Gemakkelijk afvallen, 10 tips

Gemakkelijk afvallen klinkt als muziek in de oren. Afvallen hoeft niet moeilijk te zijn, maar veel mensen maken het zichzelf moeilijk door allerlei diëten, calorierestricties, voedingscombinaties of calorieën tellen. Je kunt gemakkelijk afvallen door de keuzes die je dagelijks maakt in je voedings- en beweegpatroon. In deze post lees je 10 tips, die je direct kunt toepassen. Simpel en gemakkelijk afvallen is meer een kwestie van het veranderen van een aantal patronen, dan van een een of ander gestructureerd en tijdelijk dieetregime. 

Gemakkelijk afvallen

Kan dat dan, simpel en gemakkelijk afvallen? Ja, dat kan. Het afvallen is helemaal niet moeilijk. Het gaat om de keuzes die je maakt in je voedings- en beweegpatroon. Het is van belang dat je gezonde voeding eet, waardoor je lichaam beter gaat functioneren en je bijvoorbeeld geen vocht vasthoud, of vreetbuien krijgt en het gaat erom dat je wat calorieën verbrandt. Door het veranderen van je voedings- en beweegpatroon zul je gemakkelijk afvallen.Simpel en gemakkelijk afvallen. Meer weten? Download het e-boek Gezond In 10 Stappen.

1. Vermijd geraffineerde suikers

Door het vermijden van geraffineerde suikers zul je gemakkelijk afvallen. Deze tip staat met stip op nummer 1. Met geraffineerde suikers bedoel ik zeker niet alleen de suiker die je in je koffie of thee doet. Het gaat met name om de suiker die je binnen krijgt via bewerkte voedingsmiddelen.

Mede door bewerkte voedingsmiddelen krijgt de gemiddelde Nederlander jaarlijks zo’n 32 kilo suiker binnen. Een kilo suiker staat gelijk aan 4.000 calorieën. Jaarlijks krijgt de Nederlander dus (32 x 4.000) = 128.000 calorieën binnen. Dit staat gelijk aan 17 kilo lichaamsvet. Gemakkelijk afvallen begint dus met het vermijden van geraffineerde suikers.

Waar vind je geraffineerde suikers?

Je vindt geraffineerde suikers in bijna al het industrieel geproduceerde voedsel dat je in de supermarkt kunt kopen. Zo’n beetje 95% van het supermarktassortiment bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen. Je kunt ze simpel herkennen.

Alle bewerkte voedingsmiddelen hebben een duidelijk logo, een schreeuwerig etiket, ze zijn vrij lang houdbaar en je vindt ze meestal in de binnenpaden van de supermarkt.

Vermijd dus koekjes, fruitrepen, candy bars, snoep, kant-en-klaar maaltijden, frisdranken, vruchtensappen uit pak, gezoete toetjes, ontbijtkoek, donuts, bewerkte ontbijtgranen zoals cornflakes en cruesli, maar ook alcohol. Je lichaam ziet alcohol gewoon als suiker.

Ook worsten, sauzen en soepen uit blik of pak, dipsauzen, ketchup, vlees uit een pak, sommige smeerkazen en andere smeerseltjes bevatten geraffineerde suikers

2. Beweeg

De mens is gemaakt om te bewegen. Tijdens onze gehele evolutie hebben we bewogen, alleen de afgelopen 30 jaar doen we dit minder. Matig intensieve beweging, zoals wandelen, fietsen en tuinieren zijn zeer effectieve manieren om lichaamsvet te verbranden.

Gemakkelijk afvallen start dus ook met wat meer lichaamsbeweging. Kom jij aan 1 uur lichaamsbeweging per dag?

3. Drink thee en water

Zonder suiker natuurlijk, maar dat had je bij tip 1 al gelezen. Zonder het te merken krijg je veel suiker binnen door het drinken van frisdrank, vruchtensappen uit pak en energiedrankjes.

De meeste mensen weten inmiddels wel dat er in een blikje cola zo’n 12 suikerklontjes zitten. Een blikje cola levert zo’n 240 calorieën. Het nadeel van dit soort calorieën is dat ze niet vullen en voeden. Je lichaam heeft amper door dat er calorieën binnen komen, want ze verzadigen niet.

