8 Manieren om je bloedsuikerspiegel constant te houden

Het is mega belangrijk om je bloedsuikerspiegel constant te houden. Pieken in je bloedsuikerspiegel kennen namelijk een aantal flinke nadelige gevolgen. Door pieken in je bloedsuikerspiegel kunnen onder andere hongerpieken en insuline pieken ontstaan. En deze pieken kunnen op hun beurt weer leiden tot meer eten, overgewicht en zelfs tot degenererende ziekte diabetes 2. In dit artikel lees je wat je kunt doen om om je bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden 

Wat is de bloedsuikerspiegel?

Wanneer je iets eet, dan wordt een deel van die energie omgezet in glucose, ofwel bloedsuiker. Glucose levert je lichaamscellen energie. Als je eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel (of bloedgucosespiegel) dus automatisch. Dit is een natuurlijk verschijnsel en daar kan je niets tegen doen.

Door de stijging van je bloedsuikerspiegel worden er voedings- en bouwstoffen van je spijsverteringssysteem (metabolisme) naar je lichaamscellen, zoals je spieren, je hart en je hersenen gebracht. Dit is een prima systeem en zo werkt het al vele eeuwen.

Bloedsuikerspiegel constant houden. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen

Waarom stijgt de bloedsuikerspiegel te vaak?

Door de intrede van gemaksvoedsel en bewerkte voedingsmiddelen van de afgelopen 50 jaar krijgt je lichaam opeens heel snel en heel veel glucose te verwerken. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel en dat is niet gezond.

Snelle stijgingen en hoge pieken in je bloedsuikerspiegel zorgen voor hoge insulinepieken. Je merkt dit zo’n 2 tot 3 uur nadat je iets hebt gegeten op doordat je weer honger krijgt.

Het resultaat hiervan is dat je weer wat wilt eten, ondanks het feit dat je genoeg calorieën hebt genomen die voorzien in de energie die je nodig hebt.

Bloedsuikerspiegel stabiel houden om overgewicht te voorkomen

Doordat je weer gaat eten, ontstaan calorie of energie overschotten. Deze overschotten worden opgeslagen in je vetreserves en hierdoor stijgt de kans op overgewicht.

En er is nog iets veel ergers aan de hand. Wanneer je regelmatig een te hoge bloedsuikerspiegel hebt, kan dit leiden tot diabetes 2. Om dit te voorkomen kun je de onderstaande 8 tips opvolgen.

Eerst is het handig te weten welk type voedingsmiddelen je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen.

De glycemische index en de bloedsuikerspiegel

De glycemische index (GI) geeft weer in welke mate een bepaalt voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel laat stijgen.

  • Hoe hoger de score op de index, hoe sneller je stijging van je bloedsuiker, dus hoe hoger het risico.
  • Hoe lager de GI, hoe beter.

Nu plaats ik gelijk een kleine kanttekening bij deze index. Het is voor de meeste mensen vrijwel ondoenlijk om de glycemische index van al hun eten te weten. De onderstaande lijst geeft je een redelijk beeld.

Glycemische index en de bloedsuikerspiegel

Hoe kun je je bloedsuikerspiegel stabiel houden?

Hieronder heb ik 8 manieren voor je onder elkaar gezet die je helpen om de bloedsuikerspiegel constant te houden.

Wil je meer weten over gezond eten, gezond leven en wil je je niet schuldig meer voelen over wat je eet? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

1. Beperk het eten van bewerkte voedingsmiddelen

Hierbij kun je denken aan producten die bestaan uit geraffineerde tarwe en enkelvoudige koolhydraten zoals wit brood, koek, wit stokbrood en ook aardappelpuree, zoals je in de tabel kunt zien.

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten over het algemeen veel bewerkte ingrediënten, zoals wit meel en bevatten derhalve vaak een hoge glycemische index. Hierdoor schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Klinkt logisch, toch?

