Gezond en snel afvallen met krachttraining

Gezond en snel afvallen is met krachttraining prima te combineren. Krachttraining is een methode bij afvallen die flink wordt onderschat. Veel mensen denken dat het beoefenen van een duursport, de beste resultaten kunt halen om vet te verbranden. Typische duursporten zijn hardlopen, wielrennen en wandelen. Het blijkt dat krachttraining toch te prefereren is boven duursport. In deze blog lees je over gezond en snel afvallen door krachttraining

Gezond en snel afvallen en krachttraining

Wat hebben afvallen en krachttraining met elkaar te maken? Heel veel. Doordat je aan krachttraining doet, verbrand je meer lichaamsvet. Je spieren hebben namelijk tot wel 10x meer calorieën nodig, om zichzelf in stand te houden en om de spieren te kweken, verbrand je ook nog eens een boel calorieën. Gezond en snel afvallen met Krachttraining. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.Het effect van een training houdt wel tot 48 uur aan. In die 48 uur verbrand je extra calorieën. Hier volgen de voordelen van gezond en snel afvallen met krachttraining:

  1. After burn effect. Je blijft tot wel 48 uur na een krachttraining extra calorieën verbranden. Die calorieën had je anders opgeslagen als lichaamsvet.
  2. Een kilo spier heeft dagelijks 100 calorieën nodig om in stand te blijven, een kilo vet slechts 10 calorieën. Doordat je meer spiermassa hebt, verbrand je automatisch meer calorieën.
  3. Een kilo spier neemt 4x zo weinig plek in als een kilo vet. Anders gezegd; een kilo vet neemt veel meer ruimte in. Je zou ook kunnen stellen dat je van krachttraining slanker wordt.
  4. Doordat je gespierder bent, ziet je figuur er mooier uit

Een nadeel van krachttraining kan zijn dat je niet zo snel gewicht verliest. Als je vaak op de weegschaal staat en je merkt dat je wel slanker wordt, maar niet lichter, dan heeft dit te maken met het feit dat spiermassa nu eenmaal meer weegt dan vetmassa. Wat je dan zou kunnen meten, om je progressie bij te houden, is je vetpercentage.

Wat te trainen voor het meeste effect?

Je kunt het beste je grote spiergroepen trainen. Dit zijn je benen, je billen, je buik, je borst, je rug en je schouders. In een sportschool vind je tal van apparaten waar je relatief gemakkelijk mee aan de slag kunt. Vraag wel om een instructieles, om blessures te voorkomen. Doordat je je grootste spiergroepen traint, neemt deze massa toe en zul je meer calorieën verbranden, hierdoor zul je gezond en snel afvallen.

Hoe begin je?

Als je nog nooit aan krachttraining hebt gedaan, kunnen je spieren nog niet veel hebben. Begin daarom rustig, met lichte gewichten. Neem ook in acht dat, wanneer  je je spieren traint, deze automatisch meer spanning genereren, waardoor je pezen ook meer onder druk komen te staan. Door te hard van stapel te lopen ontstaat de kans op blessures aan je spieren en aan je pezen. Je kunt als stelregel nemen dat je spieren als eerste sterker worden van krachttraining, gevolgd door je pezen en dan je botten.

Hoe bepaal je nu het gewicht? Als je in een sportschool bent, stel het gewicht dan (als beginner) af op 60 tot 70% van wat je maximaal kunt tillen. Hoe bepaal je je maximum? Nou, simpel. Je stelt een apparaat in op bijvoorbeeld 50 kilo. Als je dat niet omhoog krijgt, of met heel veel moeite, dan is dat je maximum. De 50 kilo is dan jou 100% en jij hoeft die oefening dus met 30 tot 35 kilo te doen. Als het goed is kun je dan 3 sets van 10 tot 12 herhalingen volhouden. Lukt dat niet, neem dan een lichter gewicht.

Maar ik ga niet naar een sportschool

Gezond en snel afvallen met krachttraining hoeft niet in een sportschool. Je kunt thuis eenvoudige krachtoefeningen doen. Deze oefeningen vind je in het e-boek Afvallen Veranderen. Wanneer je thuis oefeningen als squats, push ups, sit ups en pull ups gaat doen, dan is het bijzonder effectief om je oefeningen te variëren. Je lichaam gaat namelijk wennen aan steeds dezelfde routine en dan neemt het effect af.

Snelle resultaten

Interval trainingen maken dat gezond en snel afvallen lekker effectief zijn. Interval trainingen wisselen conditie en kracht met elkaar af. Je gaat er flink van zweten en je verbrandt er veel calorieën mee. Ideaal voor gezond en snel afvallen. Je kunt je resultaten ook ten positieve beïnvloeden met gezonde voeding. Gezonde voeding is erg belangrijk voor je gezondheid in het algemeen en het herstel van je spieren. In de onderstaande 2 e-boeken lees je veel meer over gezond en lekker eten en gezond afvallen.

E-boek Afvallen Veranderen

Het e-boek Afvallen Veranderen beschrijft hoe je op een verantwoorde manier kunt afvallen en vervolgens op dat streefgewicht blijft. In kleine behapbare stappen werk je naar je ideale gewicht toe. Afvallen Veranderen staat bomvol met tips en handvatten die je allemaal kunt gebruiken om je streefgewicht te bereiken en te behouden, zodat je niet meer vervalt in het jojo-effect.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

E-boek Gezonde Voeding

Voor iedereen die lekker en gezond wil eten is het e-boek Gezonde Voeding geschikt. Of je je nou energieker wilt voelen, fitter en slanker wilt zijn of je gewicht op pijl wilt brengen, Gezonde Voeding geeft je een mooi referentiekader over de invloed die eten op je heeft. Voeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!