10 Tips voor een gezonde levensstijl
Iedereen weet wel dat gezonde voeding beter is voor je dan fast food, snacks, snoep en frisdrank. Iedereen weet ook wel dat voldoende lichaamsbeweging beter voor je is dan een inactieve levensstijl. Maar hoe breng je het in de praktijk? Vaak is het zo dat je wel weet hoe een gezonde leefstijl eruit ziet. Maar ja, iets weten is iets anders dan iets doen. Alleen door die gezonde leefstijl in de praktijk te brengen, zul je de fijne gevolgen ervan ervaren. In dit artikel geef ik je 10 tips voor een gezonde levensstijl. Tevens geeft ik je aan hoe je die gezonde dingen in de praktijk kunt brengen. Hoe handig is dat? Het artikel is in 3 delen verdeeld; de gezonde effecten van bewegen, gezonde voeding en van gewichtsreductie. De 10 extra tips van het belang van een gezonde leefstijl vind je aan het einde.
Tips voor een gezonde levensstijl: Bewegen
De mens is gemaakt om te bewegen. In de miljoenen jaren van evolutie, hebben wij altijd flink bewogen. De afgelopen 25 jaar hebben we dat in veel mindere mate gedaan. Je zit te veel en te vaak. Mede daardoor zie je een stijging in de trend van overgewicht en obesitas (bron).
Daarom is een van de belangrijkste tips voor een gezonde levensstijl; bewegen!
Wat is het belang van een gezonde leefstijl en waarom is dik zijn zo risicovol?
Het belang van een gezonde leefstijl is enorm. Overgewicht en obesitas vergroten namelijk de risico’s op chronische aandoeningen zoals diabetes 2, bepaalde typen kanker, hart- en vaatziekten, hoog cholesterolgehalte, artrose en zelfs depressies (bron).
Bedenk eens hoe dergelijke chronische aandoeningen de kwaliteit van je leven beïnvloeden. Overgewicht heeft zelfs negatieve gevolgen voor je levensduur (bron). Dit wil je toch niet?
Een gezonde leefstijl valt dus aan te bevelen, niet in de laatste plaats omdat je er gezonder van kan worden. Onderzoek toont aan dat een gezonde levensstijl maar liefst 10 jaar (en wel meer) aan je leven kan toevoegen.
Hoe ziet de realiteit eruit?
De afgelopen tijd, zie ik helaas steeds meer mensen om mij heen met zo’n chronische aandoening. Komt ook wel doordat ik ouder word en de mensen om mij heen dus ook. Thans ben ik 44 jaar en voel ik mij mega gezond, fit en energiek.
Maar hoeveel mensen er wel niet medicijnen slikken….? Op mijn leeftijd….! Laatst nog sprak ik een dame van rond de 35 jaar. Haar dokter had tegen haar gezegd dat hij haar geen zwaardere medicatie om de bloeddruk te verlagen wilde voorschrijven. Hij adviseerde haar om af te gaan vallen en een gezonde levensstijl na te streven.
Een prima idee, lijkt mij. Maar ik van schrok is dat veel leeftijdsgenoten het normaal blijken te vinden dat ze medicatie slikken voor de bloeddruk, depressies of slaappillen nodig hebben om te slapen! Ze zijn nog niet eens 65+!!
Het lijkt erop dat het normaal is dat mensen medicijnen slikken. Dit is het dus niet!
Hoe zit dat met de kwaliteit van je leven?
Vooral mensen die wat op leeftijd beginnen te raken, zijn vaak te dik. Overgewicht beïnvloedt de kwaliteit van hun leven zichtbaar. Ze kunnen gewoon niet goed meer spelen met hun kleinkinderen of een simpel stukje fietsen. Hoe zonde is dat?
Voldoende bewegen kent een preventieve werking tegen overgewicht (bron) en allerlei chronische aandoening (bron). Meer bewegen is een van de belangrijkste tips voor een gezonde levensstijl.
Gezonde leefstijl: bewegen dus. Welk type beweging?
De mens is eigenlijk helemaal niet gemaakt voor cardio work outs of om marathons te rennen. We zijn gemaakt voor matig intensieve beweging. Dit is zoiets als huishoudelijke klussen doen, wandelen, fietsen en tuinieren.
