Stop niet, stop nooit! Ga altijd door om je doelen te behalen. Je krijgt automatisch te maken met tegenslag. Dat is een gegeven. Nadat je de eerste stappen hebt gezet – je doelen zijn gedefinieerd, je werkt er dagelijks aan, de mindset is goed en je omgeving stimuleert je – faal je onherroepelijk een of meerdere keren. Je kunt die barrières niet uit de weg gaan, want ze zijn er gewoon. Het gaat er niet om of jij tegenslagen kan ontwijken. Het gaat erom hoe jij deze barrières beslecht. Hoe ga jij om met tegenslag? Ben je dan verslagen, of krabbel je weer op? Stop niet, ga altijd door.
Ga door, stop niet!
Veranderingen in je leven lukken bijna nooit in één keer. Wil je afvallen, een promotie, meer geld verdienen, een andere baan of een succesvoller liefdesleven dan kun je geen genoegen nemen met één enkele poging.
Op school haalde je niet altijd een 8 gemiddeld en je hebt vast wel eens een wedstrijd (voetbal, hockey, tennis e.d.) verloren. Misschien ben je wel eens gezakt voor een tentamen, heb je een jaar overgedaan op de middelbare school.
Tegenslag hoort er nu eenmaal bij. Als je wilt afvallen (en je bent al een tijdje bezit) dan zul je echt wel een keer een koek of een taartje eten. Misschien skip je wel een training. Wil je die promotie? Er komt echt wel een moment dat een collega net wat slimmer uit de hoek komt.
De vraag is nu, wat doe je?
Mentale barrières
Het welslagen van een verandering is vaak een mentale kwestie. Daarom is het zetten van de eerste stap zo belangrijk. De Chinese wijsgeer Confusius zei al: “Elke reis begint met de eerste stap”. Er is werkelijk geen berg te beklimmen, geen marathon te lopen, geen Tour de France te fietsen, geen competitie te voeren en geen doel te behalen waarbij iemand de eerste stap kon overslaan.
Het nemen van de eerste stap is een (de eerste) mentale barrière. En daarna volgen er meer (geloof mij).
Einddoel
Voor veel mensen is de eerste barrière het einddoel. Ze zetten de eerste stap niet. Door het zetten van de eerste stap, zeg je feitelijk je oude gewoontes en patronen vaarwel. Je gaat een nieuw pad bewandelen, waarbij je niet weet wat je tegenkomt.
Je treedt buiten je comfort zone. En daar is moed voor nodig. Veel mensen durven dit niet, omdat ze een gevoel van zekerheid en veiligheid ontlenen aan hun dagelijkse gewoontes.
Wat doe jij?
Je gaat onherroepelijk een of meerdere keren neer. Het gebeurd gewoon dat je er even doorheen zit, dat je faalt, dat je er helemaal klaar mee bent. Dit moment vindt binnen drie weken plaats, nadat je met veel zin hard bent gaan werken om je doelen te behalen.
Nu gaat het erom wat je doet. Blijf je liggen, ben je verslagen? Of sta je op? Sta je op om je weg weer te vervolgen? Sta je op om de knock down, je falen te zien als leermoment?
Opstaan en doorgaan?
Als je op staat, dan heb je al gewonnen. Het gaat er niet om dat je bent neergegaan, maar je het gaat erom dat je weer opstaat. Wanneer je één keer meer opstaat dan dat je bent neergegaan, dan behaal je je doel. Dan win je. Dan stijg je boven jezelf uit. Iedereen faalt, iedereen maakt fouten. Dus, stop niet!
Als het je lukt om steeds weer door te gaan, wordt het ook wel eens tijd voor een feestje. Vier je successen, hoe klein ze ook zijn, vier gewoon wat je hebt bereikt.
Meer weten?
Wat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…? Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.
Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.