Fitness en krachttraining sterker, fitter, slanker en gezonder

Fitness en krachttraining zijn goede manieren om calorieën te verbranden, je conditie te verbeteren, om gezonder te worden en om af te vallen. Zo dragen fitness en krachttraining bij aan een goede conditie van je hart- en bloedvaten, aan het voorkomen van osteoporose en speelt het een belangrijke rol bij  gewichtscontrole, of juist bij afvallen. In dit artikel lees je wat fitness en krachttraining kunnen bijdragen aan je gezondheid. 

Wat is fitness en krachttraining?

Fitness en krachttraining is training met gewichten. Dit wordt ook wel weerstandtraining genoemd. Fitness en krachttraining zijn eigenlijk hetzelfde. De weerstand is afkomstig van gewichten. Bij gewichten kun je denken aan halters, fitnessapparatuur, kettlebells en dumbbells.

Fitness en krachttraining, NLbewustgezond.nl

Word ik geen hulk?

Fitness en krachttraining is erop gericht om je spieren sterker te maken. Hierdoor nemen ze iets toe in omvang. Je zult niet direct een bodybuilder worden. Maak je daarover maar niet druk.

Een bodybuilder dankt zijn lichaam aan dagelijks urenlange trainingen en een speciaal dieet. Het duurt jaren voordat je zo’n lichaam hebt ontwikkeld. Een uur of 3 tot 4 fitness en krachttraining per week zal je dergelijke resultaten niet geven.

Laten we nu eens kijken naar de positieve effecten van fitness en krachttraining.

Wat doen fitness en krachttraining voor je?

Fitness en krachttraining doen heel veel goeds. In deze paragraaf lees je een aantal hele belangrijke gezondheidseffecten. Verderop in dit artikel lees je wat fitness en krachttraining voor je lichaamsgewicht zou kunnen betekenen.

Bevorderen de gezondheid van je hart en bloedvaten

Fitness en krachttraining bevorderen de gezondheid van je hart en je bloedvaten. Hiermee verlaag je de risico’s op allerlei hart- en vaataandoeningen. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte.

Deze 2 zijn een indicatie voor de mate waarin je risico loopt op een hartaanval, een beroerte of zelfs een hersenbloeding.

De meeste mensen sterven aan een hartziekte

In het westen behoren hartaanvallen en beroertes tot de belangrijkste doodsoorzaken. Jaarlijks sterven honderdduizenden mensen aan de gevolgen van een hartaanval of een beroerte.

Laatst hoorde ik ook weer van 2 mensen die waren overleden aan een acute hartstilstand. Rond de 50 jaar oud allebei…. vreselijk. Daar wil je niet bij horen, toch?

Osteoporose voorkomen met fitness en krachttraining

Osteoporose is een mooi woord voor iets heel vervelends; botontkalking. Ofwel, je botten worden minder sterk en breken eerder.

Ook kun je osteoporose voorkomen (of de mate ervan) beperken met fitness en krachttraining.

Natuurlijk proces 

Osteoporose is een natuurlijk proces, dat hoort bij het ouder worden. Je botten worden hierdoor broos. Fitness en krachttraining zorgen ervoor dat dit proces stopt, of vertraagt. Je spieren worden immers sterker en groeien in omvang.

Hierdoor trekken ze meer aan je pezen, die aan je botten vast zitten. Als antwoord hierop, zorgt je lichaam ervoor dat het voedings- en bouwstoffen naar je botten stuurt, zodat deze sterk genoeg zijn om de kracht van je spieren aan te kunnen. Ofwel, je botten worden sterker.

Bevorderen metabolisme (heel positief)

Fitness en krachttrainingen bevorderen ook je metabolisme. Metabolisme speelt een hele belangrijke rol in het aantal calorieën die je dagelijks verbrandt. Daarmee is het van grote invloed op je gewicht.

Het stimuleren van je metabolisme is sowieso belangrijk als je niet wil aankomen of als je juist wilt afvallen. Meer weten hierover? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten eens.

Glucosetolerantie verbetert

Daarnaast kennen fitness en krachttraining ook positieve effecten bij het verhogen van de glucosetolerantie bij diabetes 2 patiënten.

