Bietensap de legale doping

BietensapBietensap, wie vindt dat nou lekker? Ik zal je eerlijk toegeven dat ik het ook niet super lekker vind. Het smaakt wat gronderig, maar ik mag het graag drinken want het is super gezond. Het zit bomvol gezonde stoffen die onder andere een hoge bloeddruk kunnen voorkomen en het werkt als een soort natuurlijke doping. Een van de positieve effecten van bietensap is dan ook dat het mijn sportieve prestaties significant verbetert. Andere positieve effecten zijn dat het mijn lichaam ontgift, dat het weerstand verhogend werkt en dat bietensap een kankerremmende werking kent. Hoog tijd dus om de informatie over dit gezonde drankje met je te delen.  

Gezonde effecten van bietensap

Hoewel bietensap niet heel erg lekker is, is het wel aan te raden om er af en toe eens een fles van te halen. Je koopt het in de supermarkt, maar natuurlijk ook in de reformwinkel. Wat maakt bietensap nou zo gezond en waarom past het in een gezond voedingspatroon? Bietensap bevat nitraat, dat door je lichaam wordt omgezet in nitriet. Die nitrieten, daar draait het om. Zij helpen de bloedtoevoer naar je hersenen  te bevorderen en verbeteren de zuurstofopname van je lichaamscellen.

Waarom is dat gezond? De bloedtoevoer naar de hersenen is belangrijk. Je bloed bevat allerlei voedingsstoffen, afkomstig uit je voeding, die voor je hersenen van belang zijn. Je kunt je voorstellen dat een verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen je dus veel kan opleveren. Met name bij ouderen kan dit dementie voorkomen. Hier zijn onderzoeken naar gedaan, die dit onderschrijven. Tevens worden hier meer onderzoeken gedaan. Bietensap heeft nog veel meer positieve effecten. Het werkt ook weerstand verhogend, kankerremmend, ontgiftend, bloeddruk verlagend en het bevordert dus je sportieve prestaties. 

Bietensap de legale doping

Er wordt wel eens gezegd dat bietensap legale doping is. Dit komt doordat het de zuurstofopname van je lichaamscellen bevordert. Het stofje nitraat, dat in een biet zit en door je lichaam wordt omgezet in nitriet, opent namelijk je bloedvaten. Hierdoor verbetert je bloedcirculatie, zodat er onder andere meer zuurstof in je spieren komt. Hoe meer zuurstof er in je lichaamscellen kan komen, waaronder dus je spieren, hoe beter de prestatie. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van bietensap voor een bepaalde sportieve prestatie, je uithoudingsvermogen wel tot 16 of 17% kan verhogen. Vandaar dat bietensap de legale doping wordt genoemd. Daar hadden Lance Armstrong en de vele andere wielrenners wellicht meer aan gehad, dan de verboden middelen die zij innamen. Maar dat is wellicht te simpel gedacht.

Je hoeft er niet teveel van te drinken. Wanneer je voor jezelf eens wilt bekijken wat bietensap met je doet, neem dan 2 tot 3 glazen per week. Meer is niet nodig en kan zelfs weer schadelijke gevolgen hebben. Soms wordt een halve liter per dag aanbevolen. Dit kan te maken hebben met de sportieve prestaties, of met het herstel van ziekten, of met het ontgiften van je lichaam. Ik, persoonlijk vind een halve liter wat teveel van het goede. Er lopen natuurlijk nog vele onderzoeken naar de effecten van bietensap. Veel van die onderzoeken onderstrepen de positieve effecten. Maar het Voedingscentrum heeft wat onderzoek gedaan en stelt dat bietensap weinig positieve effecten heeft op de prestaties bij duursporters. Ook stelt het Voedingscentrum dat geconcentreerde bietensappen kankerverwekkend zijn.

Voedingscentrum

Ik heb zelf niet zoveel op met het Voedingscentrum. Het is een, door de overheid gefinancierd, instituut dat zelf zegt onafhankelijk te zijn. Maar wanneer je wat meer leest over gezonde voeding, of over voeding in het algemeen, dan merk je (althans ik) dat de diverse wetenschappers niet veel op hebben met de stellingen van het Voedingscentrum. Zo hanteert het Voedingscentrum nog steeds de Schijf van Vijf en zit het structureel te laag met haar aanbevelingen van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. NLbewustgezond.nl baseert zich vooral op studies en publicaties van internationaal erkende wetenschappers en onderzoeker, die hun eigen bevindingen hebben en delen. Deze bevindingen zijn lang niet altijd overeenkomstig met de aanbevelingen van het Voedingscentrum.

Gezonde voeding

Bietensap is geen manier om een ongezonde voedingspatroon te compenseren. Wanneer je er een ongezond voedingspatroon op na houdt, met veel fastfood, snacks, frisdrank en allerlei andere meuk waar teveel suiker, transvetten, zout, e-nummers en enkelvoudige koolhydraten, zie Gezonde Voedingdit drankje dan niet als de heilige graal om je gezonder te maken en je lichaam te ontgiften. Ga dan eerst eens wat doen aan die ongezonde gewoontes, voordat je überhaupt aan dit sapje begint. De gezonde stoffen van bietensap worden pas goed opgenomen bij een gezond voedingspatroon, bestaande uit voldoende groente, fruit, vezels, vitaminen en mineralen. Je kunt meer lezen over gezonde voeding in het e-boek Gezonde Voeding en in de paperback versie daarvan.

Bietensap is ook goed in te zetten nadat je ziek bent geweest. Een infectie of een virus laat allerlei troep achter in je lichaam. Bietensap ruimt dat op, het kent een ontgiftende werking. Hierdoor heeft je lever er ook baat bij. Bietensap kent zelfs positieve effecten voor je huid. Het zuivert namelijk je huid, waardoor mensen, die last hebben van acne er baat bij hebben.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!