Quinoa

Quinoa wordt steeds bekender in Nederland. Dat is niet zonder reden. Het lijkt op een graangewas, maar dat is het niet. Quinoa is heel erg voedzaam. Het zit bomvol vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. De Inca’s aten het al en zagen het voedsel als heilig. Je kunt quinoa voor verschillende toepassingen gebruiken. Bijvoorbeeld als je wilt afvallen, minder vlees wilt eten of gewoon omdat het lekker is. 

Quinoa is zó. E-boek over gezond eten.

Wat is Quinoa?

Quinoa lijkt op een graansoort, maar is dat niet. Het is familie van spinazie en het komt oorspronkelijk uit Latijns Amerika. De Inca’s aten het vroeger ook al. Zij zagen het als een soort heilig voedsel. Het bevat namelijk veel voedings- en bouwstoffen.

Tegenwoordig wordt het ook op vele andere plaatsen verbouwd, want wereldwijd is de vraag naar Quinoa enorm gestegen. Je kunt het verkrijgen in de kleuren rood, zwart, blank en groen. Maar het smaakt allemaal hetzelfde. Het smaakt een beetje naar noten.

Wat doet quinoa?

Quinoa heeft veel voedings- en bouwstoffen en kent amper calorieën. Je kunt het zien als een superfood. Het bevat namelijk veel eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels. Hierdoor hoef je er minder van te eten. Hoewel quinoa niet veel calorieën bevat, verzadigt het wel snel.

Dit is ideaal als je bijvoorbeeld wilt afvallen. Maar het kan ook een prima vervanger zijn voor witte rijst, witte pasta en aardappelen. Je kunt het overal mee combineren. Doordat quinoa veel eiwitten bevat is het ook goed geschikt voor vegetariërs. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen en je vindt ze veelal in vlees.

Hoewel quinoa steeds duurder wordt, door de enorm toegenomen vraag, zou de prijs ervan geen belemmering dienen te zijn. Een pak van 500 gram kost tegenwoordig rond de € 4,00. Dit is veel duurder dan een pak rijst, van hetzelfde gewicht. Maar je hoeft er niet veel van te eten.

Een portie van ongeveer 50 gram per persoon kan al volstaan. Er zit wel een voordeel aan de toegenomen vraag. Je hoeft tegenwoordig niet meer naar de speciaalzaak, je vindt het in toenemende mate ook in de supermarkt.

Meer weten?

Lees meer weten over gezond eten en zogenaamde superfoods? Wist je dat ons eigen landje ook diverse ‘superfoods’ voortbrengt en die helemaal niet duur zijn? Download daarom het e-boek Gezonde Voeding.

Iedereen kent het belang van een goede gezondheid en een gezond gewicht. Maar hoe breng je het in de praktijk? Tussen weten wat goed voor je is en doen wat goed voor je is, zit vaak een hele grote stap. Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt je om daadwerkelijk gezonder te worden.