Hoe vrouwen net zo goed kunnen afvallen als mannen

AfvallenVrouwen vallen minder snel af dan mannen. Vrouwen kunnen dit maar al te vaak lezen en horen, maar kunnen ze hier niet iets aan doen? Natuurlijk bestaan er grote verschillen tussen een mannenlichaam en het lichaam van vrouwen. Zo beschikken mannen van nature over meer spiermassa en werkt hun metabolisme harder. Vrouwen, beschikken juist over meer vetmassa en ze zijn vaak wat kleiner, waardoor hun stofwisseling wat trager is. Maar goed, wat kunnen vrouwen doen, om qua resultaten, niet onder te doen voor de mannen?

Vrouwen versus mannen

Voor veel vrouwen kan de strijd rondom hun gewicht behoorlijk frustrerend zijn. Dit ten opzichte van het ogenschijnlijke gemak waarmee mannen ermee omgaan. “Jij kan ook alles eten”, zeggen vrouwen vaak tegen hun man. “Ik hoef er maar naar te kijken en ik kom al aan”. Waar ligt het aan dat mannen sneller kunnen afvallen, dan vrouwen? En niet alleen dat, maar ook dat ze minder snel aankomen? Dit heeft te maken met fysieke en psychologische aspecten en de rol die vrouwen spelen in de meeste gezinnen.

De fysieke aspecten

Mannen hebben meer spiermassa, zijn vaak groter van stuk en hebben derhalve een sneller metabolisme. Spiermassa verbrandt meer calorieën als vetmassa. Hierdoor verbranden mannen automatisch meer calorieën. Daarnaast is het lichaam van de man vaak groter dan dat van vrouwen en het heeft nu eenmaal meer energie – lees eten – nodig. De meeste van deze calorieën verbrandt de man dus gewoon.

Vrouwen hebben nu eenmaal meer vetmassa. Een vrouw bestaat voor ongeveer 25% uit lichaamsvet. Hier verander je niet veel aan. Wanneer er sprake is van overgewicht, ligt dat percentage hoger. Vetmassa verbrandt 10x minder calorieën dan spiermassa dat doet. Doordat het vrouwelijk lichaam doorgaans kleiner is, dan dat van de man, heeft het minder dus energie nodig. Vandaar dat de man doorgaans meer kan eten.

De psychologische aspecten

Mannen stellen doorgaans doelen en gaan ermee aan de slag. Wanneer een man wil afvallen, dan maakt hij een plan en voert hij dat uit. Als een man zich committeert aan een bepaald streefgewicht, dan zal hij dagelijks wat minder calorieën tot zich nemen (minder eten en snoepen) en ervoor zorgen dat hij dagelijks meer calorieën verbrandt (meer beweging).

Vrouwen doen dit ook wel, maar ze laten zich vaak verleiden tot gedrag dat er niet toe leidt dat ze hun doel behalen. Ze laten zich dikwijls leiden door emoties, of ze houden teveel rekening met anderen, zodat hun eigen plan in de knoei komt. Dit kan ermee te maken hebben dat vrouwen vaak wat socialer zijn ingesteld als mannen.

Het sociale aspect speelt vaak een belangrijke rol. Zo gaan vrouwen bijvoorbeeld wel naar de sportschool, of gaan ze een paar keer per week joggen, maar dat doen vrouwen dan vaak samen met een vriendin. Hierdoor bestaat de kans dat gezelligheid de boventoon gaat voeren en dat het uurtje lichaamsbeweging verandert in een uurtje gezellig bijkletsen.

Rolverdeling in het gezin

Vrouwen zorgen, ondanks een paar decennia van feminisme en participatie, vaak voor het eten in het gezin. Natuurlijk is de rol van de man in het huishouden veranderd, maar vrouwen doen over het algemeen de boodschappen en bereiden de maaltijd. Doordat je veel met eten in aanraking komt, bestaat de kans dat je wat extra’s eet. En dat kan aanzetten.

Simpele gewoontes zoals een koekje bij de koffie, een snoepje voor je kind als het thuiskomt (en jij dus ook wat neemt), of een glas frisdrank kan al leiden tot een extra calorie-inname van zo’n 300 calorieën per dag. Dat is zo’n 15% van het aantal calorieën dat de gemiddelde vrouw, dagelijks nodig heeft.

Even rekenen, hoeveel calorieën je dat per week en per maand oplevert:

  • (300 calorieën x 7) = 2.100 calorieën per week en dus (2.100 x 4) = 8.400 calorieën per maand.

Veel van die extra calorieën worden opgeslagen als lichaamsvet. 1 Kilo lichaamsvet levert je zo’n 7.500 calorieën aan energie op. Dus die 8.400 calorieën vertaalt zich dus in ruim 1 kilo toename in lichaamsgewicht, in 1 maand. Je ziet ze bij je buik, je benen, je billen en …. “Ja, stop maar”! Volgens mij heb je het plaatje wel voor je. Wat kun je er aan doen?

