Adrenaline is een neurotransmitter die door de bijnieren wordt aangemaakt. Adrenaline komt vrij in situaties waarbij snel en adequaat handelen vereist is. Denkt hierbij aan vecht- en vluchtsituaties en ook aan situaties waarbij je angst en stress ervaart. Adrenaline kan bijzonder nuttig zijn omdat het een belangrijk onderdeel vormt van ons overlevingsmechanisme. Helaas maken veel mensen dagelijks teveel adrenaline aan. Dit komt onder andere door stress op het werk, een relatie die niet goed loopt, financiële zorgen en tal van andere zaken. In Nederland lijden ongeveer 1.000.000 mensen aan werkgerelateerde stress (bron). Daardoor maakt het lichaam dagelijks teveel adrenaline aan. En dat kan gevaarlijk zijn, omdat dit kan leiden tot tal van fysieke en mentale ongemakken. Hierbij kun je denken aan een burn-out, slapeloosheid, hart- en vaatziekten (bron) en zelfs overgewicht. Dit wil je toch voorkomen? In dit artikel lees je hoe je de negatieve effecten van adrenaline kan laten afvloeien.
Wat is adrenaline en wat doet het?
Adrenaline is een neurotransmitter welke gemaakt wordt in je bijnieren. Adrenaline maakt deel uit van ons overlevingsmechanisme. Het vervult dus een hele belangrijke functie. Adrenaline zorgt er bijvoorbeeld voor dat je hart sneller gaat kloppen en dat je bloeddruk tijdelijk stijgt.
In situaties van gevaar is een sneller kloppend hart en een licht gestegen bloeddruk erg handig omdat er dan tijdelijk meer bloed en dus meer zuurstof in de spieren komt. Hierdoor ben je in staat om krachtig en adequaat te reageren op bedreigende situaties. Een mooi systeem om allerlei netelige situaties te overleven dus.
Adrenaline helpt ons dus om te overleven omdat het ons in staat stelt om te vechten of te vluchten in gevaarlijke situaties.
Adrenaline maakt ons ook alert. Je pupillen worden bijvoorbeeld groter waardoor het lijkt alsof de tijd langzamer gaat. Op zo’n moment zijn je hersenen in staat om meer beelden per seconde te zien en te verwerken. Dit zal je ongetwijfeld wel eens ervaren hebben in gevaarlijke situaties.
Dit gebeurt er in ons lichaam wanneer het adrenaline aanmaakt:
- Vergroting van de pupillen.
- Verhoging van de hartslag en ademhaling, waardoor de spieren tijdelijk over meer energie beschikken zodat je krachtig kunt reageren op gevaar.
- Er komt energie (glucose) in de bloedbaan. Dit gebruiken je spieren tijdens vlucht- of vechtsituaties.
- Je bent meer alert en meer geconcentreerd.
- Je geheugen werkt tijdelijk beter.
- Tijdelijke stijging van de bloeddruk.
- Kortere bloedstollingstijd, zodat je niet dood zou bloeden wanneer je gewond bent.
De bovenstaande effecten zijn positief te noemen. Nu volgen de nadelige effecten.
Nadelen van teveel adrenaline
- Je handpalmen kunnen gaan zweten.
- Eventueel kan hyperventilatie ontstaan.
- Alle andere lichaamsfuncties en organen die niet betrokken zijn bij het overlevingsmechanisme gaan op “stop”. Dit heeft grote invloed op:
- Het immuunsysteem. Hierdoor vergroot het risico op ziektes en infecties.
- De spijsvertering, ofwel je metabolisme, werkt tijdelijk minder snel. Eten wordt dus niet goed verteerd en je lichaam slaat nu meer lichaamsvet op, waardoor je dikker wordt.
- Je lichaam gaat meer energie opslaan in de vetcellen. Je komt aan.
Het stresshormoon adrenaline
Adrenaline wordt dus ook wel het stresshormoon genoemd. Deze naam heeft het omdat er nadelige gevolgen ontstaan wanneer je langdurig teveel adrenaline aanmaakt. En dat is bij stress het geval.
Hoe zit dat precies?
