Door havermout langer leven?

Vroeger kreeg ik vaak van mijn moeder een kom havermout te eten. Dat was gezond voor mij en ik zou er goed door groeien, was het argument. Maar nu blijkt havermout, net als andere volle granen, zó gezond te zijn, dat je er langer door zou leven. Wetenschappers aan de Harvard School of Public Health hebben dat onderzocht en het is nu voor het eerst dat het eten van iets simpels als havermout, op de lange termijn gezond voor je is en dat het je leven kan verlengen. 

Een kom havermout

Havermout beschermt tegen veel ziektes en met name tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast zou je dus door het eten van havermout en andere volle granen, langer in goede gezondheid leven. Het is nogal een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek.

Gezond eten, havermout

Een van de mensen van Harvard die hebben meegewerkt aan het onderzoek is Walter Willett. Hij geldt als een soort fenomeen op het gebied van gezonde voeding. Willett doet al meer dan 30 jaar baanbrekend onderzoek naar de effecten van voeding op de gezondheid en het welzijn van de mens.

Aan het onderzoek deden meer dan 100.000 mensen mee. Gedurende 14 jaar lang hielden zijn hun eetpatroon en hun gezondheidstoestand bij. Bij de start van het onderzoek, in 1984 was iedereen gezond. Het bleek dat de mensen die de meeste volle granen, waaronder havermout, tarwe, quinoa en bruine rijst, beter beschermd bleken te zijn tegen allerlei ziektes en dat ze wat langer leefden.

Wat zijn volle granen?

Voordat je nu naar de winkel gaat om volle granen, havermout, haver, gerst en quinoa in te slaan, lees eerst even wat volle granen zijn en waarom ze zo gezond zijn. Volle granen vind je onder andere in volkoren brood, havermout, quinoa en bruine rijst. Ze bevatten veel vezels en antioxidanten. Van vezels is bekend dat ze je darmen veel goed doen en van antioxidanten is bekend dat ze vrije radicalen te lijf gaan, waardoor je een verstoorde celdeling – wat bij ziektes als kanker het geval kan zijn – kan voorkomen.

Volle granen geven je een langdurig vol gevoel. Je hoeft er dus niet veel van te eten en ze leveren relatief weinig calorieën. Granen zijn eigenlijk de zaden van planten. De korrels bevatten complexe koolhydraten, eiwitten, vitamines, vezels en mineralen. Volle granen zitten derhalve vol met gezonde voedings- en bouwstoffen, waar je lichaam veel aan heeft. Als bijkomend voordeel kunnen ze je ook helpen bij een gezond gewicht.

Het U.S. Department of Agriculture stelt ook dat vezels en volle granen:

  1. je cholesterol niveau kan verlagen,
  2. het risico op hart- en vaatzieken kan verlagen,
  3. obstipatie kan verminderen,
  4. je gewicht onder controle kunt krijgen,
  5. onder andere het mineraal magnesium bevat (dat betrokken is bij enorm veel lichaamsprocessen)
  6. en selenium bevat (preventieve rol bij kanker).

Nou, dat is me nogal wat. Een kom havermout, een paar sneetjes volkoren brood, een kom muesli en andere volle granen per dag, zou dus leiden tot een gezonder en een langer leven? Dat volle granen gezond waren, was al een tijdje bekend, maar door deze studie zal de populariteit wel wat meer toenemen.

Bron: JAMA International Medicine

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!