Q10 het co-enzym Q10, een onmisbaar antioxidant

Q10 ken je waarschijnlijk van de reclames van TV en de radio. Je hoort er vaak over. Het co-enzym Q10 wordt in dergelijke reclames vaak als een wondermiddel aangeprezen. Wellicht hebben fabrikanten het daarom verwerkt allerlei producten zoals voedingssupplementen, dieetpillen en zelfs in cosmetica is Q10 terug te vinden. Het co-enzym Q10 lijkt de heilige graal te zijn. Het zou niet alleen je gezondheid verbeteren. Ook je uiterlijk zou er van opknappen. Vandaar dat Q10 dus ook in make-up terug te vinden is. Maar goed, wat is het co-enzym Q10 nou eigenlijk en wat zijn de positieve bijwerkingen? Daarover gaat dit artikel.

Wat is Q10 ubiquinol?

Q10 staat voor ubiquitous (ubiquinol). Ubiquitous staat voor “komt overal voor”. Het co-enzym Q10 komt dus op veel plekken voor. Q10 is een co-enzym en het zit van nature in bijna al je lichaamscellen (bron). Ons lichaam is in staat om dit co-enzym zelf aan te maken. Zo belangrijk is dit co-enzym.

Allerlei gezondheidsaandoeningen zoals hartaandoeningen, hersenziekten, diabetes 2 en diverse vormen van kanker zijn in verband gebracht met lage Q10 niveaus (bron).

Q10 in gezond eten. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Wat doet het co-enzym Q10 eigenlijk in je lichaam?

Q10 is een heel belangrijk stofje, waar je niet zonder kan. Hieronder zijn 3 functies van Q10 beschreven.

1. Het co-enzym Q10 is een antioxidant

Het co-enzym Q10 is een antioxidant. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen die vrije radicalen worden genoemd (bron). Vrije radicalen krijg je dagelijks binnen en daar is niets tegen te doen. Het is een automatisch proces. Je kunt het zien als een vijandelijk leger dat dagelijks je lichaam binnen marcheert.

Deze vrije radicalen ontstaan namelijk op een natuurlijke manier. Je kunt dit proces dus niet vermijden. Vrije radicalen komen bijvoorbeeld je lichaam binnen door de zuurstof die je inademt, door het eten wat je eet en door luchtverontreiniging. Helaas zijn deze vrije radicalen wel schadelijk voor je DNA en je celmembranen. Ze kunnen zelfs lichaamscellen laten afsterven.

Vrije radicalen

We gaan even wat dieper in op de uitwerking van die vrije radicalen. Ze kunnen je namelijk behoorlijk ziek maken.

Hoe kun je de vervelende uitwerking van vrije radicalen ervaren? Vrije radicalen kunnen tal van gezondheidsklachten veroorzaken. Hierbij kun je denken aan hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Ook kunnen vrije radicalen bijdragen aan je verouderingsproces.

Dat vrije radicalen bijdragen aan het verouderingsproces, betekent overigens niet alleen dat je er sneller oud uit gaat zien.

Sneller verouderen

Hoewel “er ouder uitzien” een schrikbeeld is voor veel mensen, houdt het verouderingsproces (vooral) ook in dat je lichaam sneller oud wordt. Hiermee bedoel ik dat je organen en andere belangrijke systemen in je lichaam worden sneller verouderen. En dit kan betekenen dat je organen eerder gebreken gaan vertonen, of dat zij eerder stoppen met functioneren (bron).

Dat je hersenen, je hart of je lever niet meer goed functioneren, door “ouderdom”, werkt meestal niet in je voordeel. Ziektes, aandoeningen of zelfs een vroegtijdige dood kunnen een gevolg zijn. Daar zit je niet op te wachten, toch?

Q10 helpt je bij de bestrijding van vrije radicalen, waardoor je jezelf veel ellende kunt besparen (bron). Het is dus belangrijk dat je immuunsysteem uit een veel groter “leger” bestaat dan het “leger” vrije radicalen, wat dagelijks je lichaam binnen marcheert.

2. Q10 speelt ook een rol bij je energieproductie

Het co-enzym Q10 speelt een belangrijke rol bij de energieproductie van je lichaam. Er bestaan wetenschappelijke aanwijzingen dat Q10 de energieproductie van je lichaam kan verbeteren (bron). Dit houdt in dat jij je een stuk fitter en energieker gaat voelen.