Er zijn drankjes die het nog bonter maken. Door het schrappen van frisdrank en sappen uit pak en dit te vervangen voor thee en water, zul je gemakkelijk afvallen

4. Vermijd snelle koolhydraten

Over snelle koolhydraten is al veel geschreven op deze site. Snelle koolhydraten zijn enkelvoudige koolhydraten en gedragen zich in je lichaam als suiker.

Je vindt deze koolhydraten in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen en ook in aardappelen, witte pasta, witte rijst, wit brood, noodles en hamburgerbroodjes. Ze verzadigen niet genoeg, dus je eet er meer van, waardoor je dikker wordt.

Onderzoeken tonen aan dat snelle koolhydraten mede debet zijn aan de huidige trend in overgewicht, obesitas en diabetes 2. Vervang de snelle koolhydraten voor complexe koolhydraten

5. Eet genoeg

Gemakkelijk afvallen begint ook bij genoeg eten. Wanneer je minder calorieën tot je neemt, door bijvoorbeeld een crashdieet, dan schakelt je lichaam automatisch over op een crisis stand. Je lichaam snapt namelijk de bedoeling niet van je tijdelijke calorierestrictie en gaat zich gedragen alsof er hongersnood is.

Op de afgelopen 40 jaar na, is er nog nooit iemand op dieet geweest, gedurende onze millennia lange evolutie. Dat hoefde ook niet, want er was geregeld een tekort aan voedsel. Je hoeft dus niet minder te eten, maar je zult de juiste dingen eten.

6. Gezonde voeding

Dit punt sluit mooi aan bij punt 5. Over gezonde voeding heb ik een e-boek geschreven, waarin je leest welke voedingsmiddelen bijdragen aan je gezondheid. Zo zul je bijvoorbeeld voldoende eiwitten eten, complexe koolhydraten en onverzadigde vetten.

Je vindt die voedingsstoffen in mager vlees, vis, groenten, fruit, zaden, pitten, noten en plantaardige oliën. Door het eten van gezonde voeding krijg je voldoende bouwstoffen, vitaminen en mineralen binnen, waardoor je lichaam verzadigd raakt en niet steeds om eten smeekt. Door gezonde voeding zul je gemakkelijk afvallen.

7. Schrap zout

Zout vind je ook in veel bewerkte voedingsmiddelen. Ongemerkt krijgt de gemiddelde Nederlander dagelijks wel 2 tot 3x zoveel zout binnen als dat nodig is. Om meerdere gezondheidsredenen is dit niet handig. Zout houdt onder andere vocht vast.

Vocht is gewicht, wanneer je dus zelf minder zout op je eten doet en bewerkte voedingsmiddelen eet, zal dat vocht afvloeien. Op de weegschaal kan dit in korte tijd een gewichtsreductie opleveren van tot wel 5 kilo. Door minder zout te nemen, zul je gemakkelijk afvallen.

8. Stop met stress

Door stress functioneert je lichaam anders dan wanneer je geen stress hebt. Een van de effecten van stress is dat je aankomt. Hoewel stress een mentale kwestie is, manifesteert het zich dus onder andere in je gewicht. Los dus je problemen op, bekijk de zaken vanuit een ander perspectief.

9. Verander je avondprogramma

Maak ‘s avonds, na het eten een wandeling van ongeveer een half uur. Hiermee ontlaad je stress, verbrand je de nodige calorieën, stimuleer je je spijsvertering, zet je je gedachten op een rij en wordt je automatisch een beetje moe. Hierdoor kun je wat beter slapen.

Door een goede nachtrust zul je ook gemakkelijk afvallen. Blijf dus ‘s avonds niet op de bank hangen.

10. Minder zuivel

Zuivel is een goede bron van calcium en calcium maakt je botten sterk. Hoewel er veel meer botbreuken voorkomen in landen waar veel melk wordt gedronken, zoals in Nederland en Finland, dan in landen waar geen melk wordt gedronken, zoals in Japan.

Wanneer je regelmatig gezoete toetjes eet of drinkyoghurt neemt, dan zul je gemakkelijk afvallen door dit niet meer te nemen. Veel mensen zijn allergisch voor zuivelproducten, zonder het zelf te weten. De symptomen hiervan kunnen allergieën, darmproblemen en verstopte luchtwegen zijn. Calcium vind je overigens ook in groenten en fruit.

Gemakkelijk afvallen heeft veel weg van een aantal gewoonten veranderen. Hoe je dat effectief aanpakt, lees je in het e-boek Gezonde Voeding.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!