Dit is heel erg fijn omdat je lichaamscellen dan beter in staat zijn om glucose op te nemen. Als dit proces niet goed werkt, dan heeft je lichaam meer insuline nodig om glucose op te laten nemen in je lichaamscellen.

Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose door je lichaamscellen wordt opgenomen. Het nadeel van insuline is echter dat het ook de opslag van lichaamsvet stimuleert.

Daarnaast blokkeert insuline het vermogen van je lichaam om dat lichaamsvet aan te spreken voor verbranding. Gevolg; je wordt wel vetter, maar je lichaamsvet kan niet gebruikt worden.

Wil je afvallen en zijn al veel pogingen op niets uitgelopen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens. Je ontdekt vrij snel hoe belangrijk spiermassa, hormonen, de juiste calorieën (niet het aantal!!! echt niet) en de snelheid van je stofwisseling zijn bij afvallen.

Fitness en krachttraining. Afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Naast de bovenstaande belangrijke gezondheidsaspecten, bestaan er nog 2 aspecten waarin fitness en krachttraining een belangrijke rol kunnen spelen. Dit zijn je fysieke en de mentale aspecten. Deze worden per punt, apart beschreven.

Fysiek

Door fitness en krachttraining krijg je meer spiermassa. Spieren gebruiken dagelijks 10 keer meer energie als lichaamsvet.

Voor 1 kilo extra spiermassa, verbrandt je lichaam tot wel 100 calorieën per dag extra. Dit is veel meer dan bij vetmassa het geval is. Bij 1 kilo vetmassa, verbrandt je lichaam slechts 10 calorieën, om deze massa in stand te houden.

Dit gegeven maken fitness en krachttraining zeer geschikt voor duurzame gewichtsreductie.

Als jij ook een paar kilo kwijt wilt (en tot dusverre lukte niets), lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Een ander positief effect van fitness en krachttraining is dat de snelheid van je metabolisme toeneemt waardoor je dagelijks nog meer calorieën verbrandt. Super handig bij gewichtscontrole en bij afvallen.

Tenslotte hebben fitness en krachttraining een positief effect op het voorkomen van blessures bij andere sporten of andere vormen van beweging en speelt het een rol in het voorkomen van osteoporose.

Mentaal

Door krachttraining ontlaad je stress. Dat is op zichzelf al mooi, omdat stress er juist voor kan zorgen dat je dikker wordt. Dit effect kunnen andere sporten overigens ook hebben.

Bij fitness en krachttraining maak je, over het algemeen, wat meer van het hormoon testosteron aan. Hierdoor word je ook wat alerter en zelfverzekerder. En daar is het hem om te doen.

Hoewel dit niet 100% aangetoond kan worden, kunnen fitness en krachttraining ervoor zorgen dat gevoelens van angst, onzekerheid en depressies verdwijnen.

Grenzeloos succes is binnen handbereik. Meer weten? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Wil jij ook krachtiger, zelfverzekerder en sterker overkomen? Lees dan snel het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf. Gevoelens van geluk, succes, dankbaarheid, vrijheid, overdaad en weldaad berusten op bepaalde gewoontes die iedereen kan aanleren. Gegarandeerd!

Waarvoor zou je het doen?

Uit de vorige alinea’s kon je al opmaken van fitness en krachttraining helpen bij het ontladen van stress, dat je wat zelfverzekerder wordt en het helpt bij afvallen. Je kon ook al lezen dat je door krachttraining, je spiermassa voelt toenemen en dat die spiermassa meer calorieën verbrandt.

Er is nog een positief effect van fitness en krachttraining bij afvallen. Of beter gezegd, afslanken. Spieren nemen 4 keer minder ruimte in als lichaamsvet. Dit houdt in dat je lichaam slanker wordt, naar mate je spiermassa toeneemt.

Je vetmassa neemt dan, als het goed is, automatisch af want de snelheid van je metabolisme is verhoogd. Als dit niet zo is, dan doe je er goed aan om je voedingspatroon eens kritisch onder de loep te nemen.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme en afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Na betaling kan je het direct van de site downloaden. Je hebt het dus meteen in huis.

Lichaamsvet verbranden door fitness en krachttraining

Fitness en krachttraining zijn beiden zeer effectief om lichaamsvet te verbranden. Je verbrandt op 3 manieren calorieën en die calorieën komen voor een belangrijk deel uit je lichaamsvet.