Als je over meer energie beschikt, kan dit op zijn beurt weer positieve effecten hebben op de rest van je gezondheid. Je bent immers tot meer in staat zodat je bijvoorbeeld veel meer uit je dag kan halen.

Die energie wordt natuurlijk ook aangewend voor je lichaamsprocessen. Denk hierbij aan het kloppen van je hart of de aanmaak van bloedcellen. Alles kost energie en Q10 speelt hier dus een belangrijke rol bij. Hoe meer energie je lichaam in staat is te produceren, hoe beter je organen, je hart, je hersenen, je spieren, je zenuwen, je spijsvertering (en veel meer) kunnen functioneren.

3. Je ademhaling

Samen met tal van andere stoffen draagt het co-enzym Q10 bij aan je ademhaling en de zuurstofverwerking. Vooral dit laatste is natuurlijk heel erg belangrijk. Dit is niet geheel onbelangrijk omdat je nu eenmaal niet zonder zuurstof kunt.

Je lichaam gebruikt zuurstof onder andere bij de verbranding van energie in je spieren. Ook je hersenen hebben zuurstof nodig.

Hoe kun je een Q10 tekort oplopen?

Normaal gesproken zit Q10 standaard in je lichaam. Maar door diverse factoren kan het zijn dat je een tekort hebt. Hierbij kun je denken aan (bron):

  • Veel stress
  • Ongezond eten
  • Een niet gevarieerd voedingspatroon
  • Overgewicht
  • Extreme lichamelijke inspanning
  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Te hoge alcoholconsumptie
  • Roken
  • Medicijngebruik
  • Ouderdom
Wat heb je zelf in de hand?

Wellicht heb je zelf al opgemerkt dat je de eerste 4 punten zelf in de hand hebt. Stress, ongezonde voeding en niet gevarieerd eten kunnen leiden tot overgewicht. En die eerste 4 punten kunnen op hun beurt weer leiden tot hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk.

Een hoge bloeddruk verhoogt de risico’s op hartaanvallen en beroertes. Hartfalen is sowieso de belangrijkste doodsoorzaak in het westen.

Een tekort van het co-enzym Q10 is dus niet goed voor je gezondheid. Met een gevarieerd en gezond voedingspatroon kun je een heel eind komen. Als je meer wilt weten over gezond eten en leven – en je hebt niet de tijd om alles eens goed uit te zoeken – lees dan mijn e-boek Gezond In 10 Stappen eens. Je wilt immers niet (chronisch) ziek worden, toch?

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Je kunt het e-boek direct van de site downloaden, dus je hebt het binnen enkele ogenblikken in huis. O ja, je loopt ook nog eens geen enkel risico omdat ik een niet-goed-geld-terug-garantie geef. Dit doe ik omdat ik 100% geloof in de kracht van gezond eten en leven.

Q10 tekort door stress

Stress is ook zo’n factor. Enorm veel mensen kampen met chronische stress. Het is zelfs zo erg, dat mensen chronische stress als normaal ervaren. Dit is het natuurlijk niet! Door chronische stress loop je niet alleen kans op Q10 tekorten. Je vergroot ook de risico’s op overgewicht en tal van chronische (slopende) ziekten.

Stress is een gevoel, een mentale staat die niet altijd meetbaar of zichtbaar is. Wanneer de stress lang genoeg duurt en de resultaten zichtbaar worden – in de vorm van overgewicht of een vervelende ziekte – dan ben je verder van huis. Dit wil je niet, toch?

Als je ook last hebt van stress, lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. Je ontdekt dat hele kleine lichaamsstofjes (neurotransmitters) stress, slapeloosheid en zelfs hart- en vaatziekten heel erg sterk beïnvloeden.

Of wellicht vind je dat het roer echt om moet. Lees dan het zelf-hulp e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Waar zit Q10 in?

Ok, Q10 zit dus in je lichaam en gelukkig zit het ook in voeding. Natuurlijk kun je supplementen slikken, maar voeding (echt gezond eten dus) bevat naast het co-enzym Q10 ook nog tal van andere gezonde bouw- en voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen, vezels, antioxidanten, plantensterolen, eiwitten en dergelijken.