Wat kun je doen?

Nu heb je wel genoeg gehoord. Hoog tijd om over te gaan tot het thema; Wat kunnen vrouwen doen om net zo goed af te vallen als mannen?

1. Gezond eten en drinken

Afvallen is bijna onmogelijk zonder gezond te eten en voldoende te bewegen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Onder gezond eten versta ik, niet teveel koolhydraten en onbewerkte voedingsmiddelen zoals bonen, peulvruchten, linzen, kikkererwten, groente, fruit, noten, hele granen, kip, vis en verse kruiden. Dit is gewoon te koop bij de groenteboer, de slager en eventueel op de versafdelingen van de supermarkt.

Daarnaast kun je veel groene thee drinken. Over het algemeen drinken vrouwen wat minder koffie als mannen en juist meer thee. Groene thee, stimuleert je metabolisme, waardoor je ongemerkt meer calorieën verbrandt. Verwacht er geen wonderen van, want het stimuleert maar een beetje, maar goed, alle beetjes helpen.

Als je teveel koffie drink, dan heb je de kans dat het niveau van cortisol stijgt. Cortisol is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat energie wordt opgeslagen in je vetcellen. Anders gezegd, door cortisol is de kans groot dat je vetmassa toeneemt. Cortisol wordt ook aangemaakt als je langdurig stress ervaart. Ook door genoeg te slapen, beperk je het niveau van cortisol in je lichaam.

Als je meer wilt weten over gezonde eten, download dan het e-boek Gezonde Voeding.

2. Beweging

Lichaamsbeweging is bijzonder effectief om op je streefgewicht te komen. Vooral krachttraining is erg effectief. Veel vrouwen vinden krachttraining typisch iets voor mannen, maar zoals eerder gezegd, spiermassa verbrandt tot wel 10x meer calorieën als lichaamsvet. Een kilo spier heeft dagelijks wel 100 calorieën nodig, een kilo lichaamsvet verbrandt slecht 10 calorieën per dag.

Je hoeft niet bang te zijn dat je een monsterlijk gespierd uiterlijk krijgt, als je een jaartje in de gewichten gaat hangen. Vrouwen hebben sowieso minder aanleg om gigantische spiermassa’s te ontwikkelen als mannen. En daarnaast zijn die gigantisch gespierde lichamen van body builders het resultaat van jarenlange, keiharde trainingssessies van meerdere uren per dag en een zeer uitgebalanceerd dieet.

Een voordeel voor krachttraining voor vrouwen, kan wel zijn dat je er veel slanker door wordt. Een kilo spier (die dus ongeveer 100 calorieën per dag verbrandt) neemt ongeveer 4x minder ruimte in als een kilo lichaamsvet. Door je vetmassa te verruilen voor spiermassa, word je dus slanker. Een ander voordeel van krachttraining is het afterburn effect. Dit effect treedt op nadat je hebt getraind. Gedurende de ongeveer 48 uur, verbrandt je lichaam extra calorieën, als gevolg van de krachttraining.

Wat ook heel erg effectief is, wanneer je veel calorieën wilt verbranden, is interval training. Deze trainingen zijn meestal wel zwaar en zijn derhalve niet altijd even populair bij vrouwen. Maar goed, ze dienen een doel.

Wanneer je niet zo sportief bent, dan kun je je ook wenden tot matig intensieve beweging. Bij deze bewegingsvorm kun je denken aan wandelen, fietsen, huishoudelijke klussen en aan alle vormen van beweging die je lang kunt volhouden. Tijdens een wandeling verbrand je wel 200 tot 250 calorieën per uur.

3. Stick to the plan

Tot slot is het belangrijk om doelen te stellen en bij je plan te blijven. Voer je plan uit! En daarmee is alles eigenlijk gezegd. Afvallen is geen sociale bezigheid, het bereiken van je ideale gewicht vergt tijd en inspanning. Je komt je vriendinnen later wel weer onder ogen, wanneer je die kilo’s kwijt bent.

Wil je meer doen met afvallen? Download dan het e-boek Afvallen Veranderen, hieronder. Het helpt je stap voor stap op weg naar een gezond gewicht.

E-boek Afvallen Veranderen

Afvallen VeranderenHet e-boek Afvallen Veranderen beschrijft hoe je op een verantwoorde manier kunt afvallen en vervolgens op dat streefgewicht blijft. In kleine behapbare stappen werk je naar je ideale gewicht toe. Afvallen Veranderen staat bomvol met tips en handvatten die je allemaal kunt gebruiken om je streefgewicht te bereiken en te behouden, zodat je niet meer vervalt in het jojo-effect.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

Wat Je Denkt Ben Jezelf

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!