Menu

Blog

Cart

Endorfine is een neurotransmitter en deze werkt als een soort natuurlijke feel good drug. Wanneer je lichaam deze neurotransmitter activeert, ga je je beter en prettiger voelen. Endorfine vermindert bijvoorbeeld het gevoel van pijn tijdens het sporten en het is ook betrokken bij het beloningssysteem in onze hersenen. Endorfine zorgt dus voor aangename gevoelens. Het mooie ervan is dat ons lichaam endorfine zelf aanmaakt. Ons lichaam kan endorfine op verschillende manieren aanmaken. Denk hierbij aan lichaamsbeweging, het eten van bepaalde voeding, gevoelens van verliefdheid, seks, positieve gedachten en ook meditatie. In dit artikel lees je hoe ons lichaam endorfine aanmaakt, waarom je het aanmaakt en wat de schaduwkanten zijn. 

Wat is endorfine?

Endorfine is een neurotransmitter en daarmee is het een boodschapper van je hersenen. Het is betrokken bij ons beloningssysteem. Je kunt endorfine zien als een natuurlijke feel good drug. Dit stofje wordt aangemaakt wanneer je bijvoorbeeld verliefd bent, wanneer je sport, een orgasme hebt, door bepaalde voeding of indien je een bepaalde pijn ervaart.

Wat is endorfine? Neurotransmitters. Meer weten. Lees het e-boek Van Stress Naar Geluk

Wat doet endorfine?

Endorfine zorgt voor het verminderen van pijn die je kan voelen tijdens het sporten. Bij hardlopen bijvoorbeeld. In de eerste 5 tot 10 minuten merk je dat het rennen stroef gaat. Je ervaart links en rechts wat weerstand van het lichaam, of hier en daar voel je zelfs een pijntje.

Na verloop van tijd maakt het lichaam deze neurotransmitter aan en dat onderdrukt de pijn die je lichaam ervaart tijdens het hardlopen. Vervolgens geeft de endorfine je een euforisch gevoel en een goed gevoel van welbevinden. Je zou dit de zogenaamde runners high kunnen noemen. Wellicht is deze term beter bekend als de hardlopersroes.

Wanneer je in zo’n roes zit, dan lijkt het alsof het hardlopen helemaal vanzelf gaat. Je voelt je geweldig en het hardlopen kost je totaal geen moeite. Het is dan echt genieten geblazen.

Wanneer wordt endorfine aangemaakt?

Endorfine wordt aangemaakt bij activiteiten die je leuk vindt om te doen, bij bepaalde voeding en bij lichaamsbeweging. Je wilt deze activiteiten dan ook steeds herhalen. Seks is zo’n activiteit. Wanneer je een orgasme krijgt, dan word je overspoeld door de deze neurotransmitter. Ook wanneer je verliefd bent en tijdens momenten van sporten, maak je het aan.

Endorfine aanmaken door te eten

Wanneer deze neurotransmitter door ons lichaam raast, dan ziet de wereld om ons heen er een stuk mooier uit. Je hebt een gelukzalig gevoel en het lijkt alsof je de hele wereld aankan. Het voelt euforisch.

Dit is natuurlijk erg prettig, maar hier zit wel een schaduwkant aan.

Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen wordt de neurotransmitter endorfine ook geactiveerd. Dit geldt vooral voor voedingsmiddelen die suiker, vetten, chilipepers en chocola bevatten.

Voedingsbedrijven weten dat het lichaam endorfine aanmaakt, wanneer je suiker en vetten eet. En dat is best ‘tricky’ omdat dit endorfine tot Big Business maakt.

Big Business

Een nadelig effect van de aanmaak van endorfine is dat bepaalde voedingsproducten daardoor Big Business zijn. Bij bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie is het namelijk ook bekend dat suikers en vetten de aanmaak van neurotransmitters, waaronder endorfine, stimuleert.

Derhalve ontwikkelen voedingsbedrijven producten die, als we ze eten, ons een gelukzalig gevoel geven.Endorfine en eten. Beter gezond. Download het e-boek Gezond in 10 stappen

Dergelijke producten kennen helaas een belangrijk nadeel. Ze zijn lang niet altijd gezond voor ons.

Welke voedingsmiddelen zijn dat dan?