Matig intensieve beweging
Lopen, boodschappen doen, tuinieren, fietsen en dergelijken zijn vormen van matig intensieve beweging. Dit type beweging is overeenkomstig aan het type lichaamsbeweging van onze oer-ouders. Vooral wandelen is super effectief (bron) en makkelijk toe te passen in je dagelijkse routine.
Je verbrandt door dit soort lichaamsbeweging tussen de 250 en 350 calorieën per uur. Afhankelijk van je lichaamsgewicht, leeftijd en geslacht.
Niet heel veel calorieën zou je zeggen. Nee, maar het voordeel van dit soort activiteiten is dat je ze over de gehele dag kan verspreiden. Ook kun je ze vele uren achter elkaar volhouden. Je wordt er eigenlijk helemaal niet moe van, en al die tijd verbrandt je lichaam er toch flink wat calorieën extra mee.
Nog een voordeel; je wordt minder vet!
Weet je wat het mooie is? Om te voorzien in de energiebehoefte, van vormen van matig intensieve beweging, spreekt je lichaam de vetreserves aan. Deze vorm van beweging is de manier bij uitstek om direct van je lichaamsvet af te komen.
Zorg er daarom voor dat je dagelijks aan minimaal 1 uur matig intensieve beweging komt.
Krachttraining
Een ander vorm van bewegen is krachttraining. Krachttraining past ook prima in een gezond leefstijl. Door krachttraining groeien je spieren en stijgt de snelheid van je metabolisme (bron). Dit effect gaat hand in hand met het verbranden van lichaamsvet.
Je spiermassa verbruikt dagelijks 10 keer meer energie, om zichzelf in stand te houden als dezelfde hoeveelheid vetmassa. Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten eens.
Een toename van je spiermassa is een van de belangrijkste tips voor een gezonde levensstijl. Krachttraining mag dan niet zo aanlokkelijk klinken. Maar je kunt het gemakkelijk thuis doen.
Hoe?
Gewoon, doe push ups, sit ups, squats, burpees en lunches.
Zwaar tillen, om lichter te worden!
Wil jij flink afvallen en kun je wel wat hulp gebruiken? Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!
In dit e-boek leer je o.a.
- dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
- dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
- dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.
Tips voor een gezonde levensstijl: Gezonde voeding
Gezond eten is essentieel en derhalve ook een van de belangrijkste tips voor een gezonde levensstijl. Door gezonde voeding krijgt je lichaam de juiste voedings- en bouwstoffen binnen, waardoor het normaal kan functioneren (bron).
Wanneer je alleen maar junk food eet en allerlei bewerkte voedingsmiddelen, dan ontstaan tekorten in je lichaam. Je krijgt immers minder belangrijke bouwstoffen, mineralen en vitaminen binnen. Wanneer een metselaar te weinig (bouw)stenen heeft om een gebouw mee te bouwen, of te repareren, dan kan hij zijn klus niet klaren, toch?
Die tekorten in vitaminen, mineralen en bouwstoffen ga je onherroepelijk merken aan een flink aantal mentale en lichamelijk zaken. Denk hierbij aan het toenemen van je lichaamsgewicht en je vetreserves. Ook ga je je minder fit voelen en wellicht (vrijwel zeker) zelfs depressief en ongelukkig (bron).
Door tekorten in goede voedings- en bouwstoffen functioneren onder andere je hersenen, je organen, je spieren en je hormonen veel minder goed. Dit kan leiden tot overgewicht en depressies. Erg onhandig allemaal.
Gezonde voeding bestaat uit voldoende eiwitten, complexe koolhydraten, onverzadigde vetten, vitaminen, mineralen en vezels.
Meer weten over gezond eten, leven en een gezond gewicht? Je wilt immers niet ziek worden op latere leeftijd, toch? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens. Hoe meer je weet over eten hoe beter, toch?
Gezond In 10 Stappen
De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?
Wat leer je o.a. in dit e-boek?
- Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
- Het belang van een goede hormonale balans
- Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben
En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.
Tips voor een gezonde leefstijl: Gezond gewicht
Waarom staat ‘gezond gewicht’ bij de 10 tips voor een gezonde levensstijl? Dat komt omdat overgewicht nu eenmaal de risico’s op chronische aandoeningen vergroot (bron). Wanneer je dus te zwaar bent, is het zeer raadzaam om wat kilo’s kwijt te raken.
