Diabetes voorkom je door levensstijl
Helaas neemt het aantal mensen die te kampen hebben met diabetes neemt de laatste jaren sterk toe. In het jaar 2013 kampte 4,5% Nederlanders met diabetes. Als je dat in absolute getallen zou vertalen, dan heb je het over 800.000 mensen. In 2001 lag dit percentage nog op 2,8%. De toename wordt voor het grootste gedeelte voor rekening genomen door diabetes 2. Diabetes 2, wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd en het komt ongeveer 5x vaker voor dan diabetes 1. Diabetes 2 kan ontstaan bij overgewicht en obesitas, als een gevolg van een ongezonde levensstijl.
Diabetes neemt toe
En daar blijf het niet bij. Volgens het Diabetes Fonds lopen er nog ongeveer 200.000 Nederlanders rond, die wel diabetes 2 hebben, maar waarbij het nog niet is gediagnosticeerd. Ook kampen er zo’n 750.000 Nederlanders met een verstoorde bloedsuikerbalans, waardoor zij zich in de gevarenzone bevinden.
Elk uur sterft er een landgenoot aan de gevolgen van “ouderdomssuiker”. Dat is natuurlijk veel te veel. En dan te bedenken dat diabetes 2 voor een belangrijk deel voorkomen kan worden.
Voorkomen of bestrijden?
Schotse wetenschapper hebben een studie gedaan naar de effecten van zonlicht op het ontstaan van overgewicht en diabetes 2. Het blijkt dat iets simpels als zonlicht – wanneer je wordt blootgesteld aan UV-licht – preventieve effecten kent. Nou, allemaal in de zon dus? Deze oplossing is gratis want de zon schijnt dagelijks. Gewoon een kwestie van meer buiten zijn?
En hoe zit het dan met de rol van een gezonde levensstijl? Kun je met gezond leven de risico’s op overgewicht en het ontstaan van “ouderdomssuiker” verkleinen?
Hoewel er nog veel research nodig is om de wetenschappelijke relatie tussen levensstijl, overgewicht en het ontstaan van diabetes 2 vast te stellen, wijzen wel veel studies op een verband. Ook kan gesteld worden dat medicatie enkele symptomen van diabetes 2 bestrijden, maar dat ze de patiënt niet genezen.
Het is “Verbijsterend dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die maar marginaal werken terwijl deze ziekte met voeding en beweging volledig aan te pakken is”. Zo stelt prof. dr. Hanno Pijl. Hij is diabetoloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum en hij is ook lid van de Gezondheidsraad.
Kosten en resultaten
Jaarlijks kost “ouderdomssuiker” de zorgverzekeraars veel geld. Jaarlijks bedragen de kosten hiervoor zo’n € 10 miljard en dat zal zich naar schatting verdubbelen in het jaar 2025. Het is dus niet zo vreemd dat diverse zorgverzekeraars onderzoeken hoe ze deze kosten kunnen besparen.
Een mooie manier om dat te doen, is ervoor te zorgen dat minder mensen te kampen hebben met diabetes 2. In 2015 zullen diverse zorgverzekeraars een pilot doen met een programma rondom een gezonde levensstijl.
Door mensen gezonder te laten leven, zou de ziekte kunnen worden ingeperkt, waardoor medicijngebruik vermindert. Met een dergelijk programma willen ze mensen die kampen met diabetes 2 de mogelijkheid geven om hun ziekte om te keren. Inmiddels heeft al een aantal patiënten een dergelijk programma gevolgd. Het resultaat was dat zij binnen 6 maanden gezonder werken en hun medicatie konden verminderen. Ook gaven deze mensen aan dat ze vonden dat de kwaliteit van hun leven was toegenomen.
Meer weten?
Hoewel nog niet 100% vastgesteld is dat je levensstijl van grote invloed is op het ontstaan van overgewicht en daarmee het ontstaan van “ouderdomssuiker”, werken zorgverzekeraars aan programma’s om deze ziekte te kunnen voorkomen.
Is het werkelijk zo simpel, dat je door gezonder te eten en op je gewicht te letten, je de ellende van diabetes 2 zou kunnen besparen? Ik kan die vraag niet voor jou beantwoorden, maar voor mijzelf wel.
Een nastreven van een gezonde levensstijl lijkt dus niet alleen gunstig uit te pakken voor jezelf, qua gezondheid, gewicht en gevoel. Een gezonde levensstijl heeft ook gevolgen door de ziektekostenpremie die we straks betalen als gevolg van een ongezonde levensstijl.
Wil je meer weten over gezond leven? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens. In heel heldere stappen helpt dit e-boek je om daadwerkelijk stappen te zetten naar gezonde gewoontes, die leiden tot een gezond lijf, een gezond gewicht en een gezond gevoel.
Bron:
http://www.diabetesfonds.nl/artikel/diabetes-cijfers