2. Voeg azijn of citroensap toe

Een paar theelepels van deze zuren blijken je bloedsuikerspiegel met zo’n 30% te laten dalen, wanneer je een maaltijd nuttigt die bestaat uit veel voedingsmiddelen met een hoge glycemische index.

Zouden de Fransen, Italianen en Spanjaarden daarom vaak azijn over hun salade doen?

3. Ontbijt altijd

Omdat je ‘s nachts natuurlijk niets eet, je slaap immers, daalt je bloedsuikerspiegel. Om overdag tot goede prestaties te komen, hebben je hersenen en andere delen van je lichaam energie nodig. Door te ontbijten vul je deze energiebehoefte op.

Je bloedsuikerspiegel stijgt.

Neem geen wit brood, of cornflakes als ontbijt. Dergelijke producten bestaan uit snelle suikers en die zorgen voor sterke pieken. En dit zorgt ervoor dat je tussen 10:00 uur en 11:00 uur ongelofelijke honger krijgt.

4. Eet kleine beetjes

Om je bloedsuikerspiegel op pijl te houden is het beter om niet 3 keer per dag relatief grote maaltijden, maar juist om 6 keer per dag kleine maaltijden te eten. Je lichaam is namelijk ontworpen om steeds kleine beetjes te eten.

5. Eet veel groenten en noten

De glycemische index van groente en noten is heel erg laag. In de tabel kun je al zien dat groenten als sla en broccoli een hele lage score hebben. Dit geldt ook voor noten.

6. Eet veel peulvruchten

Peulvruchten zoals bonen, pinda’s, erwten, kidney bonen en linzen worden langzaam opgenomen in je bloed, dus je bloedsuikerspiegel stijgt heel geleidelijk.

7. Combineer voedingsmiddelen

Wanneer je iets eet dat een hoge glycemische index heeft, zoals aardappelen, combineer dat dan met voeding dat een lage index heeft, zoals groenten.

Nu denk je wellicht dat dit een automatisme is; Nederland staat bekend om maaltijden die bestaan uit aardappelen, groente en een stukje vlees. Maar waar het hier om draait is de consumptie van tussendoortjes als croissants, muesli repen, candy bars of patat. Deze hebben allen een hoge GI.

8. Gebruik olijfolie

Olijfolie zwakt de nadelige effecten van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index af. Giet het over je salade, super lekker en gezond.

Als je het gebruikt om in te bakken, laat het dan niet te heet worden. Indien olijfolie te heet wordt, dan gaat het walmen en smaakt het niet meer lekker. De gezonde stoffen zijn dan trouwens veranderd in ongezonde giftige stoffen.

Naast deze tips over gezonde voeding en het combineren van verschillende voedingsmiddelen, draagt lichaamsbeweging ook bij aan de balans van je bloedsuikerspiegel.

Welke voedingsmiddelen verlagen de bloedsuikerspiegel?

Voeding bepaalt dus in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt. Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes.

Meer weten over gezond eten en gezond leven? Wil jij niet ziek worden op latere leeftijd en afhankelijk zijn van medicijnen? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen. Hoe meer je weet over gezond leven, hoe beter je in staat bent om de juiste keuzes te maken. En daar gaat het om, toch?

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Veel mensen die mijn site bezoeken willen afvallen. Er bestaan vele manieren en diëten en ze hebben eigenlijk één ding met elkaar gemeen; ze werken niet. Ik heb de code voor je gekraakt. Na jaren van research (gewoon heel, heel veel lezen en bepaalde dingen combineren) heb ik een manier gevonden die mensen verantwoord helpt af te vallen.

Wil jij ook verantwoord afvallen? Volg dan de stappen van mijn e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Bronnen:
1. Voeding en Intelligentie, Jean Carper. Een beter geheugen, intelligenter, een goed gevoel. Het wetenschappelijke bewijs. ISBN: 978 90 389 1101 4
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/
3. https://www.hsph.harvard.edu/news/features/gnet-brown-rice-diabetes/
4. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/disease-prevention/diabetes-prevention/preventing-diabetes-full-story/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!