Hoe draagt vitamine bij aan je gezondheid?

VitamineVitamine is  zeer belangrijk voor je gezondheid. Ze zijn zelfs onmisbaar. Vitaminen zijn essentieel voor een gezonde levensstijl en behoren dus in een gezond voedingspatroon. Zo dragen vitaminen dragen bij aan duurzame gewichtsreductie, zijn vitaminen betrokken bij alle lichaamsprocessen. 

Vitamine

Vitamine zijn dus onmisbaar voor het goed functioneren van je lichaam. Je lichaam is niet in staat om vitamine  zelf aan te kunnen maken. Je krijgt ze via je eten binnen. Met een gevarieerd voedingspatroon, eventueel aangevuld met vitaminepreparaten, is dat niet ondoenlijk. Echter, veel producten en voedingsmiddelen, bevatten niet veel of geen vitamine. Denk hierbij aan een het feit dat er in koek en candy bars veel minder vitamine zitten dan een wortel of een kiwi. Maar onbewerkte groenten en fruit, bevatten tegenwoordig significant minder vitaminen als een jaar of 30 geleden. En dat is best jammer.

2 Stuks wordt 6 stuks

De reden dat er minder vitamine zitten in voedingsmiddelen als groeten en fruit, kun je vinden in de bodemverschraling. Landbouwgronden bevatten simpelweg minder voedingsstoffen om aan gewassen mee te geven. Dit komt onder andere doordat er steeds meer kunstmest gebruikt wordt en landbouwgronden steeds intensiever gebruikt worden. Tegenwoordig bevatten groenten en fruit helaas veel minder vitamine en mineralen, waardoor de slogan: “2 stuks fruit per dag”, vervangen kan worden voor 6 of 8 stukken fruit per dag. Tegenwoordig zijn wel 6 tot 8 stukken fruit nodig, om hetzelfde aantal nutriënten binnen te krijgen als 2 stuks 30 jaar geleden deden.

Waar zijn vitamine belangrijk voor?

Waar zijn vitamine dan belangrijk voor? Ze zijn belangrijk voor elk facet in je lichaam. Dat is dus een enorme waslijst. Vitamine zijn onder anderen belangrijk voor en betrokken bij je weerstand, de groei van je haar, je huid, je tandvlees en je gezichtsvermogen. Ook zijn ze betrokken bij je metabolisme, ofwel het verteren van je voeding. Hiermee is vitamine direct betrokken bij je energievoorziening. En dat is essentieel, want zonder energie, is er geen leven. Door een goede werking van je spijsvertering, kunnen de voedingsstoffen, eiwitten, koolhydraten en vetten op de juiste manier verwerkt worden en voorzien in de opbouw en energievoorziening van je lichaam.

En wat nog meer…?

Een deel van die energie gaat naar je hart, zodat het kan kloppen en zuurstof en voedingsstoffen door je lichaam kan distribueren. Hiermee draagt je hart dus feitelijk ook bij aan je metabolisme. Het transporteert voedingsstoffen en nutriënten naar de juiste plaatsen in je lichaam. Vitamine zorgt ook voor een gezond hart- en vaatstelsel met voldoende rode bloedlichaampjes. Mocht je een keer een wondje hebben, dan zorgen bepaalde vitamines ervoor, dat je bloed stolt op de plaats van de wond. Wanneer dit proces niet goed geregeld is, dan kunnen de gevolgen van een wond redelijk fataal zijn.

… en meer…

Daarnaast zorgen vitaminen ook voor sterke botten, tanden, mooie nagels en een goede weerstand. Ook je zenuwstelsel is gebaat bij vitaminen. Zonder goed werkend zenuwstelsel, kun je ook niet zoveel. Wanneer je zenuwen bepaalde prikkels niet kunnen geven, dan zullen bepaalde organen niet, of minder goed functioneren. Dit brengt ons bij hormonen en neurotransmitters. Je zenuwstelsel, je hormonen en je neurotransmitters hebben veel met elkaar te maken. Hormonen en neurotransmitters zijn lichamelijke stofjes die signalen afgeven. Ze reizen door je zenuwstelsel naar de plekken waar ze nodig zijn.

…en…

Zo zijn er geslachtshormonen, waarvan je zult begrijpen waar die nodig voor zijn. Vitaminen dragen bij aan het in stand en in balans houden van je geslachtshormonen. En zo bestaat er het mannelijk hormoon testosteron, dat je wat agressiever, alerter en potenter maakt, hetgeen weer ten goede kan komen bij de voortplanting, of alleen het plezier ervan. Nadat je een fysieke inspanning hebt geleverd, maakt je lichaam de neurotransmitters endorfine en dopamine aan. Beiden geven je een gelukzalig gevoel.

Vitamine zorgt voor een goede werking van je hormonenhuishouding, je neurotransmitters en je zenuwstelsel. Wanneer je dus te weinig vitaminen binnen krijgt, dan zul je dit dus merken aan je gevoel. Je wordt wat lustelozer, minder zin in seks en je bent minder alert. Ook je hart- en vaatstelsel zullen minder goed functioneren en mankementen gaan vertonen. Een vitaminetekort kan zelfs leiden tot diabetes 2, kanker en je verouderingsproces versnellen.

Ok, en waar zitten ze in?

Je vindt vitaminen in groenten, knolgewassen, vis, vlees en orgaanvlees, graanproducten, peulvruchten, volkoren producten, eieren, zuivel, fruit, plantaardige olie, noten, zaden en pitten. Ik noem alleen de voedselcategorieën te noemen. Je begrijpt dat onder de categorie groenten broccoli, spinazie, bieten en wortels kunnen vallen en onder de categorie peulvruchten vallen bijvoorbeeld kikkererwten, erwten, kapucijners en peulen. De conclusie is dus dat er talloze voedingsmiddelen bestaan die vitaminen bevatten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!