Selenium Zeer belangrijk bij aanmaak van al je lichaamscellen

Waarschijnlijk heb je wel eens van selenium gehoord. Wat is selenium eigenlijk? Selenium is een mineraal dat ook als antioxidant functioneert. Je vind selenium in groenten, vis en vlees. Wanneer je gevarieerd krijg je er voldoende van binnen. En dit is heel erg prettig omdat selenium een preventieve rol  zou spelen bij het voorkomen van bepaalde typen kanker. Er wordt ook wel gewaarschuwd voor selenium overschotten, maar in Nederland is het bijna onmogelijk om er te veel van binnen te krijgen. Dit mineraal behoort tot ons lijstje van top voedingsmiddelen, omdat het in ruime mate beschikbaar kan zijn en omdat het niet duur is, mits je gevarieerd eet. 

Wat is selenium en wat doet het?

Selenium speelt een rol bij de aanmaak van je lichaamscellen en het speelt een rol bij de goede werking van de schildklier. Ook beschermt selenium rode bloedlichaampjes en je lichaamscellen tegen beschadiging door vrije radicalen. Het mineraal selenium heeft derhalve de werking van een antioxidant.Selenium en gezonde voeding. Meer weten? Download het E-boek Gezond in 10 Stappen

Vrije radicalen en selenium

Vrije radicalen ontstaan automatisch vanuit een natuurlijk proces. Hier kan je niets aan doen. Helaas beschadigen vrije radicalen wel onze lichaamscellen en daardoor kan kanker ontstaan. Hier kan selenium een rol van betekenis spelen.

Selenium beschermt mogelijk tegen bepaalde typen kanker zoals prostaatkanker. Het maakt ook zware metalen, die we dagelijks binnen krijgen, minder giftig. Ook stimuleert selenium de vruchtbaarheid, vooral bij mannen.

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen de hoeveelheid selenium in het lichaam van mannen en de mate van prostaatkanker. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om vast te stellen dat dit mineraal prostaatkanker kan voorkomen, waren de uitkomsten erg positief.

In een studie onder 58.000 mannen in de leeftijdscategorie van 55 tot 69 jaar, bleek dat mannen met een hogere concentratie van selenium in hun lichaam, het risico op gevorderde stadia van prostaatkanker significant lager te zijn dan mannen met een tekort aan selenium.

Beschermen tegen hart- en vaatziekten?

Een seleniumrijk voedingspatroon zou ook de risico’s op hart- en vaatziekten kunnen verlagen. Dit is goed nieuws omdat hart- en vaatziekten tot de meest voorkomende overlijdensoorzaken behoren.

Seleen zou er vooral voor een afname zorgen van ontstekingsmarkers in het lichaam. Juist die ontstekingsmarkers zijn vaak een voorloper voor hartziektes. Ook helpt dit mineraal om oxidatieve stress in ons lichaam te bestrijden.

Beiden (oxidatieve stress en ontstekingsmarkers) worden in verband gebracht met aderverkalking. Aderverkalking houdt in dat de binnenkant van je aders vol met plaque komen te zitten. Dit kan leiden tot serieuze gezondheidsschade zoals hartaanvallen en beroertes.

Extra puntje: juist hartaanvallen en beroertes komen in onze samenleving ongelofelijk veel voor. Dit wil je voorkomen, lijkt mij.

Bescherming tegen mentale degeneratie

Oxidatieve stress lijkt een belangrijke factor te zijn in het ontwikkelen van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, Alzheimer en multiple sclerose. Mentale achteruitgang heeft betrekking tot geheugenverlies en een verminderd denkvermogen.

Verschillende onderzoeken laten zien dat Alzheimer patiënten juist een laag selenium gehalte in het bloed hebben. Daarnaast kan selenium uit voeding en ook uit supplementen het geheugen bij mensen met Alzheimer te kunnen verbeteren.

Kortom, wie wil er nou op latere leeftijd niet meer in staat zijn om dingen te onthouden en dingen niet meer te weten (wie je partner, je kinderen of je kleinkinderen zijn bijvoorbeeld!!)? Het Mediterrane dieet bevat bijvoorbeeld veel seleniumrijke voeding zoals vis, schaal- en schelpdieren en noten.

Waar zit selenium in?

Je vindt selenium in de voedingsmiddelen groenten, vis en vlees. Bij een gevarieerd voedingspatroon zou je er genoeg van binnen moeten krijgen. Door de bodemverschraling bevatten groenten tegenwoordig helaas significant minder mineralen dan een jaar of dertig geleden. Daarom doe je er goed aan om meer groente  te eten.

Hieronder zie je een lijstje van voedingsmiddelen die dit mineraal bevatten.

 • Vis schelp- en schaaldieren
 • Kip
 • Knoflook
 • Mager vlees
 • Orgaanvlees zoals lever
 • Graanproducten, vooral volkoren producten
 • Eieren
 • Broccoli
 • Asperges
 • Tomaten
 • Uien
 • Champignons
 • Zaden en noten

Wat ervaar je bij tekorten van selenium?

Bij een tekort van dit mineraal kun je hartstoring, spierzwakte en spierpijn ervaren. Wanneer je er teveel van binnen krijgt kun je last krijgen van verlies van haar, nagels en tanden, huidbeschadigingen, misselijkheid, prikkelbaarheid en aandoeningen aan je zenuwstelsel.

Selenium supplement

Als je veel van de bovenstaande voedingsmiddelen eet, dan zou je genoeg selenium binnen moeten krijgen. Maar goed, als je daar aan twijfelt, dan kun je het middels extra suppletie nemen. Er zijn veel aanbieders van vitaminen- en mineralensupplementen.

Zelf slik ik extra magnesium en omega 3 capsules. Ik kies dan bewust voor de duurdere merken. De goedkope merken kunnen namelijk synthetische vitaminen en mineralen bevatten. Hierdoor krijg je de belangrijke micronutriënten (vitaminen en mineralen) wel binnen, maar worden ze niet (goed) opgenomen door je lichaam.

Meer weten?

Wil je ook gezonder leven en wil je je gezonder voelen? We willen allemaal wat kilo’s kwijt en ons goed voelen. En ja hoe doe je dat eigenlijk? Download het e-boek Gezond in 10 stappen maar eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek  ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

Ook goed om te lezen; het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. Je leert hoe hele kleine stofjes – neurotransmitters – jouw leven volop beïnvloeden. Leer ze kennen, zodat jij de werking ervan kan bepalen.

NLbewustvoedingsadvies

Voel jij je momenteel niet fit, vind je jezelf te dik of ben je bang om later een chronische ziekte te krijgen? Laat mij je vertellen hoe je dit allemaal kunt voorkomen. Wat moet je doen? Plan een online en persoonlijk voedingsadvies in. Tijdens een gesprek gaan we helemaal in op jouw persoonlijke situatie.

Hoewel mijn agenda behoorlijk vol zit, reageer ik wel binnen 24 uur.

Wil jij ook de maandelijkse update ontvangen, volg gezonde info waarmee je je leven gezonder maakt?

Bron:
https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/selenium-rich-diet-may-lower-type-2-diabetes-risk/