De onderstaande voedingsmiddelen zijn rijk aan het co-enzym Q10:

  • Volkoren graanproducten zoals bruin volkoren brood, volkoren pasta, volkoren en onbewerkte ontbijtgranen
  • Vette vis zoals haring,  zalm, makreel, sardine en tonijn
  • Spinazie
  • Pinda’s, ongezouten en ongebrand
  • Kip, kalkoen en ander gevogelte
  • Orgaanvlees zoals lever

En, wat kan jij hiermee?

Q10 komt dus overal in je lichaam voor en het vervult belangrijke taken. Door factoren zoals overgewicht, stress en ongezond eten, kunnen echter tekorten ontstaan. En dat is niet zo mooi.

Hoe weet je nou of je genoeg Q10 in je lichaam hebt? Met andere woorden; als je lichaam over niet genoeg Q10 beschikt, wat merk je daarvan?

Als je Q10 tekorten hebt, dan zou je de volgende symptomen kunnen ervaren:

  • Vergeetachtigheid
  • Chronische vermoeidheid
  • Mentale traagheid
  • Hoofdpijn
  • Verminderde werking immuunsysteem
  • Depressieve gevoelens
  • Spier- en gewrichtspijnen
  • Prikkelbaarheid

Mogelijk bestaat er zelfs een verband tussen tekorten van het co-enzym Q10 en het ontwikkelen van Alzheimer, dementie, Parkinson en hartziekten (bron). Gelukkig draagt een gevarieerd en gezond voedingspatroon bij aan het voorkomen van die tekorten.

Als je moeite hebt om gezonder te eten (wat moet je nou doen en wat niet?) download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Meer weten?

Voel jij je wel eens duf, futloos, lamlendig of schrik je van de getallen wanneer je op de weegschaal staat? De kans is groot dat je huidige voedingspatroon hiervan de oorzaak is. In het e-boek Gezond In 10 Stappen ontdek hoe je weer gezonder en fitter wordt en je ook nog afvalt.

We hebben het allemaal druk en we ervaren stress. Er lijken wel minder uren in een dag te zitten, als dat je er nodig hebt. Stress en druk laat zijn sporen achter. Er zijn veel te veel mensen te dik, chronisch ziek en ook veel te veel mensen hebben last van allergieën, chronische verkoudheid en vermoeidheid om maar wat te noemen.

Het eten van gezonde voeding die Q10 bevat is een stap in je juiste richting. Maar er zijn veel meer stappen te nemen.

Hoe verdwijnt stress?

Even heel wat anders. De hoeveelheid Q10 wordt dus beïnvloed door de mate van stress die je ervaart. Stress ervaar je door tal van factoren. Een functioneringsgesprek, relatiespanningen, financiële druk, files en ga zo maar door. Stress beïnvloedt de kwaliteit van je leven enorm.

Neem de regie zelf in handen! Hoe je dit doet? Ik heb hier een speciaal e-boek voor geschreven. Het heet Wat Je Denkt Ben Jezelf.

NLbewustvoedingsadvies

Het co-enzym Q10 is dus erg belangrijk voor je weerstand, je gezondheid en het helpt tegen vroegtijdige veroudering. Als je wilt weten wat op jouw van toepassing is, dan kunnen je mij ook bellen. Als voedingsadviseur geef ik je veel gezonde inzichten die je helpen om af te vallen, gezond te worden, je fit te voelen om maar wat te noemen.

Plan daarom een afspraak in voor persoonlijk voedingsadvies. De gesprekken vinden online plaats en dit heeft als voordeel dat je niet helemaal naar mijn toe hoeft te komen. Scheelt je een hoop tijd. Wanneer je de bestelling rond hebt gemaakt, reageer ik doorgaans binnen 24 uur.

Vergeet je je niet aan te melden voor de maandelijkse update, vol met gezonde info die je vast wilt lezen?

Bronnen:
1. https://www.thecardiologyadvisor.com/dyslipidemia/treating-statin-myopathy-with-coenzyme-q10/article/807122/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/
3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324113.php 
4. Clinical applications of coenzyme Q10
5. Coenzyme Q10 for the treatment of heart failure: a review of the literature