Gewichtsreductie, afvallen of het bereiken van een gezond gewicht, gaat vanzelf wanneer je gezonde voeding eet en meer gaat bewegen. Het kost natuurlijk wel een beetje discipline en tijd. Maar wat geeft dat? Het resultaat mag er wezen.
Om je hierbij te helpen volgen hieronder de 10 tips voor een gezonde levensstijl. Wil je flink afvallen en weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan d stappen van mijn e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!
In dit e-boek leer je o.a.
- dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
- dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
- dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.
10 Tips voor een gezonde levensstijl
Ik hoop dat je de onderstaande tips voor een gezonde levensstijl kunt toepassen, omdat je alleen dan resultaten gaat ervaren. Lukt het niet om de tips voor een gezonde levensstijl toe te passen, dan kunnen we een keer een bel-afspraak maken. Ik geef je dan persoonlijk online voedingsadvies.
1. Mijd suiker
Dit is een van de belangrijkste tips voor een gezonde levensstijl.
Suiker ontregelt vele processen in je lichaam. Het laat je bijvoorbeeld meer van iets eten of drinken dan dat je eigenlijk wilt. Kortom suiker maakt je dik en ziek (bron). Dit geldt ook voor kunstmatige suikers en fructose (bron).
Suiker bestaat in vele verschijningen en je vindt het in talloze producten zoals frisdranken, vruchtensappen uit pak, snoep, koek, fruitrepen, gezoete zuivel desserts, candy bars en bewerkte ontbijtgranen.
Suiker wordt sowieso toegevoegd in veel bewerkte voedingsmiddelen. Je krijgt het dus vaak onopgemerkt binnen.
Per jaar eet de gemiddelde Nederlander o’n 44 kilo suiker (bron). Een kilo suiker levert je voor ruim 4.000 calorieën aan energie op. Op jaarbasis zou je dus voor (44 x 4.000) = 176.000 calorieën aan energie opleveren.
Een volwassen vrouw krijgt daarom zo’n 25% van al haar calorieën binnen door middel van suiker.
Dit enorme aantal staat gelijk aan ruim 23 kilogram extra kilo’s, dat je aan je lichaam plakt. Is dat is schrikken?
2. Mijd enkelvoudige koolhydraten
Enkelvoudige koolhydraten zijn eigenlijk hetzelfde als suiker. Derhalve behoort het mijden van enkelvoudige (geraffineerde) koolhydraten eveneens tot de belangrijkste tips voor een gezonde levensstijl.
Je vindt enkelvoudige of geraffineerde koolhydraten in witte rijst, witte pasta, wit brood, maar ook in bruin brood uit de supermarkt.
Wat is er dan zo kwalijk aan? Enkelvoudige koolhydraten veroorzaken enorme schommelingen in je bloedsuikerspiegel en in je insulineniveau (bron). Meestal ervaar je na het eten van geraffineerde koolhydraten al snel weer honger.
Het resultaat is dat je vaak te veel eet, overgewicht krijgt en de rest kun je zelf invullen. Vervang deze koolhydraten voor complexe koolhydraten. Die verzadigen wel, omdat er veel vezels in zitten. Dit is veel beter voor je gezondheid en voor je lichaamsgewicht (bron).
Je vindt complexe koolhydraten in amaranth, quinoa, couscous, zilvervliesrijst, volkoren pasta, peulvruchten, groenten, fruit, volkoren brood, spelt en zuurdesem brood.
3. Minder magere en gezoete zuivel
Minder (magere en gezoete) zuivel is ook een belangrijke tip voor een gezonde levensstijl, omdat Nederlanders erg veel zuivel consumeren. Veel van die zuivelproducten bevatten suiker. Denk maar aan alle toetjes, drink yoghurts en fruit yoghurts.
Gezoete yoghurt en zuiveldrankjes die je darmflora zouden verbeteren, zijn niets anders dan slimme marketingtrucs om jou dat product te laten kopen. Een hoge melkconsumptie (de pakken uit de supermarkt) verhoogt zelfs de kans op botbreuken.
