Dopamine Het gelukshormoon

Dopamine is een neurotransmitter die je het gevoel van beloning geeft wanneer het vrijkomt. Dopamine geeft je een gevoel van genot en blijdschap. Daarom wordt het ook wel ons gelukshormoon genoemd. Wanneer je lichaam te weinig dopamine aanmaakt, dan kun je zin krijgen in stimulerende stoffen zoals alcohol, cafeïne, nicotine en zelfs drugs. Dat is natuurlijk niet zo mooi. Een tekort aan dopamine wordt ook wel in verband gebracht met de ziekte van Parkinson, ADHD en schizofrenie. Teveel dopamine is ook niet goed. In dit artikel vertel ik je hoe je lichaam dopamine aanmaakt, wanneer je het aanmaakt en hoe je de werking ervan zelf kan beïnvloeden. 

Wat is dopamine?

Dopamine is het belangrijkste stofje in het beloningssysteem van je hersenen. Deze neurotransmitter wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dopamine maakt deel uit van je overlevingsmechanisme. Door dopamine wil je de handeling, die je op dat moment doet, vaker herhalen.

Eten, drinken en seks zijn voorbeelden waarbij je hersenen dopamine aanmaken. Zonder eten, drinken en seks zouden wij immers niet meer kunnen leven. Een tekort aan dopamine wordt in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en Schizofrenie.Dopamine en goed gevoel. Meer weten over een goed gevoel? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk

Wat is de functie van dopamine?

Dopamine speelt een hele belangrijke functie bij gevoelens zoals blijdschap, genot en welzijn. Een hoog dopamineniveau zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je een opgewekt en positief gevoel hebt. Ook kan het zelfs een positief effect hebben op je cognitieve vermogens.

Wanneer je je lusteloos of moe voelt, dan zou een uurtje sporten je enorm kunnen helpen. Door te sporten stimuleer je namelijk de aanmaak van deze belangrijke neurotransmitter. Door de dopamine, die je dan aanmaakt, voel je je weer lekker.

Een ander voordeel van deze neurotransmitter; het werkt ook libido verhogend.

Meer weten over dopamine en over de andere gelukshormonen (en stresshormonen)? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk. Je zult versteld staan hoe ontzettend belangrijk zo’n klein stofje voor je is.

Wanneer wordt dopamine aangemaakt?

Deze neurotransmitter wordt aangemaakt na handelingen die ons voortbestaan bespoedigen. Eten en drinken zijn hier voorbeelden van. Na het eten maken je hersenen dopamine aan, zodat je een goed gevoel hebt.

Ook door te sporten, na de seks of bijvoorbeeld door het roken van een sigaret of het nemen van een glas alcohol, maakt je lichaam dopamine aan. Je begrijpt dat de eerste twee prima bijdragen aan je gezondheid en aan je welbevinden. Maar de andere twee (roken en alcohol) kunnen je gezondheid flink schaden.

Wat gebeurt er als je stimulerende stoffen neemt?

Door de stimulerende stoffen van de nicotine, cafeïne of van opiaten, schiet het dopamineniveau omhoog. Je voelt je (voor even) fantastisch. Maar na verloop van tijd, daalt het dopamineniveau automatisch. Je kunt dan gevoelens ervaren van irritatie, geprikkeldheid of onrust. Die gevoelens stoppen pas wanneer je dopamine niveau weer stijgt.

Ofwel, dat vervelende gevoel houdt pas op wanneer je weer een sigaret opsteekt, een glas alcohol neemt, achter een gok tafel gaat zitten en/of bij het eten van fast- en junkfood (veel suiker!!)

Wanneer je deze cyclus maar vaak genoeg herhaalt, dan stijgt het risico op het ontstaan van een verslaving.

Je lichaam maakt zelf dopamine aan

Je lichaam maakt zelf dopamine aan. Om je lichaam hierbij te helpen, is het handig om de juiste voedingskeuzes maken.

Wat moet je dus eten?

Grofweg kun je stellen dat voeding die rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten (die dus sowieso bijdragen aan je gezondheid in het algemeen) bijdragen aan de productie van dopamine.

Wat is dan handig om te eten? In de onderstaande voedingsmiddelen zitten stoffen, die je lichaam gebruikt om dopamine aan te maken.

  • Appels, bananen en aardbeien.
  • Voedingsmiddelen die omega 3 vetten bevatten, zoals vis, kwalitatief goed rundvlees en olijfolie.
  • Eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, noten en bonen.
  • 70% Pure chocola, zonder toegevoegde suikers en natuurlijk niet teveel. Een brokje van een gram of 20 volstaat voor een volwassen persoon, per dag.
  • Amandelen
Beweging stimuleert de productie ook

Niet alleen de juiste voeding draagt bij aan de productie van dopamine. Dopamine kun je ook aanmaken door lichaamsbeweging. Beweeg minimaal 1 uur per dag, bij voorkeur in de buitenlucht. Je kunt bijvoorbeeld op de fiets naar je werk, de hond wat langer uitlaten, boodschappen doen op de fiets.

Alles wat kan bijdragen een 1 uur lichaamsbeweging helpt je om dit feel good hormoon aan te maken. Dus, hup op de fiets naar je werk.

