Menu

Blog

Cart

2015-08-11

Wie ben ik? Waarom zou je jezelf de vraag: “Wie ben ik?” stellen? Met de vraag “Wie ben ik?” bedoel ik niet de vraag “Wat ben ik?”, maar echt “Wie ben ik?” Wat je bent dat weet je al. Je bent een moeder of een vader, een zoon of een dochter van 2 ouders, een werknemer, of je bent een ondernemer. Je associeert je met je beroep, je bent een vriend of vriendin van iemand, je hebt een studie gedaan, of geen studie gedaan. Dat is allemaal “Wat” je bent. Wat je bent staat op je geboorteakte, op je visitekaartje, het is je functietitel, het is…. “wat” je bent. “Wie” je bent is iets heel anders. Het is een subtiel verschil in woordkeuze, maar een groot verschil in realiteit.

Wie ben ik?

Je merkt wellicht al dat de vraag “Wie ben ik?” enige introspectie vraagt en misschien ben je momenteel niet in staat deze vraag te beantwoorden. Neem er dan ook rustig de tijd voor en begin bij de basis. Je kwam in deze wereld met de enige bezittingen die echt belangrijk zijn. Je kwam hier aan met deze 5 bezittingen:

  1. Je lichaam
  2. Je dromen
  3. Je energie
  4. Je eigen gedachten en ideeën
  5. Je eigen autonomie.

Daarnaast kwam je deze wereld in, zonder te weten hoeveel tijd je hebt om alles te doen, wat je wilt doen. Je bent inmiddels een paar jaar verder en je kunt je afvragen wat er nog over is van je 5 meest kostbare bezittingen. Of, anders gezegd, in hoeverre je je energie inzet om je dromen na te jagen, je eigen gedachten en ideeën uit te leven en 100% authentiek te zijn.

Weggegeven

Je dromen, je energie, je gedachten, je ideeën en je eigen autonomie, dat is hetgeen wat zo gewaardeerd aan je werd als kind. Maar met het verstijken van de tijd heb je dit weggegeven. Je hebt jarenlang voor anderen gewerkt. Zo heb je jarenlang om de goedkeuring van je ouders gevochten, heb je jezelf geschikt naar het onderwijssysteem, zoek je steeds naar de goedkeuring van je baas en heb je hun ideeën jouw eigen ideeën gemaakt.

Deze enorme omwenteling heeft zich stapje voor stapje voltrokken. Je hebt het niet door gehad en je was je er ook niet bewust van. Maar al die jaren heb je naar de ideeën van anderen geluisterd, aan de dromen van een ander gewerkt en heb je je autonomie opgegeven door je te conformeren aan conventionele wijsheden, die voor iedereen gelden. Je bent je meer en meer aan anderen gaan spiegelen, zodat je meer over anderen te weten kwam, dan over jezelf.

Je eigen ideeën, dromen, gedachten, energie en je autonomie ben je stapje voor stapje en onbewust kwijtgeraakt. Nu vertrouw je meer op de wijsheid van anderen, geloof je meer in de ideeën van een ander en heb je respect voor mensen die hun wel hun dromen najagen. Alles dat jou jouw maakt, heb je weggegeven.

Terug halen

Het wordt dus hoog tijd om dat terug te halen! Als het vroeger onbewust in je zat – elk kind manifesteert zijn of haar persoonlijkheid, ideeën, dromen, gedachten met een bepaalde energie – dan kun je het weer terug krijgen. Dit doe je stap voor stap. Pak eens een stuk papier en schrijf er “Wie ben ik?” op. Noteer vervolgens die dingen, waarvan jij denkt dat ze bij jou horen. Dit levert je aardige inzichten op. Denk vervolgens eens na over wat je hebt opgeschreven en doe aanvullingen (of verwijder) dingen waarvan je vindt, die er niet meer op hoeven.

Reflectie

“Wie ben ik?” begint dus bij jezelf. Hoewel dit logisch klinkt, is het best moeilijk om antwoord te geven op deze vraag. Derhalve heb ik een aantal hulpmiddelen voor je ontwikkeld, die je kunt gebruiken. Antwoord geven op de vraag “Wie ben ik?” is vooral een mentaal vraagstuk. Als je op deze link klikt, dan kun je er meer over lezen. Ook heb ik een gemakkelijk model voor je, dat je kunt gebruiken. Ik heb dit model genoemd naar het aantal stappen dat het bevat, om je doel te bereiken: Het 7-stappen model.

Momenteel werk ik aan een nieuw e-boek, dat hier dieper op ingaat. Dit e-boek geeft je handvatten hoe je succesvoller kunt worden, dichter bij jezelf kunt zijn en je je veel beter kunt voelen. Hou deze site dus goed in de gaten, als je hier meer mee wilt doen.

Tenslotte past de vraag “Wie ben ik?” in het hele overkoepelende geheel van een gezonde levensstijl. Je keuzes in eten, drinken en beweging hebben invloed op je gevoel, je prestaties en je conditie. Je zou deze keuzes dan ook kunnen zien als fundamentele bouwblokken.

Dit ben ik en ik wil graag dat het goed met je gaat. Dit houdt wat mij betreft het volgende in; een gezond gewicht, gezond eten en een goed gevoel. Gezond, slank en fit dus. Helaas wordt het ons niet gemakkelijk gemaakt. Er is ongelooflijk veel ongezonde voeding te koop. Ook ervaren te veel mensen te veel stress, we slapen niet genoeg en we bewegen tekort. En zo lijkt ook de omzet van voedingsbedrijven belangrijker te zijn dan onze gezondheid. Daarom schrijf ik al jaren over gezond eten en gezond leven. Dit doe ik omdat ik enorm geloof in de kracht van gezonde voeding in een gezond leven. Ik leef het zelf en het werkt echt! Alles wat ik weet deel ik met je in blogs, artikelen en in de e-boeken die ik schrijf. Ook kun je bij mij terecht voor persoonlijk voedingsadvies. Dit doe ik via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies.

Andere bekeken ook:

Gezonde levensstijl

Waarom je vaker quinoa zou eten. De voordelen op een rij.

Lees meer
Afvallen

Waarom afvallen tijdens de overgang moeilijker wordt (en hoe het toch lukt)

Lees meer
Mentaal welzijn

Kindermarketing, hoe ga je ermee om?

Lees meer

Mis geen gezonde tips meer