Top 10 Kanker werende voedingsmiddelen

Kanker is een vreselijke ziekte en helaas worden er jaarlijks veel mensen door getroffen. Veel mensen winnen het gevecht tegen de kanker niet en komen helaas te overlijden. Iedereen kent verscheurende de verhalen wel, van iemand binnen de familie of vriendenkring die getroffen werd. Gelukkig kun je het risico op het krijgen van kanker significant verlagen. Onderzoek toont aan dat een gezonde levensstijl je hierbij kan helpen. Voeding speelt hierbij natuurlijk een hele belangrijke rol. Je vindt, in de natuur, vele voedingsmiddelen die eigenschappen bevatten die kanker kunnen voorkomen. In dit artikel worden de 10 meest kanker werende voedingsmiddelen besproken. 

Risico producten

Voordat je de top 10 leest, eerst even de risico producten. Inmiddels is het bij iedereen wel bekend dat een levensstijl die bestaat uit teveel alcohol, roken en teveel snacken de risico’s op kanker verhoogt. Maar wist je ook dat onderzoeken aantonen dat overmatige consumptie van rood vlees, dit ook doet? Wellicht handig om wat minder biefstuk te eten. Als je deze site wat vaker bezoekt, dan weet je inmiddels ook wel dat enkelvoudige koolhydraten transvetten ook een vernietigende uitwerking hebben op je gezondheid. In voedingsproducten die dergelijke ingrediënten bevatten, zitten namelijk stofjes die je lichaamscellen aanvallen, waardoor een gemuteerde celdeling kan ontstaan. Soms gaat het zelfs zo ver dat dergelijke stofjes je DNA beschadigen. Niet echt fijn dus.

De top 10 kanker werende voedingsmiddelen

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”, zei Hippocrates ruim 2300 jaar geleden al. Ook de Chinezen hebben hun eigen, eeuwenoude traditie op het gebied van genezen met voeding. Daarnaast bestaan er nog tal van oervolken waarbij typische welvaartsziekten, waar kanker onder kan vallen, amper voorkomen. Dit komt voornamelijk door hetgeen er dagelijks gegeten wordt. Van de onderstaand 10 producten is wetenschappelijk bewezen dat ze zowel preventief als genezend werken in de strijd tegen kanker. Je doet er goed aan om elke dag iets van deze 10 voedingsmiddelen te eten. Hierdoor krijg je die gezonde stoffen dagelijks binnen.

1. Citrusvruchten

Citrusvruchten spelen een essentiële rol bij het voorkomen van kanker. Dit komt door het vermogen van citrusfruit om niet alleen rechtstreeks de kankercellen in te werken, maar ze hebben ook een kankerremmende werking. Bij citrusvruchten kun je denken aan sinaasappel, limoen, grapefruit, citroen en mandarijnen.

2. Fruit

Fruit bevat veel gezonde stoffen zoals vitaminen en mineralen. Die zijn sowieso goed voor je. De volgende vruchten bevatten kanker werende stofjes: aardbeien, cranberry’s, blauwe bessen en frambozen.

3. De Alliumfamilie

De wie? De Alliumfamilie is eigenlijk de familie van groenten die een sterk ui-achtige geur heeft. Denk hierbij aan prei, ui (rode uit, chatloten, bosui), knoflook en bieslook. Deze familie wordt gelukkig al in veel gerechten gebruikt, voor de smaak, maar ze beschermt dus ook tegen de schade die kankerverwekkende stoffen aanrichten in je lichaam. Door veel ui, knoflook, prei en bieslook te eten, worden actieve kankercellen in je lichaam gehinderd in hun groei.

4. Koolsoorten

Koolsoorten bevatten stoffen die indirect bijdragen aan het voorkomen van kanker. Bij koolsoorten kun je denken aan Chinese kool, rode kool, witte kool, boerenkool, bloemkool, savooie kool, paksoi en ook aan broccoli. Deze groenten bevat stoffen die indirect preventief werken omdat zij andere stoffen met sterke kanker werende eigenschappen vrijmaken.

5. Omega 3 vetzuren

Nog zo’n top voedingsmiddel. Omega 3 vind je in vette vis zoals bijvoorbeeld sardines, makreel, haring en zalm. Maar je vindt ze ook in verse noten, zoals walnoten en oliën gemaakt van noten zoals walnotenolie. Denk verder aan lijnzaad en lijnzaadolie, chiazaad en natuurlijk olijfolie. Deze gezonde omega 3 vetten hebben invloed op heel veel lichaamsprocessen. Hierbij kun je denken aan het voorkomen van hart- en vaataandoeningen, allerlei huidproblemen, hormonale disbalans en immuunaandoeningen. Omega 3 vetten hebben daarnaast ook een positief effect op het handhaven van je streefgewicht en je spiermassa.

6. Tomaat

Het stofje dat tomaten hun rode kleur geeft, zorgt voor de kanker werende werking. Dit stofje werkt optimaal na verwarming van de tomaten en in combinatie met een beetje vet van bijvoorbeeld olijfolie. Zelf gemaakte tomatensaus is hier een goed voorbeeld van.

7. Kurkuma

Kurkuma  is een okergeel poeder, dat je bijna overal kunt kopen. Het is niet duur en je kunt het gemakkelijk aan je eten toevoegen. Het smaakt niet sterk. In combinatie van zwarte peper, wordt de kanker remmende werking zelfs versterkt.

8. Groene thee

Groene thee bevat diverse flavonoïden. Deze stofjes vind je wel vaker terug, in allerlei artikelen. Normaal gesproken noem ik dergelijk stofjes nooit bij naam, want er zijn duizenden van dergelijke stofjes en ik wil het een beetje overzichtelijk voor je houden. Maar goed, in Azië wordt veel groene thee gedronken en een van de redenen is dat de flavonoïden een kanker werende werking hebben. Je hoeft overigens maar 3 kopjes per dag te drinken.

9. Soja

Bij soja is het wel belangrijk dat je de biologische variant neemt. Soja is in de afgelopen jaren ongelofelijk populair geworden. Aan de ene kant is dit positief, want je kunt soja gebruiken als vleesvervanger, aan de andere kant zijn er kilometers regenwoud omgekapt om de teelt van soja te bespoedigen. Soja is big business geworden.

10. Druiven

In druiven zitten ook krachtige stofjes die de levensduur van je lichaamscellen kunnen verlengen. Wordt hier dan wijn genoemd? Want dat is van druiven gemaakt. Nee helaas, het gaat hier om een tros druiven.

In dit artikel wordt bietensap niet genoemd, maar ook bietensap kent kanker werende eigenschappen. Ben je nou erg nieuwsgierig geraakt naar deze kanker werende voeding, lees dan het boek Eten tegen kanker van Dr. Richard Beliveau en Dr. Denis Gingras (ISBN 978 90 215 8185 9). Je kunt ook het e-boek Gezonde Voeding lezen, daarin lees je, op een gemakkelijke manier, alles over wat gezond eten is en wat het met je doet.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!