Wellicht herken je het volgende; Door het eten van bepaalde voedingsproducten zoals chips en fast food, maakt ons lichaam endorfine aan. Dit proces vindt automatisch plaats, je hebt het niet door. Wat je wel ervaart is een heerlijk en gelukzalig gevoel, omdat je chips of een hamburger hebt gegeten. Hierdoor eten we helaas al snel teveel van dergelijk eten, omdat het eten van dergelijke producten je een goed gevoel geeft.

Dit is een probleem

Eten om je (tijdelijk) gelukkig te maken is natuurlijk geen duurzame oplossing om je goed te voelen. Meestal heb je na het eten spijt van al dat ‘troostvoer’. Herkenbaar?

Dat ongezonde eten geeft je op korte termijn (tijdens het eten en net daarna) immers een goed gevoel. Helaas voel je je daarna al vrij snel schuldig. “Verdorie waarom moet ik die zak in 1 keer leeg eten?” Wanneer je je niet schuldig voelt, dan merk je het veelvuldig eten ervan aan de getallen op je weegschaal en je gevoel. Je gaat je niet bepaalt fitter voelen door het regelmatig eten van sterk bewerkte voeding en van junk en fast food.

Dergelijke voedingsproducten zijn vaak suiker- en calorierijk en dragen derhalve niet bij aan de gezondheid. Dit is dus niet handig.

Als je meer wilt weten over endorfine en over de andere belangrijke neurotransmitters (hoe ze je leven beïnvloeden), lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk. Je zult versteld staan hoe ontzettend belangrijk zo’n klein stofje is en hoeveel invloed het heeft op ons leven en welbevinden.

Endorfine aanmaken door te sporten

Gelukkig maakt ons lichaam dit feel good stofje zelf aan. We maken endorfine aan tijdens het sporten. Vooral bij duursporten zoals hardlopen en wielrennen. Een uur zweten in de sportschool met cross body training, aerobics, fitness, of zwemmen draagt ook bij aan het verhogen van het endorfine niveau.

Endorfine door te bewegen. Meer weten over goed gevoel? Download het E-boek Van Stress Naar Geluk

Andere manieren om endorfine aan te maken

Lachen, positief denken, meditatie of gewoon muziek luisteren en lekker dansen stimuleren de aanmaak van endorfine ook. Als je je dus beter wilt voelen, dan is het raadzaam om dagelijks meer aan lichaamsbeweging te doen en bijvoorbeeld wat vaker te lachen. Dit kost niet veel en levert je een hoop op.

Wat als je niet genoeg endorfine aanmaakt?

Endorfine verbetert de gemoedstoestand. Om je lekker te voelen is het dus belangrijk dat je de aanmaak ervan stimuleert. Van lichaamsbeweging is bekend dat het onder andere stress ontlaadt en dat depressieve gevoelens minder kans krijgen.

Er zijn mensen die stellen dat één uur lichaamsbeweging per dag een soortgelijk effect heeft als het slikken van antidepressiva. Dat is me nogal een stelling. De aanmaak van endorfine draagt ook bij aan het verminderen van je angsten.

Van stress naar geluk ebook

Van Stress naar Geluk

Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.

In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

€ 15,99 € 7,99
Bestel nu

 

Meer weten?

Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, gejaagdheid, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? In het e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je de belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

We leiden allemaal een jachtig en druk leven. We ervaren veel stress en dat laat zijn sporen na. Veel te veel mensen zijn te dik, voelen zich niet fit of ongezond. Dat kan anders. Ook in deze tijd kunnen we ons gezond voelen en fitter voelen. Maar ja, waar begin je? Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt om de juiste stappen te zetten.

Even de diepte in: Hoe tevreden met je leven ben je eigenlijk? Haal jij eruit wat erin zit, of is het gras groener aan de overkant? Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens omdat iedereen meer uit het leven kan halen. Jij dus ook.

Wil je verantwoord afvallen en zijn al je pogingen tot nu toe mislukt? Geen nood. Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen maar eens. Om verantwoord af te vallen is het belangrijk om bepaalde hormonen, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme aan te pakken. Je leest het allemaal.

Ben je ongeduldig en wil je snelle resultaten? Kan ook. Download dan het e-boek 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden.

Wil jij ook de gratis maandelijkse update ontvangen? Ik stuur je dan een mailtje bom vol gezonde info die je leven gezonder en leuker kan maken.

Maandelijkse updates

Andere bekeken ook:

Gezonde levensstijl

Het TTIP is een zegen of een last?

Lees meer
Mentaal welzijn

Gelukkig zijn in 10 kleine stappen

Lees meer
Blog

Hoe gezond is kokosvet?

Lees meer