Tips om je kinderen gezond te laten eten

Kinderen gezond etenWie wil nou niet dat zijn of haar kinderen gezond zijn? Gezonde kinderen is een wens van vele ouders. Maar hoe lukt het je om je kinderen gezond te laten eten? Gezond eten is niet altijd het meest favoriete eten. Kinderen geven vaak de voorkeur aan zoet en romig. Het zal je dan ook niet verbazen dat je de meeste kinderen blijer maakt met een snoepje dan met een mandarijn. Maar goed, je kunt gezond eten leuk maken. In deze blog lees je hoe je, met wat trucjes, je kinderen gezond kunt laten eten. 

Kinderen gezond laten eten

In de eerste plaats geef je als ouder natuurlijk het goede voorbeeld. Kinderen zijn net sponzen, wat betreft het na-apen van gedrag van anderen. Als je, als ouder een vies gezicht trekt bij het eten van spruiten, witlof, wortelsalade of wat fruit, dan doen je kinderen je na. Hoewel kinderen een natuurlijke voorkeur hebben (jij trouwens ook) voor zoet en vettig eten, kun je ze de smaken bitter (bij bijvoorbeeld spruitjes, witlof en spinazie) zout en zuur best aanleren.

De natuurlijke voorkeur voor zoet en vettig heeft te maken met onze evolutie. Een baby krijgt moedermelk te drinken, dat smaakt vettig en zoet. De eerste smaaksensatie van een jong mensje is dus zoet en vettig. De andere smaken dienen aangeleerd te worden. Hierbij zijn de smaken zuur en bitter wellicht het moeilijkste aan te leren. Dit heeft ook met onze evolutie te maken. Toen wij, in prehistorische tijden, bessen, knollen, groenten, noten, zaden, pitten, fruit en af en toe wat vlees aten, beoordeelde onze voorouders de mate rijpheid en giftigheid van voedsel, door de smaak. Zoet wat goed, niet giftig en rijp. Zuur en bitter stond voor niet rijp en zelfs giftig.

Het kan dus zijn dat je wat moeite ervaart om je kinderen de smaken bitter en zuur aan te leren. Maar goed, de onderstaande tips kunnen je helpen om je kinderen gezonder te laten eten.

1. Maak het leuk

Kinderen zijn erg gevoelig voor iets dat leuk is. Als jij met plezier een mandarijn eet, dan wil je kind dat ook. Trek jij zelf een vies gezicht bij het eten van een appel, dan hoeft je kind opeens geen appel. Een manier om gezond eten leuk te maken is bijvoorbeeld om een fruitsalade te maken van appel, banaan, kiwi, mandarijn, rozijnen, druiven en aardbeien. Schep daar eventueel nog wat lijnzaad over, dat bevat gezonde omega 3 vetten en werkt erg verzadigend vanwege de werking van de vezels.

Wist je trouwens dat je van bloemkool een pizzabodem kunt maken? De meeste kinderen vinden pizza heerlijk, door de bodem van bloemkool te maken laat je een soort van onbewust, je kinderen gezond eten.

2. Combineer en varieer

Kinderen kunnen nog wel eens een vies gezicht trekken bij betere groenten als spruiten, witlof en kool. Om je kinderen gezond te laten eten en om ze deze smaken aan te leren, zou je wat zoetige groenten kunnen toevoegen aan deze gerechten. Tomaten, uien en wortelen zijn wat zoeter van smaak.

Van kinderen staat ook wel bekend dat ze van chips houden. Als je chips op tafel zet, serveer dan ook een schaaltje cherry tomaatjes, mooi gesneden komkommer, wortel of radijs (bitter en gezond). Maak er een lekkere dressing bij op basis van olijfolie. Olijfolie zit vol met gezonde omega 3 vetten en doen de hersenen van je kinderen erg goed. Als dip kun je ook humus gebruiken, zelfgemaakte guacamole en zelf ben ik een enorme fan van een zelfgemaakte tomaten salsa.

Het recept van de tomaten salsa komt uit Mexico. Snij wat tomaten, verse koriander en ui fijn en voeg daar wat chilipeper aan toe. Vervolgens besprenkel je dat geheel met lekkere olijfolie en eventueel voeg je wat zwarte peper en (Keltisch) zeezout toe.

3. Betrek je kinderen

Kinderen willen graag betrokken worden in het dagelijkse leven van de familie, dus ook bij het hele proces van eten kopen, bereiden en het serveren. Geef ze kleine taken, waardoor ze zich betrokken voelen. Wanneer je je kinderen meeneemt naar een winkel, laat ze dan zelf kiezen wat voor gezonde soorten fruit en groente ze willen. Indien ze zelf een keuze maken, dan voelen ze zich meer verantwoordelijk om hun keuze ook daadwerkelijk op te eten.

Ook kun je je kinderen laten helpen bij het dekken van de tafel, het wassen van de groenten en het opdienen van de maaltijd. Kinderen vinden het leuk om te helpen. Door die betrokkenheid stimuleer je, wederom onbewust om je kinderen gezond te laten eten.

Gezond eten

Het als best wat inspanning kosten om je kinderen gezond (of anders) te laten eten, maar dat hoort nu eenmaal bij de opvoeding. Wil je meer handvatten over hoe je zelf gezonder kunt eten, lees dan het e-boek Gezonde Voeding. Gezonde Voeding is geschreven in begrijpelijke taal, erg praktische en gemakkelijk toepasbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!