Menu

Blog

Cart

Wat is selenium? Selenium is een mineraal dat ook als antioxidant functioneert. Je vindt het in groenten, vis en vlees en je krijgt er voldoende van binnen middels een gevarieerde voeding. Selenium zou een preventieve rol spelen bij het voorkomen van bepaalde typen kanker. Er wordt wel gewaarschuwd voor overschotten van dit mineraal, maar in Nederland is het bijna onmogelijk om er teveel van binnen te krijgen. Dit mineraal behoort ook tot de top voedingsmiddelen, omdat het in ruime mate beschikbaar kan zijn en omdat het niet duur is, mits je gevarieerd eet. 

Wat is selenium en wat doet het?

Selenium speelt een rol bij de aanmaak van lichaamscellen en het speelt een rol bij de goede werking van de schildklier. Ook beschermt selenium de rode bloedlichaampjes en de lichaamscellen tegen beschadiging door vrije radicalen. Het mineraal selenium heeft derhalve de werking van een antioxidant.Selenium en gezonde voeding. Meer weten? Download het E-boek Gezonde Voeding.

Vrije radicalen ontstaan automatisch vanuit een natuurlijk proces en beschadigen onze lichaamscellen, waardoor kanker kan ontstaan. Selenium beschermt derhalve mogelijk tegen bepaalde typen kanker zoals prostaatkanker. Het maakt ook zware metalen, die we dagelijks binnen krijgen minder giftig. Ook stimuleert selenium de vruchtbaarheid, vooral bij mannen.

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen de hoeveelheid selenium in het lichaam van mannen en de mate van prostaatkanker. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om vast te stellen dat dit mineraal prostaatkanker kan voorkomen, waren de uitkomsten erg positief.

In een studie van 58.000 mannen in de leeftijdscategorie van 55 tot 69 jaar, bleek dat mannen met een hogere concentratie van selenium in hun lichaam, bleek het risico op gevorderde stadia van prostaatkanker significant lager te zijn dan mannen met een tekort aan selenium.

Waar zit selenium in?

Je vindt selenium in de voedingsmiddelen groenten, vis en vlees. Bij een gevarieerd voedingspatroon zou je er genoeg van binnen krijgen. Maar door de bodemverschraling bevatten groenten tegenwoordig significant minder mineralen dan een jaar of dertig geleden. Daarom doe je er goed aan om meer groente  te eten.

Hieronder zie je een lijstje van voedingsmiddelen waarin je dit mineraal in kunt vinden.

 • Vis schelp- en schaaldieren
 • Kip
 • Knoflook
 • Mager vlees en orgaanvlees zoals lever
 • Graanproducten, vooral volkoren producten
 • Eieren
 • Broccoli
 • Asperges
 • Tomaten
 • Uien
 • Champignons
 • Zaden en noten

Natuurlijk wil je niet ziek worden en daarom probeer je zo gezond mogelijk te eten. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wil je meer weten over mineralen zoals selenium en andere voedingsstoffen? Download dan het e-boek Gezonde Voeding. In Gezonde Voeding ontdek je onder andere hoeveel ongezond eten je onbewust (toch) binnen krijgt als je even niet oplet.

Wat ervaar je bij tekorten?

Bij een tekort van dit mineraal kun je hartstoring, spierzwakte en spierpijn ervaren. Wanneer je er teveel van neemt kun je last krijgen van verlies van haar, nagels en tanden, huidbeschadigingen, misselijkheid, prikkelbaarheid en aandoeningen aan je zenuwstelsel.

Als je veel van de bovenstaande voedingsmiddelen eet, dan zou je genoeg selenium binnen krijgen. Maar goed, als je daar aan twijfelt, dan kun je het middels extra suppletie kunnen nemen.

Meer weten?

Heb je regelmatig last van een duf en niet fit gevoel? De kans is groot dat je huidige voedingspatroon hiervan de oorzaak is. In het e-boek Gezonde Voeding ontdek hoe je je weer gezond en fit voelt en je valt nog af ook.

Wil je ook gezonder leven en wil je je gezonder voelen? We willen allemaal wat kilo’s kwijt en ons goed voelen. Maar hoe doe je dat. Download het super uitgebreide en praktische e-boek Gezond in 10 stappen omdat het je helpt de juiste stappen te zetten.

Ook goed om te lezen; het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

Een mooie review schrijven

Als je dit een leuk en waardevol artikel vond, laat dat dan even weten en plaats een leuke review. Het staat je natuurlijk vrij om te doen en het werkt heel simpel; klik op deze link en plaats een leuk stukje.

Inschrijven nieuwsbrief

Mis geen gezonde tips meer

Andere bekeken ook:

Blog

Duurzaam afvallen? Elke dag een beetje.

Lees meer
Gezonde voeding

Calorieën zijn niet gelijk

Lees meer
Gezonde levensstijl

Gezond leven zou 40.000 kankerdiagnoses schelen.

Lees meer