Doordat je te lang en te vaak stress ervaart, denkt je lichaam dat het (continu) in een bedreigende situatie verkeert. Zodoende maakt je lichaam het overlevingsmechanisme (ieder keer) tijdelijk belangrijker dan de andere mechanismen en organen. Hierdoor maakt je lichaam (continu) adrenaline aan. Dit kan je gezondheid behoorlijk schaden.
Het feit dat je een gevaarlijke/stressvolle situatie overleeft is belangrijker, dan dat op zo’n moment je haar doorgroeit, of dat eten op zo’n moment verteert. Ons lichaam is voorgeprogrammeerd om te overleven, kost wat kost.
Vandaar dat mensen vaak zwaarder worden, als gevolg van langdurige spanningen en stress.
Meer weten over hoe adrenaline en de andere neurotransmitters werken? Download dan het e-boek Van Stress Naar Geluk. Leer hoe je deze piepkleine stofjes in je voordeel kunt gebruiken.
Van Stress naar Geluk
Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.
In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.
Wanneer wordt adrenaline aangemaakt?
Adrenaline komt dus vrij bij vecht- en vluchtsituaties. Dit is onder andere het geval bij stress, een hoge werkdruk, pijn, angst en woede. Ook bij grote temperatuurverschillen, honger, dorst en fysieke pijn maakt het lichaam adrenaline aan.
Dat adrenaline vrij komt bij vecht- en vluchtsituaties is prima, het stelt je in staat om, op dat moment, te overleven. Dit is een natuurlijk proces en dit werkt prima.
Waar ligt het probleem?
Het probleem ligt juist bij zaken zoals chronische stress, angst, woede en andere oorzaken waardoor je stress ervaar en de adrenaline door ons lichaam giert.
Denk hierbij aan het verkeer, fileleed, een sollicitatiegesprek, een baas die kritiek op je heeft, een ruzie met je partner, onze hoge werkdruk, onhaalbare doelstellingen, deadlines en noem het maar op. Je bent vast en zeker wel bekend met dit soort zaken.
Tegenwoordig staan veel mensen langdurig onder druk, waardoor ze teveel adrenaline aanmaken.
Heb jij ook het gevoel dat je de dingen niet in eigen hand hebt? Je bent echt niet de enige! Alleen, niemand geeft dit openlijk toe. Mensen verschuilen zich vaak achter een rol die ze spelen. Zij lijken zeker van zichzelf te zijn, maar dat zijn zij helemaal niet. Verre van dat.
Herken je dit? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens. Ontdek hoe je dichter bij jezelf komt en ongekende successen ervaart, door een aantal super simpele stappen te zetten. Echt, het werkt.
Wat als je te veel of te lang adrenaline aanmaakt?
Wanneer je te lang in een stress situatie blijft zitten dan schakelt je lichaam de organen en lichaamsfuncties, die op dat moment niet bijdragen aan het overlevingsmechanisme, uit. Zo simpel zit het. De gevolgen hiervan zijn echter niet mals.
Doordat andere organen en lichaamsfuncties tijdelijk “on hold” gezet worden groeien bijvoorbeeld je nagels en je haren tijdelijk niet meer. Ook stopt je lichaam met het maken van nieuw lichaamsweefsel. Je lichaam hoort zichzelf continu te regenereren. Dagelijks worden miljarden oude lichaamscellen vervangen voor nieuwe lichaamscellen. Dit proces stopt dus (tijdelijk).
Dit lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo slecht te zijn. Dat is het wel.
Adrenaline beïnvloedt regeneratie, je lichaamsgewicht (je komt aan) en het kan je chronisch ziek maken
Dagelijks worden namelijk talloze verouderde lichaamscellen vervangen voor nieuwe. Dit betekent dat je huid, je organen, je botten, je spieren….. je hele lichaam dagelijks stukje voor stukje wordt herbouwd. Je snapt dat het absoluut niet handig is, wanneer dit proces stopt. Door adrenaline stopt dit proces! Niet handig, lijkt mij.
En dat is nog niet alles. Het houdt ook in dat je spijsvertering onderbroken wordt. Hierdoor slaat je lichaam de energie – het eten en drinken – op in je vetcellen. Een van de nadelige gevolgen hiervan is dat je vetmassa toeneemt en overgewicht ontstaat. De hormonen cortisol en insuline zijn hiervoor verantwoordelijk.
