Wat kan je leren van Richard Branson?

VirginRichard BransonIn deze blog staat het mentale aspect van een gezonde levensstijl weer centraal. Ik heb ervoor gekozen om hiervoor de succesvolle ondernemer Richard Branson centraal te stellen. Je leest over zijn manier van denken en wat jij kunt overnemen van hem. Niet zozeer worden zijn successen bewierookt, maar juist zijn worstelingen. Richard Branson een bijzonder inspirerende persoonlijkheid die uitgroeide van een platenbaas tot een luchtvaart tycoon en van daaruit plaveit hij de weg naar ruimtetoerisme. Hij woont op zijn eigen eiland en hij verkeerd in kringen waar mensen als Desmond Tutu, Bono, koningshuizen en oud presidenten zoals Bill Clinton zich vrijelijk bewegen. Zijn afkomst is best nederig, dus alle succes is hem niet komen aanwaaien

Wie is Richard Branson?

Richard Branson is een zeer succesvolle Britse ondernemer en de oprichter van het merk Virgin. De Virgin groep telt meer dan 400 verschillende bedrijven waaronder luchtvaart maatschappijen, mobiele telecommunicatie, popfestivals, frisdrank, fitness clubs en financiële dienstverlening. In totaal werker er wereldwijd zo’n 40.000 mensen voor zijn bedrijven. Het begon allemaal met een platenwinkel aan de Oxfordstreet, die uitgroeide tot een de mondiale Virgin Megastore keten en een platenlabel, Virgin Records, die onder andere Genesis, Janet Jackson, The Rolling Stones en The Sex Pistols onder contract had staan. Richard Branson is ongekend succesvol in datgene wat hij doen, terwijl hij de tools daar niet voor heeft. Hij is erg slecht is in rekenen en heeft dyslexie. Op school kon Richard Branson niet gemakkelijk meekomen. In dit artikel lees je hoe Richard Branson, ondanks zijn weinig indrukwekkende schoolcarrière en -kwaliteiten, er in slaagde om zo succesvol te zijn. Door het lezen van dit artikel zou je een ander perspectief kunnen krijgen op je eigen sterke en minder sterke punten.

Moed, doorzetten en verbeelding

Veel van de sterke kanten van Richard Branson zijn ontwikkeld juist vanwege zijn worstelingen. Neem zijn dyslexie. Lezen is niet gemakkelijk voor hem en hij vertrouwt, tot op de dag van vandaag de cijfertjes van financiële rapporten ook niet. Hoewel zijn bedrijven miljarden omzetten, wist hij tot voor kort het verschil tussen bruto en netto zelfs niet! Dat is toch best opmerkelijk voor een baas van een groot bedrijf. Maar goed, hoe zette Branson deze zwakke punten om in een sterke punten? Welnu, hij vertrouwt voor een belangrijk deel op zijn gevoel en hij handelt vanuit zijn persoonlijke ervaringen. Daar is niets mysterieus aan en iedereen kan deze houding aannemen.

Deze houding heeft Richard Branson in vele avonturen gestort. Als hij naar zijn accountants had geluisterd, dan was hij nooit bedrijven begonnen in de luchtvaartindustrie en in de ruimtevaart. Het is juist de uitdaging om een waanzinnig idee manifest te maken. Toen hij 30 jaar geleden met Virgin Atlantic begon, zijn eerste luchtvaartmaatschappij, verklaarde iedereen hem voor gek. De directeur van de bank, waar Virgin zaken mee deed, stond dan ook bij hem op de stoep om te vertellen dat de bank alle leningen stopte. Dit leidde bijna tot een faillissement. Want zonder geld, doe je niet natuurlijk niet zoveel. Maar in de loop der jaren is Virgin Atlantic vele malen beloond met allerlei prijzen en bleek het een winstgevende onderneming.

Verbeelding

Ook zijn ruimte onderneming, Virgin Galactic stuitte op de nodig scepsis. Wie gaat er nou commerciële ruimtevluchten aanbieden? Daar is toch geen markt voor? Wie kan er nou een ticket betalen? Maar Richard Branson ziet dit anders. Hij ziet ruimtereizen op dezelfde manier zoals de luchtvaartpioniers dat zagen in de periode 1900 tot 1920. De gebroeders Wright voerden de eerste vlucht uit in 1903 en het zou tot de jaren ’20 duren, totdat er commerciële luchtvaart zou plaats vinden. Sinds die tijd is de bedrijfstak enorm gegroeid en kunnen mensen in korte tijd, grote afstanden overbruggen. Vliegen heeft het leven gemakkelijker gemaakt en de wereld kleiner. Voor ruimtevaart ziet Richard Branson dat ook. Hij voorziet dat de mens, binnen afzienbare tijd, door de ruimte verplaats. Hierdoor wordt de tijd die het neemt om bijvoorbeeld van Amsterdam naar Los Angeles te vliegen verkort van 20 uur naar 2 of 3 uur.

Obstakels en tegenslag zijn gezond

Richard Branson begint dus met een idee, dat hij graag wil uitvoeren en waarvan hij denkt dat dit idee het leven van mensen op een positieve manier beïnvloedt. Bij de uitvoering van zijn ideeën ondervindt hij altijd tegenslagen en barrières. Dit ziet hij niet als hinderlijk, maar juist als gezond. De tegenslagen en barrières dwingen hem namelijk om out of the box te denken. Het dwingt je om creatief te zijn. Richard Branson ziet het dus als een uitdaging om een geweldig idee uit te voeren, op zijn plaat te gaan, vervolgens weer op te staan en om weer door te gaan. Leren van fouten en het positieve verschil maken in het leven van mensen. Dan wordt je succesvol.

Breek de regels

Zijn onbegrip omtrent cijfers en zijn dyslexie zijn niet de enige uitdagingen, die Branson wist te overwinnen. Hij zocht het avontuur vaak op met verschillende recordpogingen om bijvoorbeeld met een luchtballon de oceaan over te vliegen, of met een speedboot het tijdsrecord om de Atlantische Oceaan over te steken, te verbreken. In veel gevallen sneuvelde de poging en werd het geen succes. Maar de innovaties en de lering die hij trok uit die teleurstellingen tot grotere successen. Zo implementeerde hij zijn ervaringen, die hij had opgedaan in de wereld van entertainment, in zijn nieuwe luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic. Als eerste maatschappij bood hij de passagiers entertainment op maat. Hierbij kun je denken aan de kleine TV schermen in de hoofdleuningen van de vliegtuigstoel.

Branson gelooft erin dat je talent van mensen kunt laten bloeien door ze vrijheid en de ruimte om fouten te maken te geven. Daarnaast is het ontbreken van een formele bureaucratie van belang. Je leert namelijk niets van het volgen van regels. Je leert iets, door het te doen. Minder regels dus, luidt het devies. Hij ziet een onderneming als een groep mensen die iets voortbrengen. Het is van belang dat hetgeen ze voortbrengen een positieve bijdrage levert in het leven van anderen. Daar krijg je energie van.

Een artikel is natuurlijk veel te kort om een echte impact te hebben op je manier van denken en je handelen. Het kan wel een aanzet geven. Maar goed, download het 7-stappen model om je doelen te behalen. Dat model geeft je wat extra handvatten, wanneer je wilt veranderen en niet goed weet waarmee je het beste kunt beginnen. Begrijp me niet verkeerd; niemand verwacht dat je een nieuwe Richard Branson wordt. Maar je kunt lering trekken uit de manier waarop hij naar de wereld kijkt en zijn manier van denken.

Heb je een zetje nodig?

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken. 

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!