Hoe bereik je het?

Een gezonde levensstijl, hoe bereik het het? Je krijgt het niet cadeau, door ervoor te werken en er de tijd voor te nemen, bereik je een gezonde levensstijl. Er bestaat geen pil, drankje, handleiding, oefening, recept of wat dan ook, om moeiteloos gezond te worden. Een gezonde levensstijl bereik je door gezond te eten en regelmatig bewegen. Ook de mentale aspecten werken mee. Wanneer je je goed voelt, heeft dat impact op je consumptie- en beweegpatroon.Gezonde levensstijl, hoe doe je dat? Hulp nodig? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Hoe bereik je het? Door voldoende beweging.

Regelmatig bewegen zorgt er grofweg voor dat je calorieën verbrandt. Het verbranden van calorieën heeft diverse voordelen. Het zorgt er onder andere voor dat je op gewicht blijft en dat je stress ontlaadt.

Regelmatig bewegen laat je metabolisme stijgen en verbetert ook je conditie. Je kunt op vele manieren bewegen. Je hoeft geen atletische toeren uit te halen. Bij een gezonde levensstijl beweeg je 3 tot 5 x per week minimaal een half uur. De beweging kun je zoeken in sport, wandelen, huishoudelijke klussen, seks, of de fiets naar je werk. Je ziet, er zijn vele mogelijkheden.

Hoe bereik je het? Door gezonde voeding.

Bij een gezonde levensstijl hoort gezonde voeding. Over gezonde voeding bestaat echter veel verwarring. De huidige Schijf van Vijf adviseert je om veel koolhydraatrijke producten, zoals brood, aardappelen en pasta te eten. Vetten worden door deze schijf grotendeels afgeraden.

Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat je juist dik wordt van de vele koolhydraten. Deze studies tonen aan dat aandoeningen als een hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten zijn eerder afkomstig van koolhydraten dan van vetten.

Een gezond voedingspatroon bestaat uit veel groente, fruit, water, noten, peulvruchten, vette vis, kip en gevogelte en vloeibare oliën. Om het gemakkelijk te stellen; voedingsmiddelen die dicht bij de natuur staan.

Producten die je beter kunt mijden zijn industrieel bereidde producten, zoals snacks, magnetron menu’s en diepvriespizza’s, frisdrank, vruchtensappen uit de pak, zuivelproducten, voedingsmiddelen die veel enkelvoudige koolhydraten (snelle suikers) bevatten zoals, wit brood, aardappelen en rijst. Het moeilijke aan het nastreven van een gezond voedingspatroon is de overdaad van voedingsmiddelen die je beter zou kunnen mijden.

Ook je mentale welbevinden speelt mee.

Het veranderen van je eet- en beweegpatroon, vergt veel van je mentale vermogens. Je bent immers gewend aan een bepaald consumptie- en beweegpatroon. Hier voel je je prettig en comfortabel bij, het biedt je zekerheid en houvast. Door het veranderen van je eet- en beweegpatroon, stap je uit je comfort zone. Veel mensen vinden dit eng en zetten derhalve de eerste stap niet.

Het zetten van de eerste stap is vaak het moeilijkst. Je zegt je vertrouwde patroon vaarwel en je weet niet wat er komen gaat. Om een gezonde levensstijl te bereiken is het dus cruciaal om de eerste stap te zetten.

Meer weten?

Veel mensen weten best wel wel wat gezond is en wat niet? Aan de andere kant zijn er ook heel veel producten te koop die claimen dat ze gezond zijn, maar dit eigenlijk helemaal niet zijn. Om je te helpen gezonde keuzes te maken en om die keuzes daadwerkelijk in de praktijk te brengen, kun je het e-boek Gezond in 10 stappen lezen.