Overgewicht verhoogt de risico’s op chronische ziekten zoals diabetes 2, diverse vormen van kanker, hoge bloeddruk en mentale klachten. Daar zit je niet op te wachten, toch?
Meer weten over deze neurotransmitters, hormonen en andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat je niet afvalt en juist dikker wordt? Lees dan het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Je leest wat wel werkt en hoe je lichaam niet op en neer hoeft te jojo-en.
Cortisol?
Cortisol is ook een stresshormoon. In eerste instantie maakt het lichaam adrenaline aan in stresssituaties. De adrenaline stelt je in staat om op dát moment adequaat en snel te handelen. Cortisol stelt je vervolgens in staat om die handelingen langer vol te houden.
Wil je meer wilt weten over adrenaline, cortisol en de andere stofjes die je gevoelsleven bepalen? Lees het veel gelezen e-boek Van Stress Naar Geluk eens. Je zult versteld staan hoe groot de impact van zo’n klein stofje zoals adrenaline voor ons is. Je leert ook de andere neurotransmitters in te zetten om de adrenaline in te dammen.
Wanneer je te veel of te lang adrenaline produceert
Als je lichaam te veel of te lang adrenaline aanmaakt, dan kun je de volgende symptomen ervaren:
- Verminderde weerstand, je bent vaak ziek
- Slapeloosheid
- Verhoogde bloeddruk
- Hoofdpijn en oorsuizen
- Duizeligheid
- Verhoogde bloedsuikerspiegel
- Vaak vermoeid
- Wazig zien
- Kramp in je benen
- Vaker plassen
- Burn-out
- Mentale klachten als depressief gevoel
- Minder goede vertering van je voedsel
- Meer vetopslag
Wat kun je er tegen doen?
Een goede manier om je te ontdoen van stress en adrenaline, is lichaamsbeweging. Een stuk hardlopen, wielrennen of gewoon wandelen en fietsen doen je veel goed. Dergelijke vormen van lichaamsbeweging stimuleren de aanmaak van de neurotransmitters endorfine, dopamine en serotonine. Meer over deze neurotransmitters lees je in het e-boek Van Stress Naar Geluk.
De eerste twee kun je zien als een natuurlijke feel good drug, de derde regelt het dag- en nacht ritme en geeft je ook een prettig gevoel.
Van Stress naar Geluk
Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.
In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.
Meer weten?
Adrenaline maakt deel uit van je overlevingsmechanisme. Het redt je uit lastige situaties waarin snel en adequaat handelen vereist is. Helaas ervaren veel mensen continu stress. Dit is ongezond omdat adrenaline te vaak en te lang door je lichaam stroomt.
Heb jij ook last van stress, depressiviteit, spanningen, gejaagdheid, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Je ben echt niet de enige! In het e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.
Even wat anders; ben je überhaupt tevreden met je leven? Of denk je dat je er meer uit kan halen? Zo ja (en je kan wel wat hulp gebruiken) lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens. Succes is echt geen geheim, het is een opeenstapeling van gewoontes (Echt!).
We hebben het allemaal druk en we leiden allemaal aan stress. Helaas zijn (mede daardoor) ook veel mensen te zwaar en voelen zich niet fit. Dat kan anders! Ook in deze tijd kunnen wij ons gezond, fit en gelukkig voelen. Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt je de juiste stappen te zetten.
Wil je afvallen en is het je tot op heden niet gelukt? Of, val je wel af, maar kom je daarna weer snel aan? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen dan eens.
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!
In dit e-boek leer je o.a.
- dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
- dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
- dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.
NLbewustvoedingsadvies
Wil jij ook een afspraak voor persoonlijk voedingsadvies maken omdat je wilt afvallen, gezond wilt blijven en/of omdat je niet chronisch ziek wilt worden, op oudere leeftijd? Boek een consult van 30 minuten.
Bronnen:
1. https://www.hormone.org/hormones-and-health/hormones/adrenaline
2. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/understanding-the-stress-response
3. https://www.hsph.harvard.edu/news/magazine/happiness-stress-heart-disease/