1. Calorieën verbranden tijdens fitness en krachttraining

In de eerste plaats verbrand je al zo’n 400 tot 500 calorieën tijdens een uur fitness en krachttraining. Dit kan minder zijn dan 1 uur hardlopen, maar je hersteltijd voor krachttraining bedraagt zo’n 48 uur. Dit is veel langer dan cardio training, zoals hardlopen.

2. Calorieën verbranden na de training

Tijdens die 48 uur vragen je spieren om extra energie om te herstellen. Dit betekent dat er, in die 48 uur, veel calorieën naar je spieren gaan. Dit is het zogenaamde after burn, of het kick back effect.

Je verbrandt dus tot wel 48 uur na een training veel meer calorieën. Daarom zijn fitness en krachttraining zo effectief als het gaat om afvallen en gewichtsbehoud (als je een gezond gewicht hebt).

3. Automatisch calorieën verbranden dankzij fitness en krachttraining

Vervolgens heeft je toegenomen spiermassa dagelijks veel meer energie nodig. Je spiermassa werkt als een aanjager van je metabolisme.

Hoe groter je spiermassa, hoe meer calorieën je verbrandt. Natuurlijk is de juiste voeding ook belangrijk, even als je hormonen.

Meer weten over verantwoord afvallen? Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Wat als je het niet doet?

Als je fitness en krachttraining niet leuk vindt, is er geen man over boord. Je kunt ook aan interval training doen. Daar wordt je ook sterker van en je verbrandt er een hoop calorieën mee.

Er bestaan lessen zoals body pump, cross body, CrossFit en Bootcamp. Tijdens dergelijke work outs train je voor een belangrijk gedeelte met je eigen lichaamsgewicht.

Hoe boek je resultaat met fitness en krachttraining?

Je boekt al resultaten wanneer je 2 keer in de week naar de sportschool gaat voor workout van 1 uur. Je zult niet direct enorme spierbundels ontwikkelen, je zult wel merken dat je spieren sterker worden en dat je lichaam strakker wordt.

Krachttraining en gezondheid. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 Stappen

Als je niet naar een sportschool wilt gaan, dan kun je thuis een aantal oefeningen doen. Opdrukken, squats en sit ups zijn bijzonder effectieve krachtoefeningen voor je armen, je borst, je buik en je beenspieren.

Meer weten?

Fitness en krachttraining helpen je dus om af te vallen. Gelukkig zijn er nog meer dingen die je helpen met afvallen. Wellicht heb je al eens gehoord over de rol die je hormonen spelen, je stofwisseling en het type calorieën. Wil jij ook verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

Fitness en krachttraining dragen sterk bij aan een gezonde levensstijl. En er zijn nog een heleboel andere dingen die dit doen. Wil jij ook gezonder eten omdat je wilt afvallen of omdat je juist niet chronisch ziek wilt worden? Lees dan het het e-boek Gezond in 10 stappen.

Hoe meer je weet over gezond eten en leven, hoe beter je in staat bent om zelf de juiste keuzes te maken. Je wilt toch niet dat een ander deze keuzes voor je maakt? Download daarom het e-boek  Gezond in 10 stappen.

Je kon al lezen dat fitness en krachttraining je metabolisme verhoogt, waardoor je meer calorieën per dag verbrandt. Je metabolisme stimuleer je ook door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Wil je er meer over weten? Download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten eens.

NLbewustvoedingsadvies

Ik ben zelf een groot aanhanger van fitness en krachttraining. Vooral omdat fitness en krachttraining bijzonder gezonde fysieke voordelen opleveren. Denk hierbij niet alleen aan een gezond gewicht en een slank lijf. Dat is mooi meegenomen.

Fitness en krachttraining werken vooral heel erg goed om de risico’s op chronische aandoeningen zoals diabetes 2 en hartziekten (doodsoorzaak nummer 1) te verminderen. Natuurlijk moet je ook goed eten.

Als voedingsadviseur kan ik je persoonlijk informeren. Boek daarom ook eens een exclusief consult voor persoonlijk voedingsadvies.

Meld je ook aan voor de maandelijkse update, vol gezonde tips en inzichten. Wil je niet missen, toch?

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/diabetes-weight-training-nutrition/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/weight-training-appears-key-to-controlling-belly-fat/