Menu

Blog

Cart

Endorfine is een soort natuurlijke feel good drug. Je gaat je er beter door voelen. Endorfine vermindert het gevoel van pijn en het is betrokken bij het beloningssysteem in onze hersenen. Endorfine zorgt dus voor aangename gevoelens. Het mooie ervan is dat ons lichaam endorfine zelf aanmaakt. Je maakt het aan door middel van lichaamsbeweging, het eten van bepaalde voeding, tijdens verliefdheid, seks, positieve gedachten en meditatie. In dit artikel lees je hoe ons lichaam endorfine aanmaakt, waarom je het aanmaakt en wat de schaduwkanten zijn. 

Wat is endorfine?

Endorfine is een neurotransmitter en daarmee is het een boodschapper. Het is betrokken bij ons beloningssysteem. Je kunt endorfine zien als een natuurlijke feel good drug. Dit stofje wordt aangemaakt wanneer je bijvoorbeeld verliefd bent, wanneer je sport, een orgasme hebt, door bepaalde voeding of indien je een bepaalde pijn ervaart.

Wat is endorfine? Neurotransmitters. Meer weten. Lees het e-boek Van Stress Naar Geluk

Wat doet endorfine?

Endorfine zorgt voor het verminderen van pijn die je bijvoorbeeld kan voelen tijdens het sporten. Bij hardlopen bijvoorbeeld. In de eerste vijf tot tien minuten merk je dat het rennen stroef gaat. Je ervaart links en rechts wat weerstand van het lichaam, of hier en daar voel je zelfs een pijntje.

Na verloop van tijd maakt het lichaam deze neurotransmitter aan en dat onderdrukt deze pijn. Vervolgens geeft het je een euforisch gevoel en een goed gevoel van welbevinden. Je zou dit de zogenaamde runners high kunnen noemen. Wellicht is deze term beter bekend als de hardlopersroes.

Wanneer wordt endorfine aangemaakt?

Endorfine wordt aangemaakt bij activiteiten die je leuk vindt om te doen. Je wilt die activiteiten dan ook steeds herhalen. Seks is zo’n activiteit. Wanneer je een orgasme krijgt, dan word je overspoeld door de deze neurotransmitter. Ook wanneer je verliefd bent en tijdens momenten van sporten, maak je het aan.

Eten

Wanneer deze neurotransmitter door ons lichaam raast, dan ziet de wereld om ons heen er een stuk mooier uit. Je hebt een gelukzalig gevoel en het lijkt alsof je de hele wereld aankan. Het voelt euforisch.

Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen raakt deze neurotransmitter ook geactiveerd. Dit geldt vooral voor voedingsmiddelen die suiker, vetten, chilipepers en chocola bevatten.

Voedingsbedrijven weten ook dat het lichaam endorfine aanmaakt, wanneer je suiker en vetten eet. En dat is best ‘tricky’. Want dit maakt endorfine Big Business.

Big Business

Een nadelig effect van de aanmaak van endorfine is dat bepaalde voedingsproducten daardoor Big Business zijn. Bij bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie is het namelijk ook bekend dat suikers en vetten de aanmaak van neurotransmitters, waaronder endorfine, stimuleert.

Derhalve ontwikkelen voedingsbedrijven producten die, als we ze eten, ons een gelukzalig gevoel geven.Endorfine en eten. Beter gezond. Download het e-boek Gezond in 10 stappen

Dergelijke producten zijn lang niet altijd gezond voor ons. Wellicht herken je het volgende effect. Door het eten van bepaalde voedingsproducten zoals chips en fast food, maakt ons lichaam endorfine aan wat een heerlijk en gelukzalig gevoel geeft. Hierdoor eten we er al snel teveel van.

Eten om je (tijdelijk) gelukkig te maken is natuurlijk geen duurzame oplossing om je goed te voelen. Meestal heb je na het eten spijt van al dat ‘troostvoer’. Dat ongezonde eten geeft je op korte termijn (tijdens het eten en net daarna) dus een goed gevoel. Maar je voelt je al snel schuldig en als dat niet het geval is, dan is dergelijke voeding vaak dikmakend.

Dergelijke voedingsproducten zijn vaak suiker- en calorierijk en dragen derhalve niet bij aan de gezondheid. Dit is dus niet handig.

Als je meer wilt weten over endorfine en over de andere belangrijke neurotransmitters, lees dan dit geweldige e-boek Van Stress Naar Geluk. Je zult versteld staan hoe ontzettend belangrijk zo’n klein stofje is en hoeveel invloed het heeft op ons leven en welbevinden.

Sporten

Gelukkig maakt ons lichaam dit feel good stofje zelf aan. We maken endorfine bijvoorbeeld aan tijdens het sporten. Vooral bij duursporten zoals hardlopen en wielrennen. Een uur zweten in de sportschool met cross body training, aerobics, fitness, of zwemmen draagt ook bij aan het verhogen van het endorfine niveau.

Endorfine door te bewegen. Meer weten over goed gevoel? Download het E-boek Van Stress Naar Geluk

Andere manieren om endorfine aan te maken

Lachten, positief denken, meditatie of gewoon muziek luisteren en lekker dansen stimuleren de aanmaak van endorfine ook. Als je je dus beter wilt voelen, dan is het raadzaam om dagelijks meer aan lichaamsbeweging te doen en bijvoorbeeld wat vaker te lachen. Dit kost niet veel en levert je een hoop op.

Wat als je niet genoeg endorfine aanmaakt?

Endorfine verbetert de gemoedstoestand. Om je lekker te voelen is het dus belangrijk dat je de aanmaak ervan stimuleert. Van lichaamsbeweging is bekend dat het onder andere stress ontlaadt en dat depressieve gevoelens minder kans krijgen.

Er zijn mensen die stellen dat één uur lichaamsbeweging per dag een soortgelijk effect heeft als het slikken van antidepressiva. Dat is me nogal een stelling. De aanmaak van deze neurotransmittor draagt ook bij aan het verminderen van je angsten.

Meer weten?

Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, gejaagdheid, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? In het e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je de belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

We leiden allemaal een jachtig en druk leven. We ervaren veel stress en dat laat zijn sporen na. Veel te veel mensen zijn te dik, voelen zich niet fit of ongezond. Dat kan anders. Ook in deze tijd kunnen we ons gezond voelen en fitter voelen. Maar ja, waar begin je? Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt om de juiste stappen te zetten.

Een leuke review schrijven?

Vond je dit een interessant of leuk artikel en wil je dat vertellen? Plaats dan ook een leuke review. Voor de reviews werk ik samen met het bedrijf Feedback Company. Natuurlijk staat het je vrij om te doen.

Inschrijven nieuwsbrief

Mis geen gezonde tips meer

Andere bekeken ook:

Gezonde levensstijl

Waarom is verzadigd vet wel gezond?

Lees meer
Blog

Diabetes voorkom je door levensstijl

Lees meer
Blog

Het verschil tussen datgene wat wetenschap weet en ondernemingen doen

Lees meer