Halfvolle en bewerkte zuivel is eigenlijk alleen gezond vanuit een economisch perspectief gezien. Laat het voor wat het is en haal je calcium uit groenten en fruit. Of kies voor volle zuivel en rauwe melk.
Allergisch voor zuivel?
Ongeveer 30% van alle mensen zijn allergisch voor zuivel, meestal zonder het zelf te weten. Je lichaam is ook nog helemaal niet gemaakt om zuivel te kunnen verwerken. Bewerkte zuivel komt pas voor in ons voedingspatroon sinds we koeien en andere dieren domesticeerden. Dat is zo’n 5.000 jaar geleden.
Hoewel 5.000 jaar een lange tijd is, is het evolutionair veel tekort om te wennen aan deze nieuwe drank. We kunnen er, simpel gezegd, gewoon nog niet tegen. Kwestie van een paar duizend jaar doordrinken, of zuivel uit je menu schrappen.
Welke zuivel wel?
Zelf kies ik voor volle kwark en rauwe melk omdat daar alle voedingsstoffen nog in zitten. Volle zuivel staat niet in relatie tot overgewicht (bron).
Meer weten over gezond leven, gezond eten en je gezond voelen? Dagelijkse keuzes bepalen hoe je je voelt, hoeveel je weegt en of je ziek wordt. Lees daarom het e-boek Gezond In 10 Stappen.
Gezond In 10 Stappen
De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?
Wat leer je o.a. in dit e-boek?
- Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
- Het belang van een goede hormonale balans
- Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben
En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.
4. Mijd bewerkte voedingsmiddelen
In bewerkte voedingsmiddelen wordt vrijwel altijd suiker, vet (de verkeerde vetten) en zout toegevoegd. Daarnaast worden er ook nog andere additieven zoals E-nummers, conserveringsmiddelen en andere synthetische stoffen toegevoegd. Hoe denk je anders dat cereals knapperig blijven, of dat croissantjes van de stationsrestauratie zo lang vers blijven?
Van de 10 tips voor een gezonde levensstijl is deze tip niet gemakkelijk uit te voeren. Dit komt omdat zo’n 80% van een supermarktassortiment uit dit soort industrievoer bestaat.
Gelukkig vind je op de groenteafdeling nog wel wat gezonde voedingsmiddelen zoals bonen, kapucijners, kikkererwten, linzen, kidneybonen, volkoren pasta, amaranth, quinoa, noten en olijfolie kun je ook wel vinden in de gangpaden.
Let alleen wel op, in die gangpaden tref je ook chips, koeken, ontbijtkoek, zuivelproducten, diepvriesmaaltijden, frisdrank, sauzen uit blik, fruitrepen en bewerkte ontbijtgranen aan. Een bezoekje aan de groenteboer, de bakker en de slager zou wellicht een beter optie zijn.
Meer weten over gezond eten, gezond gewicht, fit blijven en niet ziek worden? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.
Gezond In 10 Stappen
De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?
Wat leer je o.a. in dit e-boek?
- Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
- Het belang van een goede hormonale balans
- Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben
En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.
5. Eet minder brood
Waarom zou je minder brood eten? In de eerste plaats omdat tarwe, net als zuivel, nog niet zolang wordt gegeten. Ons lichaam kan het nog niet goed verwerken. Maar er is nog een belangrijke reden. Je krijgt dagelijks significant minder lichaamsbeweging, dan je oma een jaar of 40 geleden.
Brood zit bomvol koolhydraten en de kans is groot, dat je die lang niet allemaal gebruikt. Je krijgt dagelijks immers niet veel beweging. De overtollige calorieën sla je op als lichaamsvet.
Diverse mensen om mij heen, eten sinds een paar maanden minder brood. ‘s Middags eten ze dan salade, linzen of iets dergelijks. Ze zijn behoorlijk afgevallen. Ook bewegen ze meer en dat is tip 7 van de tips voor een gezonde levensstijl.
6. Bouw je spiermassa op
Nog even apart genoemd omdat je hier al iets over hebt gelezen. Duurzame gewichtsreductie bereik je onder andere door spiermassa op te bouwen. Daarom is het opbouwen van spiermassa ook een van belangrijke tips van een gezonde levensstijl (bron).
