Hoe gezond is guacamole?

Guacamole is heel erg gezond voor je. Veel mensen gebruiken guacamole als een dipsaus bij de tortilla chips. Zonder het door te hebben, zijn ze dan best gezond bezig. Waarom is guacamole zo gezond? De avocado, de vrucht waarvan je guacamole maakt, bevat meer dan 20 belangrijke vitamines en mineralen, die allemaal een erg gezonde uitwerkingen hebben op je lichaam. Je zou het dus kunnen zien als een multivitamine pil, maar dan niet in de vorm van een pil.

Wat is guacamole?

Guacamole maak je van de avocado. Veel mensen zijn er dol op. Avocado zit boordevol met gezonde voedingsstoffen en je zou het zelfs kunnen zien als een vleesvervanger. Vegetariërs doen er goed aan om regelmatig guacamole te maken, of gewoon een avocado uit te lepelen.

Guacamole, avocado. Super gezond. Meer weten? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen

Wat doet guacamole?

Avocado of guacamole bevat eiwitten van een hele hoge kwaliteit. Ook bevat avocado bevat ook zeer gezonde voedingsvetten. Dit maakt het dat avocado is onder andere goed voor je afweersysteem, de opbouw van je hormonen en je neurotransmitters.

Voorbeelden van neurotransmitters zijn dopamine en endorfine. Deze worden ook wel de natuurlijke feel good drug genoemd.

Goed voor je neurotransmitters

Neurotransmitters zijn bijzonder belangrijk voor je. Ze beïnvloeden in sterke mate je gevoel, je dag- en nachtritme, je slaap, je vetopslag, het gevoel van honger en tal van andere zaken. Wanneer neurotransmitters hun werk niet goed kunnen doen, kun je behoorlijke nadelen ondervinden.

Wil je meer weten over neurotransmitters en hoe je ze kan beïnvloeden? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Goed voor je cholesterol

Door het eten van guacamole verbetert je cholesterolgehalte. Dit komt door de gezonde omega 3 vetten. Deze gezonde voedingsvetten laten het gezonde HDL cholesterol stijgen en het ongezonde LDL cholesterol dalen.

Daarnaast bevat de avocado of guacamole veel vezels en die zijn weer heel handig voor je spijsvertering.

Vezelrijk dus goed voor je gewicht

Vezels hebben een dempende werking op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor verzadigen ze je voor lange tijd. Je heb niet snel weer honger. Dit helpt je om op gewicht te blijven, of het helpt je met afvallen.

Meer weten over afvallen omdat het je tot dusverre niet lukte? Gun jij jezelf wel een gezond en fit lijf? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Avocado en guacamole ook goed voor hart- en bloedvaten

Het eten van guacamole is sowieso erg gezond voor je hart- en bloedvaten. De vitaminen en mineralen, die de avocado bevat, zitten vol met mineralen en vitaminen die een positief effect hebben op je bloeddruk en op de oxidatie van je aderen.

Hiermee kan avocado dus preventief werken tegen allerlei hart- en vaatziekten en zelfs tegen beroertes.

Hoe maak je guacamole?

Maak je guacamole vooral zelf, dit is erg gezond. Dit is helemaal niet moeilijk. Je lepelt gewoon een avocado leeg en je voegt wat limoen- of citroensap toe. Dan een beetje ui (fijn gesneden), chilipeper en Keltisch zeezout.

Prak dit door elkaar en je bent klaar. Je kunt het op je brood smeren, als dip gebruiken bij de borrel, of eventueel toevoegen bij je avondeten. Makkelijk toch?

Nog meer gezonde effecten van guacamole

Avocado bevat bepaalde antioxidanten die bijvoorbeeld je ogen kunnen verbeteren en die zorgen voor een mooie huid. Antioxidanten zijn stofjes die bepaalde schadelijke stoffen (vrije radicalen) onschadelijk maken. Ook zorgen antioxidanten ervoor dat je celdeling beter verloopt. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan je huid en aan je ogen.

Goed voor je ogen

De antioxidanten van de avocado kunnen zelfs leeftijdsgerelateerde maculaire degeneratie voorkomen. Wat is dit nu weer? Maculaire degeneratie houdt in dat je zichtvermogen afneemt. Dit is een natuurlijk proces en het hoort bij ouder worden. Door regelmatig guacamole te eten kun je deze achteruitgang verminderen of zelfs voorkomen.

Goed voor je huid

Een ander natuurlijk proces, dat hoort bij het ouder worden, is het verouderen van je huid. Als je een beetje ijdel bent, dan is er goed nieuws. De vitaminen, vetten en oliën van de avocado zorgen ervoor dat je huid jong en soepel blijft. Hoe mooi is dat? Lekker guacamole eten en er jong uit blijven zien.

Goed voor sterke botten

Ook bevat avocado veel vitamine K en deze vitamine helpt bij het stollen van je bloed, als je een wondje hebt. Ook helpt het om andere vitamines en om de mineralen magnesium en calcium naar je botten te transporteren. Indirect zorgt een portie guacamole dus voor sterkere botten.

Goed voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen doen er ook goed aan om regelmatig een avocado te eten. Het bevat namelijk een foliumzuur en dat is weer heel erg belangrijk bij de ontwikkeling van het DNA van het ongeboren kind. Daarnaast helpt foliumzuur om een open ruggetje te voorkomen.

Afvallen en guacamole

Guacamole verzadigt vrij snel. Omdat het is rijk aan de gezonde omega 3 vetten en juist deze voedingsvetten geven je een verzadigd gevoel, voor een langere periode. Hierdoor bestaat de kans dat je minder snel naar een snack of een suikerrijk tussendoortje grijpt.

Omega 3 vetten stimuleren ook de verbranding van lichaamsvet. Heel handig dus als je wilt afvallen.

Ook zorgt avocado voor een stabiliserende werking van je bloedsuikerspiegel. Dit komt dus door de vezels en de vetten. Ook dit effect werkt bijzonder goed bij afvallen en gewichtscontrole.

Het is inmiddels bewezen dat sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel de kans op overgewicht enorm laat toenemen en daarmee ook de kans op diabetes 2. Wanneer je dus regelmatig guacamole eet, of alleen de avocado, dan is dat niet alleen maar lekker, het draagt ook nog eens bij aan een gezond gewicht.

Wil jij ook verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

De meeste mensen kennen het belang van een goede gezondheid en een gezond gewicht wel. En ja, hoe breng je nou het in de praktijk? Er is zoveel informatie. Wat is nu goed? Het e-boek Gezond in 10 stappen laat je door de bomen het bos weer zien.

NLbewustvoedingsadvies

Als voedingsadviseur spreek ik regelmatig mensen die gezonder willen leven en die vooral willen afvallen. Een persoonlijk gesprek maakt het allemaal net even wat effectiever.

Plan ook eens een online gesprek in voor persoonlijk voedingsadvies.

Ontvang jij de maandelijkse update, vol met gezonde tips en inzichten ook al? Mooi zo!

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2012/06/21/ask-the-expert-healthy-fats/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/guacamole/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!