Nelson Mandela

Nelson Mandela heeft vele onmogelijke dingen gedaan. Zo werd hij van staatsvijand nummer 1, de eerste zwarte president van die staat. Bij het horen van zijn naam, krijgen vele mensen positieve associaties. Grote sterren, van acteurs tot topsporters verbleekten in zijn aanwezigheid. Soms werden ze emotioneel, zonder te begrijpen waarom. Nelson Mandela was een bijzonder groot man. Toen ik zijn autobiografie las, een paar jaar geleden, raakte ik daar steeds meer van bewust. In dit artikel wil ik datgene wat ik weet, met je delen. Deze keer dus gaat het dus niet over voeding en beweging, maar over het mentale aspect. Het zou je een aanzet kunnen geven om anders te gaan denken.

Nelson Mandela

Nelson Mandela, wie kent hem niet? Nelson Mandela geldt als symbool voor vrijheid en is een van de meest geliefde mensen ter wereld. Hij was de voorman van het ANC in de strijd tegen Apartheid in Zuid Afrika. Het toenmalige regime zag een grote bedreiging in hem, dus werd hij opgesloten op het Robbeneiland. Nelson Mandela The greatest glory. Lees meer in het e-boek Wat Je Denkt Ben Je Zelf.In totaal kostte de strijd voor gelijkheid, Nelson Mandela 27 jaar gevangenisstraf. Het opmerkelijke aan Nelson Mandela tijdens zijn gevangenschap was zijn houding naar zijn cipiers. In plaats van ze te haten ging hij de Afrikaner bestuderen en leerde hij ze te begrijpen.

1 Volk

De Afrikaner was de blanke minderheid en zijn cipiers waren dan ook allemaal blank. Zijn medegevangenen haatten de cipiers, wat natuurlijk te begrijpen is. Daarom is de mentaliteit van Nelson Mandela zo opmerkelijk. Hij bestudeerde zijn vijand, leerde hun taal en probeerde ze te begrijpen. Zijn vrijlating, in 1990 leidde wereldwijd tot opluchting, maar wat niet veel mensen weten, is dat in de jaren voorafgaande aan zijn vrijlating, Nelson Mandela diverse geheime ontmoetingen had met het toenmalige Apartheidsbewind.

Die geheime ontmoetingen hadden als doel om een nieuwe samenleving te creëren in Zuid Afrika, waarbij blank en zwart in vrijheid naast elkaar konden leven. De blanke minderheid was bang, dat wanneer de zwarte meerderheid ook de politieke meerderheid kreeg, dat er vreselijke dingen zouden gebeuren.

Die angst was niet onterecht, gezien de stelselmatige onderdrukking en discriminatie. Nelson Mandela streefde naar vrijheid en niet naar rassenscheiding. Derhalve zag hij allen inwoners van Zuid Afrika als 1 volk. Blank en zwart. Als je het mij vraagt, dan vind ik dit een bijzonder krachtige gedachte, die verstrekkende gevolgen had voor het land en haar inwoners.

Groot succes

Het is nogal opmerkelijk dat een man, die door een regime wordt gezien als staatsvijand nummer 1, later president wordt van datzelfde land. Toch gebeurde dit. Tijdens de eerste niet-raciale verkiezingen van Zuid Afrika, in 1994, werd Nelson Mandela verkozen tot president.

Gedurende zijn termijn verenigde hij onder andere Zuid Afrika, kwam de WK rugby in 1995 en werden de Verzoenings- en Waarheidscommissies opgericht. Op eerste dag als president riep hij op tot samenwerking tussen blank en zwart. Je kunt je voorstellen dat de blanke bevolking destijds net erg op hun gemak waren, nu de “zwarten het overnamen”. Diverse regeringsfunctionarissen ruimden hun bureaus al uit en verlieten het regeringsgebouw, toen hun nieuwe president het pand betrad.

Hierop liet Nelson Mandela alle medewerkers verzamelen en sprak hij ze toe. Hij gaf aan dat je kleur er niet toe deed, wat er wel toe deed was dat jij het gevoel had iets voor het land te betekenen. Hij gaf aan dat mensen niet meer op hun kleur werden beoordeeld, maar op hun bijdrage die ze wilde leveren aan hun bevolking. “Wat ‘s gebeurd, is gebeurd”, zei hij in Afrikaner. Hiermee zei hij een streep te zetten onder het verleden en te werken aan een toekomst. Krachtig niet?

WK rugby

Wat heeft het WK rugby te maken met het 1 worden van Zuid Afrika? Alles. En dit is waarom. Rugby is van origine een blanke sport, dus de blanke minderheid van Zuid Afrika speelde het. Het nationale team worden de Springbok genoemd en de kleur van het team is groen. Je begrijpt dat de zwarte bevolking weinig ophad met de Springbok.

De Sprinbok waren het symbool van onderdrukking, voor de zwarte bevolking. Zij juichten en vierden feest als het nationale rugbyteam weer eens klop kreeg. Deze antipathie was een vorm van protest van de zwarte bevolking van Zuid Afrika. Zij moedigden altijd de tegenstanders aan. Het WK rugby in 1995 bracht daar verandering in.

Over dit dit mondiale rugbytoernooi is een boek geschreven (Playing The Enemy: Nelson Mandela And the Game That Made A Nation van schrijver John Carlin) en dat boek is verfilmd. De film heet Invictus en is een must see. In deze film speelt Morgan Freeman de rol van Nelson Mandela en Matt Damon de rol van de aanvoerder van het nationale rugbyteam,

De Boks. Aan het begin van de film zie je het gespleten Zuid Afrika van net na de Apartheid. Tijdens de film merk je dat juist dit rugbyteam, het symbool werd van eenwording. Dit doet Mandela onder andere door in de groene kleuren van de Springboks op het veld te verschijnen.

Dit artikel gaat over Nelson Mandela en hoe zijn gedachtegoed manifest werd. Zijn wens, zijn verlangen werd realiteit en hij heeft daar een groot offer voor gedaan. Je kunt dit zelf lezen in zijn autobiografie: Long walk to freedom. Ook dit boek is verfilmd. Maar waarom schrijf ik nou een artikel over Nelson Mandela op NLbewustgezond.nl?

Op deze site kun je veel lezen over gezonde voeding, beweging en ook over je mentale welbevinden.

In dit artikel hoop ik je te kunnen aangeven dat je wil, je verlangen, je ambitie, of je doel sterker is dan de weerstand. Alles begint met een idee, wat je er vervolgens mee doet, is een keuze.

Powerful beyond meassure

Ter besluit kun je nu een gedicht lezen van Marianne Williamson. Het is een bijzonder krachtig gedicht, wat mij keer op keer inspireert. Nelson Mandela droeg het voor tijdens zijn inauguratiespeech in 1994:

“Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, and fabulous? Actually, who are you not to be? Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people will not feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do. It is not just in some of us; it is in everyone and as we let our own light shine, we unconsciously give others permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others”.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!