Lijnzaad

Lijnzaad komt van de vlasplant en wordt daarom ook wel vlaszaad genoemd. In de winkel is het bijzonder goedkoop en volop beschikbaar. Het beschikt over medicinale eigenschappen, want het bevat veel antioxidanten, vitaminen en mineralen. Het wordt al duizenden jaren gebruikt als ontstekingswerend en laxerend middel.

Lijnzaad. Meer over gezond eten lees je in dit e-boek.

Wat is lijnzaad en wat doet het?

Door de positieve effecten die lijnzaad heeft op je bloedsuikerspiegel en je spijsvertering, speelt het een belangrijke rol in het voorkomen van, of het behandelen dan wel het genezing van diabetes 2. Hier bestaan wetenschappelijke bewijzen voor. Daarnaast draagt het bij aan de preventie van kanker, vooral hormoongerelateerde typen kanker, zoals borst- en prostaatkanker. Dit komt doordat lijnzaad veel antioxidanten bevat. Antioxidanten werken preventief tegen kanker.

Lijnzaad bevordert spijsvertering en lost verstoppingen in je darmen op. Het verlaagt de kans op kanker, diabetes 2, hart-  en vaatziekten en leidt tot een gezonder gewicht. Het kan zelfs obesitas voorkomen. Dit komt onder andere door de vochtafdrijvende werking. Het werkt genezend tegen insulineresistentie en zorgt voor een betere regulering van je bloedsuikergehalte. Ook zorgt het ervoor dat je bloeddruk laag blijft. De vezels van lijnzaad zorgen er ook nog eens voor dat andere voedingsstoffen beter door je darmen kunnen worden opgenomen.

Waar zit lijnzaad in?

Lijnzaad komt dus van de vlasplant en is te koop in vrijwel iedere drogist en natuurwinkel. Je kunt je dagelijkse portie het best verwerking in je eten. Zoals in een smoothie, over een salade, door de pasta, rijst of gewoon innemen met water. In lijnzaad zitten veel omega 3 vetten. Voor een goede werking kun je 2 tot 3 eetlepels lijnzaad nemen per dag.

Meer weten?

Of je je nou energieker wilt voelen, fitter en slanker wilt zijn of je gewicht op pijl wilt brengen, Gezonde Voeding geeft je een mooi referentiekader over de invloed die eten op je heeft. Voeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Iedereen kent het belang van een goede gezondheid en een gezond gewicht. Maar hoe breng je het in de praktijk? Tussen weten wat goed voor je is en doen wat goed voor je is, zit vaak een hele grote stap. Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt je om daadwerkelijk gezonder te worden.