4 Redenen waarom sporten goed voor je is.

Zelf sport ik bijna dagelijks. Althans, is beweeg dagelijks minimaal 1 uur. Ook werk ik een aantal keren per week een CrossFit workout af en roei ik een half uurtje op ons roeiapparaat thuis. Waarom eigenlijk? Sporten is goed, gezond en lekker. Sporten is erg gezond voor je. Het werkt preventief tegen overgewicht en allerlei ziekten. Tevens geeft sporten je energie, je voelt je sterker en mentaal gezien voel je je ook beter. Regelmatig sporten kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van depressies. Eigenlijk weet iedereen dit wel. Maar goed, welke sport is nou goed voor wat? Als je last hebt van je hart, je longen, je gewrichten of je rug, welke sport kun je dan beoefenen? Je leest het in dit artikel.

Sporten gezond. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Positieve effecten van sporten

Sporten kent vele positieve effecten. Zo vermindert regelmatig sporten de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het kan zelfs de conditie van mensen die al leiden aan hart- en/of vaatziekten, verbeteren. De intensiteit van het sporten van hartpatiënten, hangt natuurlijk wel af van de factoren van de aard en de ernst van de aandoening, eventuele andere aandoeningen en leeftijd.

Je gaat je immers niet voorbereiden op een triatlon, nadat je arts je heeft aanbevolen om vooral rustig te bewegen. Aan de andere kant, waren de hartproblemen ook ontstaan wanneer je regelmatig had gesport?

We gaan nu kijken naar de redenen om meer aan sport te doen.

1. Sporten is goed voor je hart- en bloedvaten

Vooral cardiosporten kunnen zeer geschikt zijn voor mensen met hart- en vaataandoeningen. Je kunt hierbij denken aan het hardlopen op een loopband, fietsen of roeien, wandelen en ook wel fitness.

Cardiotraining is een vorm van aerobe beweging. Wanneer je hartpatiënt bent, raadpleeg bij twijfel een arts, wanneer je meer wilt gaan bewegen.

2. Het is ook erg goed voor je longen

Lichaamsbeweging in het algemeen is goed voor je longen. Waarom? Je haalt frequenter en dieper adem tijdens het sporten, hierdoor zet je je ademhalingsspieren aan het werk. Een positief gevolg hiervan is dat deze spieren sterker worden en dat je longinhoud toeneemt.

Onderschat de mega kracht van je ademhaling niet. Je bent je er wellicht niet van bewust, maar goed ademhalen doet je gezondheid veel goeds.

Bang om te sporten?

Vaak zijn mensen met longproblemen zoals astma, chronische bronchitis, COPD en longemfyseem een beetje angstig om te sporten. Ze kunnen het namelijk al snel benauwd krijgen.

Maar goed, sporten heeft ook juist voor deze mensen een positieve impact.

Het maakt de ademhalingsspieren sterker en de longinhoud neemt toe. Daardoor hebben ze minder last van hun aandoening en voelen zij zich beter. Ook krijgen ze meer uithoudingsvermogen en ze worden fitter.

Eigenlijk zijn alle sporten geschikt voor mensen met problemen aan de longen. Wel zou ik hardlopen rustig opbouwen.

3. Sporten is goed voor je rug

Regelmatig sporten is goed om rugklachten te voorkomen. Rugklachten ontstaan vaak door inactiviteit. Door te bewegen worden je spieren sterker, ook die in je rug. Je zult begrijpen dat die sterke rugspieren, je ruggenwervel beter kunnen ondersteunen.

Ook wanneer je al rugklachten hebt, is beweging belangrijk. Heel vaak gaat een verkeerde houding vooraf aan rugklachten. Denk hierbij aan het verkeerd achter je computer zitten.

Welke sporten zijn dan goed, om je rug te trainen?

Je kunt natuurlijk altijd krachttraining doen maar yoga, tai chi en pilates zijn ook goed. Deze sporten stabiliseren je romp. Tijdens een yoga sessie haal je immers veel kracht uit je buik- en je rugspieren. Probeer eens een lesje.

Daarnaast zijn de bewegingen erg rustig en gecontroleerd.

Zwemmen kan je ook erg goed helpen en tevens sporten die met water te maken hebben, zoals aqua aerobics. Doordat je in het water ligt worden je gewrichten ontlast. Daarom is de kans op blessures bij zwemmen minimaal.

Let wel

Wanneer je een hernia hebt, dat je goed schoeisel aantrekt, dat alle klappen van de beweging, kan opvangen.

Bij contactsporten zoals voetbal en hockey heeft je rug wat meer te leiden. Deze sporten zijn minder aan te raden, omdat je daar zelf minder controle hebt. Bij tennis bijvoorbeeld kan de service rugproblemen juist versterken.

Meer weten over gezond leven, gezond eten, beweging (en wat er allemaal in je lichaam gebeurt)? Download dan ook mijn informatieve e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

4. Sporten is goed voor je gewrichten

Sporten is ook goed voor je gewrichten. Ze worden er sterker van. Ook wanneer iemand reuma heeft, kan bewegen juist leiden tot het afnemen van klachten. Juist door meer te bewegen worden de spieren en pezen rond de gewrichten sterker, waardoor de gewrichten stabieler zijn en minder belast worden.

Je kracht en het uithoudingsvermogen nemen eveneens toe. En wie fitter is, heeft minder last van de vermoeidheidsklachten die bij reuma horen.

Wanneer je reuma hebt en meer wilt gaan sporten, dan is het wel belangrijk dat je de ontstoken gewrichten ontziet en dat je niet over je grenzen gaat. Een topsporter zul je niet worden en als je records wilt vestigen, definieer dan persoonlijke en haalbare doelen, die je ondanks je ziekte kunt behalen, zonder jezelf te forceren. Reumapatiënten kunnen zelfs persoonlijke begeleiding krijgen van een fysioloog.

Welke sporten?

Sporten als wandelen, fietsen, golfen, zwemmen, aquajoggen en fitness zijn geschikt. Je zult begrijpen dat sporten met gecontroleerde bewegingen zoals bij yoga, pilates en tai chi ook prima zijn. De belasting van je spieren en je gewrichten is niet hoog is en de spieren er toch sterker door worden.

Een intensievere vorm van beweging zoals hardlopen zou ook kunnen, maar daar dien je wel rekening te houden met een gedegen opbouw.

Contactsporten zoals voetbal en hockey zijn veel meer belastend door de vele draaibewegingen en klappen op de gewrichten.

Sporten kent natuurlijk nog veel meer voordelen. Zo verbrand je er een boel calorieën mee, waardoor je overgewicht kunt voorkomen. Overgewicht kan op haar beurt weer allerlei vervelende aandoeningen met zich meebrengen zoals diabetes 2, artritis, osteoporose en vele andere nare dingen.

Wil jij ook afvallen (en vooral niet meer aankomen)? Volg dan ook de stappen van mijn e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezondheid, een gezond gewicht en een goed gevoel? Download dan het super informatieve en uitgebreide e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Door te bewegen verbrand je meer calorieën en dat is weer goed voor je gewicht en voor gewichtscontrole. Doordat je meer beweegt verhoogt ook de snelheid van het metabolisme. En dat is bijzonder handig als je op je gewicht wilt letten. Wil je meer weten over afvallen en gewichtscontrole? Download dan het super praktische e- boek Je Metabolisme Boosten.

Sporten is goed voor je, het is lekker en gezond. Meer gezonde tips en inzichten ontvangen? Meld je dan ook aan voor de maandelijkse update.

Bron:
1. https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/moderate-and-vigorous-physical-activity/
2. https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/physical-activity-and-obesity/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!