Dopamine en goed gevoel. Meer weten? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk

Meer weten over dopamine en de andere neurotransmitters? Lees het e-boek Van Stress Naar Geluk. Je zult versteld staan hoe ontzettend belangrijk zo’n klein stofje is.

Wat als je niet genoeg dopamine aanmaakt?

Een dopaminetekorten wordt o.a. in verband gebracht met schizofrenie, ADHD en Parkinson. Je kunt je ook wat lustelozer voelen en je libido kan laag zijn. Dat is dus niet zo mooi.

En wat als je er te veel van aanmaakt?

Bepaalde middelen zoals nicotine en cafeïne stimuleren de aanmaak van deze neurotransmitter. Drugs en alcohol stimuleren de aanmaak ook.

En nu komt het; suiker doet dit ook en je smartphone speelt ook een rol.

Door de verkeerde voeding maak je er te veel van aan

Helaas wordt suiker toegevoegd aan talloze bewerkte voedingsmiddelen. Iedere keer als je een koekje eet, een gezoet toetje leeg lepelt, een frisdrankje drinkt of iets eet waarvan je niet eens verwacht dat er suiker inzit, schiet je dopamineniveau omhoog.

Voor even voel je je lekker, maar je lichaam neutraliseert de dopamine na verloop van tijd. Hierdoor voel jij je opeens niet meer zo lekker.

Dus, wat ga je doen?

Je gaat iets eten. Voor jezelf kun je op zo’n moment best wel rationaliseren dat dit niet gezond voor je is. Maar op een gegeven moment breek je. Dopamine wint het van wilskracht.

Er is geen wilskracht tegenop gewassen. Dit is pure biologie. Je eet geen snoep, chips, junk food, fast food en candybars omdat dit het enige is wat je kunt krijgen. Je kunt er immers ook voor kiezen om een volkoren broodje te eten, of een stuk komkommer, of een ei.

Nee, je wilt de suiker.

Althans, je hersenen willen de suiker en dat niet alleen. Ze willen een beetje meer suiker om wederom eenzelfde dopaminekick te ervaren. Iedere keer wanneer je suikerrijke producten eet, maakt je lichaam iets minder dopamine aan. Om dus eenzelfde kick te krijgen, moet je dus iets meer eten.

Hoe klinkt dit? Als een verslaving?

Let ook op frisdrank en energiedrankjes. Ze zitten bomvol suiker

Producenten van bewerkte voeding, snacks, junk en fast food weten dit natuurlijk ook. Daarom voegen zij suiker toe aan hun producten. Jaarlijks eet de gemiddelde Nederlander wel 44 kilo suiker. Dit is veel en veel te veel.

Veel van die kilo’s die je jaarlijks binnen krijgt, krijg je onbewust binnen.

Suiker wordt om 2 redenen aan voeding toegevoegd. (Eigenlijk is het maar 1 reden: verkoop)

  • Voor de smaak. Zoet verkoopt goed.
  • Om de aanmaak van dopamine te bevorderen, zodat je vaker dergelijke producten koopt.
En je smartphone dan?

Ook je smartphone stimuleert de aanmaak van dopamine. Hoe? Door de mogelijkheid om berichten te ontvangen zoals appjes, mailtjes, likes, kuddos en noem het maar op.

Waarom stimuleren al die prikkels de aanmaak van dopamine? Omdat al die berichten ons een bevestigen geven van het feit dat we bij een groep horen. Dit gevoel van menselijke verbondenheid is diep verankerd in ons reptielenbrein.

Wij mensen willen nu eenmaal ergens bij horen. Ook dit heeft te maken met onze overlevingsdrang. In groepen konden onze voorouders nu eenmaal beter overleven, dan wanneer onze prehistorische voorouders in hun eentje leefden. De groep maakte de kans op overleving aanzienlijk groter.

Je hersenen belonen groepsgedrag dus door de aanmaak van dopamine. Let maar eens op hoeveel mensen – letterlijk – in hun mobiel zitten.

Van stress naar geluk ebook

Van Stress naar Geluk

Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.

In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

€ 15,99 € 7,99
Bestel nu

 

Meer weten?

Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, gejaagdheid, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Grote kans dat je neurotransmitters niet in balans zijn. In het e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je ze in je voordeel kan laten werken.

Wil je meer weten over gezond eten, gezond gewicht en heb je geen tijd om alles grondig uit te zoeken? Heb ik voor je gedaan. Lees  het e-boek Gezond in 10 stappen maar eens.

Denk je regelmatig bij jezelf: “Verdorie, alles gaat zo snel en ik wil eigenlijk iets anders doen. Ik wil een eigen bedrijf, een leukere relatie (of wat dan ook)”. Hoe doe je dat nou? Lees het zelfhulp e-boek Wat Je Denkt Ben Je Zelf eens. Echt, gevoelens van geluk, succes, overdaad en vrijheid kan iedereen ervaren. Jij dus ook!

Ontvang ook de maandelijkse update, vol met gezonde tips en inzichten die je leven leuker en gezonder kunnen maken. Wil je niet missen, toch?

Bronnen:
1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/diagnosis-treatment/drc-20376062
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Dopamine