Hoe krijg je het voor elkaar? Doe een keer of 3 in de week wat push-ups, buikspieroefeningen, loop een paar keer de trap op en neer of koop wat haltertjes. Simpel toch?
2 Kilo spiermassa verbrandt dagelijks 200 calorieën om zichzelf in stand te houden. Dit staat in contrast tegenover de 20 calorieën die lichaamsvet dagelijks verbrandt, om zichzelf in stand te houden.
Op jaarbasis verbrandt die 2 kilo aan spiermassa voor 10 kilogram aan lichaamsvet.
7. Matig intensieve beweging
Ook hierover heb je al wat gelezen. Matig intensief bewegen is de lichaamsvet verbrander bij uitstek. Wanneer je 1 uur wandelt, maakt je lichaam gebruik van je vetreserves als energiebron.
Die 250 tot 350 calorieën, die je dan verbrandt, zie je dus nooit meer terug, zeker niet wanneer je de rest van deze tips voor een gezonde levensstijl opvolgt.
8. Hou je vorderingen bij
Nu kom je bij een paar mentale tips voor een gezonde levensstijl. Het bijhouden van je vorderingen stimuleert je om door te gaan. Stel dat je een gewichtsreductie van 10 kilo nastreeft, noteer dan je startgewicht en noteer wekelijks je vorderingen. Je ziet letterlijk je vorderingen.
Daarnaast draagt het noteren van je vorderingen, onbewust ook bij aan het harder voor je doel willen werken. Als je moeite hebt om ergens hard voor te werken, of je gelooft er simpelweg niet in (of je gelooft niet in jezelf) lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.
9. Doe het samen
Wanneer je samen aan de slag gaat, kun je elkaar motiveren, complimenteren en stimuleren. Wanneer je even geen zin meer hebt, praat je maatje je om en omgekeerd (bron).
10. Stel jezelf doelen
Je bereikt nooit iets, wanneer je geen doelen stelt. Stel jezelf een doel en geef jezelf af en toe een schop onder je kont als dat nodig is. Vier wel je successen, wanneer je een doel hebt bereikt. De kracht van doelen ontdek je wanneer je het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf leest.
En, wat kan jij hiermee?
Nu heb je 10 tips voor een gezonde levensstijl gekregen. Ze lijken simpel en dat zijn ze ook. De moeilijkheid zit hem in het consequent toepassen ervan. Als ik hiervoor een tip mag geven, kies een van de 10 tips voor een gezonde levensstijl en pas die gedurende 3 weken toe. Wanneer je gewend bent aan die ene tip, kies dan een volgende. Zo werk je de hele rij af.
Meer weten?
Wil je meer inzichten en tips voor een gezonde levensstijl? Wil je je fitter voelen, afvallen of wil je juist het risico op allerlei vervelende ziektes (op latere leeftijd) voorkomen? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens. Hoe meer je weet, hoe beter het is, toch?
Gezond In 10 Stappen
De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?
Wat leer je o.a. in dit e-boek?
- Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
- Het belang van een goede hormonale balans
- Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben
En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.
Tot slot behoort het verhogen van je metabolisme ook tot een van de belangrijkste tips voor een gezonde levensstijl. Omdat metabolisme zo’n belangrijk proces is, heb ik het e-boek Je Metabolisme Boosten geschreven. Het e-boek staat vol met tips en inzichten die je metabolisme versnellen, zodat je meer calorieën verbrandt.
Wat overigens heel veel mensen lezen; het e-boek Van Stress Naar Geluk.
NLbewustvoedingsadvies
We kunnen de tips voor een gezonde levensstijl ook met elkaar bespreken. Dan kunnen we in een persoonlijk (online) gesprek dieper ingaan op jouw situatie. Dus, wil jij gezonder leven, je fitter voelen, afvallen en (vooral) niet chronisch ziek worden als je ouder wordt? Boek dan een consult voor online en persoonlijk voedingsadvies.
Binnen 24 uur neem ik contact met je op.
Wil je meer tips voor een gezonde levensstijl ontvangen? Meld je dan ook aan voor de maandelijkse update, vol gezonde info. Mis hem niet!
Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/history-of-the-school/research/lifestyle-and-health/
2. https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/diet-lifestyle-to-prevent-obesity/
3. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/five-healthy-lifestyle-habits/