Nadat je de wil hebt gecreëerd om je doelen te realiseren, wordt het tijd om je dagelijkse gewoontes aan te pakken. Wat je doel ook moge zijn, het is van groot belang om je dagelijkse gewoontes af te stemmen op dat doel. Je gaat dus breken met bestaande patronen en je zult nieuwe gewoontes ontwikkelen. Doelen zoals gezonde levensstijl, een gezond gewicht, meer geld verdienen en een promotie maken is niet iets tijdelijks, het is voor altijd. Door het creëren van nieuwe gewoontes die in overeenstemming zijn met het doel, vergoot de succeskans.
Vaste gewoontes
Het menselijk handelen bestaat voor een groot gedeelte uit vaste patronen en gewoontes. Grofweg kun je stellen dat je ’s ochtends opstaat om je klaar te maken om naar je werk te gaan. Daar vertoef je zo’n negen uur. Vervolgens vertrek je naar huis om te eten.
Dan begint het avondprogramma en daarna slaap je een uur of zeven. Het is een routine en in die routine is een aantal zaken opgenomen, zoals koffie drinken, ontbijten, het aantal broodjes tijdens de lunch, een luchtje scheppen enzovoort. Het zijn vaste gewoontes.
Verandering binnen gewoontes
Onderzoek voor de aardigheid je eigen voedingsgewoontes eens. Merk op dat je meestal dezelfde voedingsmiddelen eet bij je ontbijt en lunch.
Het avondeten is over het algemeen iets gevarieerder. Maar vaak bestaat dit wel uit gemaksvoedsel zoals saus uit een pakje, voorgesneden groenten, gepaneerde of vooraf gemarineerde vis of vlees.
Als tussendoortjes trakteer je jezelf regelmatig op een candybar, gevulde koek of iets dergelijks en als je dorst hebt, neem je regelmatig frisdrank.
Onderzoek ook eens je beweeggewoontes. Kom jij aan een uur beweging per dag? Ga jij op de fiets naar je werk? Neem je altijd de lift, of kies je voor de trap?
Kijk ook eens naar je eigen vrije tijdsbesteding? Lig je halve dagen te luieren op de bank, game je vaak, is Netflix je favoriete TV kanaal? Of sport je regelmatig, lees je de krant, beoefen je een hobby, lees je boeken of klus je regelmatig aan je huis?
Waarom is het belangrijk om je vrijetijdsbesteding, je consumptie- en je beweeggewoontes in kaart te brengen?
Bewust worden van gewoontes
Het is van groot belang dat je jezelf bewust wordt van dagelijkse gewoontes. Die dagelijkse gewoontes vormen namelijk een optelsom tot wat je nu bent geworden.
Ben je niet tevreden met jezelf? Dat heb je aan jezelf te danken. Ben je wel tevreden? Dat heb je aan jezelf te danken.
Wat dacht je nou? Dat het komt door een ander dat je te zwaar bent, te weinig geld verdient, dat je relatie niet lekker loopt of dat je al moe wordt van de gedachte om een stuk te lopen? De andere kant op geredeneerd, denk je dat een ander ervoor heeft gezorgd dat je een diploma hebt behaald, dat je aangenomen bent voor die leuke functie, of dat je een leuke relatie hebt?
Een van de belangrijkste stappen die je maar kunt zetten is om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en de daaruit volgende resultaten.
Gewoontes veranderen
De meeste mensen behalen hun doelen dan ook niet. Dat komt omdat ze vast blijven zitten in hun huidige gewoontepatroon. Ze willen wel afvallen, fitter of gezonder worden. Ze willen wel meer geld verdienen, hun relatie oppoetsen, of een andere auto rijden, maar ze veranderen hun patronen niet.
Door gewoontes niet te veranderen, blijven de resultaten hetzelfde.
Als je wilt afvallen, dan is het van belang om anders te eten, meer te bewegen, genoeg te slapen en niet teveel stress te ervaren. Binnen deze categorieën zijn werkelijk duizenden dingen te veranderen. Je hoeft ze alleen maar te kiezen.
Stel je blijft dezelfde dingen doen, die ertoe hebben geleid dat je zwaarder bent geworden, hoe realistisch is het dan om te verwachten dat je afvalt en fitter wordt.
Als je een beter betaalde baan wilt en je onderneemt geen actie (je solliciteert niet, doet geen extra werk of volgt er geen studie voor), wat veracht je dan? Dat een werkgever je zomaar, uit het niets, een hoger salaris geeft? Nee natuurlijk niet. Je dient er wat voor te doen.
Verandering van gewoontes leidt automatisch tot andere resultaten.
Als je wil je afvallen en je gaat meer bewegen en anders eten, dan verandert je lichaamssamenstelling. Stel je fietst naar je werk (i.p.v. de auto of de bus), je kiest voor een licht lunch (salade i.p.v. kroketten), je drinkt water i.p.v. frisdrank, je stilt ‘de stevige trek’ van 16:00 uur niet meer door een candy bar op te peuzelen, maar door een handje noten of wat gedroogd fruit te eten en je eet ‘s avonds meer groenten en minder aardappelen, pasta en rijst…. wat zou er dan gebeuren?
Veranderingen van gewoontes leiden tot andere resultaten. En weet je wat het mooie is? Een nieuwe gewoonte is na 21 dagen ingebed. Dan ben je eraan gewend geraakt. Het kost dus een paar weken om er aan te wennen.
Tijd in een ander perspectief
Een hulpmiddel bij het veranderen van gewoontes is het opdelen van een etmaal in uren. Ik gebruikt dit principe zelf ook.
Een dag telt 24 uur. Hiervan slaap je ongeveer 7 uur, dus blijven er nog 17 uren over. Hiervan besteed je doorgaans een uur of 8 aan je werk en een uur of 2 aan reizen en aan huishoudelijke klussen. Er blijven dus nog 7 uren over om aan je doelen te werken. Dit is bijna een hele werkdag.
Tijd is dus een kwestie van perceptie.
Nu je je eigen gewoontes gaat aanpakken, wordt het ook tijd om je omgeving bij je doelen en het proces te betrekken.
Meer weten?
Wat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…? Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.
Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.
Bepaalde gewoontes leiden tot succes en bepaalde gewoontes leiden tot bekende situaties. Bij het veranderen van gewoontes en het hele proces van het realiseren van je doelen, spelen neurotransmitters een belangrijke rol. Wil je daar meer over weten? Download dan het e-boek Van Stress Naar Geluk en laat ze in je voordeel werken.