Extensieve beweging

Extensieve beweging is een effectieve manier om calorieën te verbranden, je basisconditie te vergroten en de fitheid van je hart, je spieren en je longen te verbeteren. Tijdens een extensieve training belast je je lichaam gedurende 2 of meerdere uren. In sommige vormen van topsport maakt het aandeel extensieve beweging 75% van de totale trainingstijd uit.

Wat is het extensieve beweging?

Bij extensieve beweging wordt het aerobe uithoudingsvermogen vergroot. Bij de verbranding van calorieën maakt het lichaam dus gebruik van de tussenkomst van zuurstof. In deze trainingsvorm belast je je lichaam gedurende een langere tijd, bijvoorbeeld 2 uur of meer, tot rond 60% van je maximale hartslag.

Extensieve beweging. Meer weten omdat je gezonder wilt worden? Download dit e-boek.

Extensieve beweging staat veelvuldig op het programma bij duursporters als wielrenners, marathonschaatsers, hardlopers, roeiers en langlaufen. Het is een eenvoudige trainingsvorm en je bouwt er een prima basisconditie mee op.

Wat doet het?

Extensieve beweging zorgt bij uitstek voor een toename in fitheid van het hart, de longen en de spieren. Extensieve beweging is een effectieve manier om de basisconditie mee op te bouwen.

Extensieve beweging verbetert namelijk het aerobe uithoudingsvermogen. Dit is het vermogen waarin het lichaam in staat is om lichaamsvetten en koolhydraten om te zetten in energie, door de tussenkomst van zuurstof.

Door extensieve beweging verbeteren ook het herstelvermogen van je lichaam en de spieropbouw. Dit heeft weer als voordeel dat de zuurstofopname in de spieren verbetert, zodat de sportieve prestaties verbeteren.

Waarvoor zou je het doen?

Extensieve beweging stelt je in staat om rustig te wennen aan een toename van fysieke belasting van je lichaam. Wanneer je deze training gedurende een lagere periode doet, zeg een maand, zul je een aantal fysiologische veranderingen bemerken.

Extensieve beweging hardlopen. Meer over gezond leven lees je in dit e-boek.

Zo verbetert het algehele uithoudingsvermogen, ofwel je conditie. Dat komt doordat je lichaam beter in staat om de zuurstof, die je inademt, te verplaatsen naar de spieren, waar het gebruikt wordt om energie vrij te maken. Hoe beter je lichaam in staat is om zuurstof naar de spieren te transporteren, hoe minder snel je vermoeid raakt bij fysieke inspanningen. Een ander voordeel van extensieve beweging is dat je veel calorieën verbrandt.

Wat als je het niet doet?

Het opbouwen van de basisconditie is erg belangrijk. Wanneer je dit niet doet, kun je geen ambitieuze sportieve prestaties realiseren. Dat is zelfs zeer onverstandig. Denk hierbij aan een incidentele deelname van een sponsorloop van 10 kilometer, of een fietstoertocht voor een goed doel. Zonder gedegen basiscondities loop je serieuze risico’s.

Mensen, die na een langere periode van inactiviteit, opeens weer een fysieke uitdaging aangaan, lopen, vaak zonder het zelf te beseffen, verscheidene fysieke risico’s. Denk hierbij aan overtraining en blessures. Maar er bestaat ook een verhoogd risico op desastreuze fysieke schade als hersenbloeding, hartinfarct. Soms met de dood tot gevolg.

Hoe boek je resultaat?

Wanneer je 2 tot 3 keer in de week 1 of meer uur, een extensieve duurtrainingen afwerkt, behaal je goede resultaten. Na een week of 6 pas je de training aan. Hierdoor worden je spieren geprikkeld om zich aan te passen. Daardoor boek je betere resultaten. Je zult merken dat je de trainingen gemakkelijker afwerkt en dat je je fitter en gezonder voelt.

Meer weten?

Iedereen kent het belang van een goede gezondheid en een gezond gewicht. Maar hoe breng je het in de praktijk? Tussen weten wat goed voor je is en doen wat goed voor je is, zit vaak een hele grote stap.

Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt je om daadwerkelijk gezonder te worden.