 7-stappen model is een hulpmiddel dat je helpt bij het realiseren van je doelen. Of je nu wilt afvallen, een promotie nastreeft, financieel onafhankelijk wilt zijn, een leuke relatie wilt of een bepaalt sportief doel wilt behalen, alles start met de eerste stap. Definieer en visualiseer het doel.

De eerste stap blijkt vaak al moeilijk en soms onoverkomelijk op mentaal gebied. De meeste mensen starten niet zomaar. Ze hebben echt een aanleiding nodig. Voor sommigen is die aanleiding dat de dokter een hoge bloeddruk, insulineresistentie of overgewicht constateert en hij of zij aanbeveelt om meer te bewegen.

Voor anderen vormt de aanleiding een stuk gelopen relatie, een misgelopen promotie, structureel geldgebrek of het simpele feit dat de buurman vertelde over zijn marathonavontuur, of dat een andere buurman weer een nieuwe auto kon kopen. Verdorie!

Start is mentaal gezien moeilijk, het volhouden ook

Zoals het eigenlijk met alles is, is de start bij het realiseren van je doel gewoonweg moeilijk. Het is een mentale hobbel die je dient te nemen. Maar niet alleen de start is een mentaal knooppunt. Als je deze hobbel eenmaal hebt genomen – je hebt de ‘knop’ omgezet – dan blijkt volhouden en volharden ook een enorme opgave.

Mentaal sterk en gezond leven. Meer doen? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk

Of je nu wilt afvallen, een beter baan wenst, een fijne relatie, een slanker en sterker lijf, een andere auto wilt rijden of gewoon meer geld wilt verdienen, alles start met een plan en vervolgens dien je dat plan uit te voeren. En dat kost tijd, discipline en volharding.

De veranderingen die je inzet zijn niet beperkt tot een paar weken, of maanden. Het is voor altijd. En tijdens het hele proces zul je steeds geconfronteerd worden met weerstand.

Weerstand

Die weerstand kan van alles zijn; je ziet het zelf niet meer zitten, je hebt geen zin meer, de omgeving verklaart je voor gek, je voelt je opeens anders, of je past ‘er niet meer bij’. Weerstand kan dus van alles zijn. Dan komt het aan op mentaal vlak. Kijk je naar de mogelijkheden of kijk je naar de onmogelijkheden.

Ik zal je zeggen dat het overwinnen van die weerstand (en simpelweg NIET opgeven) al leidt tot succes. Zo simpel klinkt het, maar zo simpel is het niet. Je vecht namelijk steeds tegen allerlei verleidingen. Nogmaals het realiseren van je doelen is vooral een mentaal proces.

Wil je mentaal sterker worden? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Neurologische patronen

Gedurende het proces om je doel te realiseren, zul je merken dat je een aantal zaken vanuit een ander perspectief gaat bekijken. Dit komt doordat je hersenen nieuwe verbindingen, ofwel neurologische patronen aanmaken.

Je breekt immers met oude, vertrouwde patronen en gewoonten. Deze maken plaats voor nieuwe patronen en gewoonten. Dit zal even wennen zijn, maar het hoort er gewoon bij.

De stofjes die hierbij een rol spelen zijn de neurotransmitters. Neurotransmitters zijn de boodschappers van je lichaam. Zij bepalen allerlei emoties, fysieke en mentale situaties zoals je gevoel, of je honger hebt, je dag- en nachtritme, het gevoel van geluk, of juist het gevoel van verdriet en depressie.

Ik heb een heel handig e-boek geschreven over neurotransmitters. Het heet Van Stress Naar Geluk en het is een super populair e-boek.

Van stress naar geluk ebook

Van Stress naar Geluk

Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.

In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

€ 15,99 € 7,99
Bestel nu

 

Meer weten?

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Wil je meer weten over hoe de neurotransmitters (letterlijk) met je aan de haal gaan? Download dan het e-boek Van Stress Naar Geluk.