Wat is het nut van detoxen?

DetoxenMensen detoxen om hun lichaam te zuiveren van allerlei gifstoffen. Doordat ze detoxen, voelen zij zich energieker, gezonder en fitter. Maar er zijn ook anderen geluiden te horen. Zo zou je lever, standaard en 24/7 je lichaam detoxen en zouden allerlei ontgiftingsmiddelen en -kuren niets helpen. In deze blog wil ik je aangeven waarom detoxen best nuttig kan zijn, maar waarom je niet hoeft te overdrijven. 

Wat is detoxen?

Detoxen is het ontgiften van je lichaam, door een alternatieve methode. Met alternatieve methode bedoel ik hier, een niet wetenschappelijke methode. Naar mijn weten is er nog maar weinig wetenschappelijke onderzoeken naar de positieve gevolgen van detoxen. Wel zijn er diverse onderzoeken die aanleiding geven tot scepsis over dit onderwerp.

Maar goed, wetenschappelijk onderzoek zegt ook niet alles. Nog altijd is er meer niet bekend over voeding in relatie met ons lichaam, dan dat er wel bekend is. Daarnaast strekt wetenschappelijk onderzoek – bijvoorbeeld over detoxen – zich uit over vele jaren en wordt de hypothese steeds opnieuw getoetst, waardoor er steeds andere conclusies aan verbonden worden.

Terug naar wat detoxen is en of het nuttig voor je kan zijn. Het ontgiften van je lichaam is best nuttig. Dagelijks krijg je via je adem, je voeding, je drinken allerlei toxines en ongezonde stoffen binnen. Hierbij kun je denken aan de resten van landbouwgif, E-nummers, uitlaatgassen, zware metalen, suiker en conserveringsmiddelen. Maar je kunt ook denken aan de straling van mobiel internet en draadloos bellen, de kleine stukjes verpakkingsmateriaal van bijvoorbeeld water uit een flesje en eten uit een verpakking.

Dagelijks krijg je dus vrij veel stoffen binnen, waar je lichaam niet erg blij van wordt. Dit zou kunnen leiden tot klachten als vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, allerlei “vage” klachten aan je darmen, nieren en andere organen en het kan zelfs leiden tot overgewicht.

Flinke verandering

Als je besluit te gaan detoxen, dan kun je het heel rigoureus aanpakken. Je kunt besluiten om een bepaalde periode van bijvoorbeeld 10 dagen, geen bewerkte voedingsmiddelen, koekjes, snoep, frisdrank, suiker, alcohol, zuivelproducten en rood vlees meer te eten. Je zou dit kunnen vervangen door bonen, noten, zaden, paddenstoelen, vis, kip, groenten, fruit en geitenmelk producten.

Een voordeel van die methode is dat je lichaam snel ontgift, dus je zou snel resultaten bemerken. Maar een nadeel kan zijn dat je een soort van afkickverschijnselen krijgt doordat je opeens geen suiker, alcohol en zuivel meer neemt.
Zelf ben ik niet zo erg van de rigoureuze oplossingen. Ik ben van mening dat je beter stap voor stap je lichaam kan ontgiften. Aangezien je lever het orgaan bij uitstek is om te detoxen, denk ik dat je er goed aan doet om dit orgaan te stimuleren om zijn werk goed te doen.

In de onderstaande opsomming lees je wat je kunt doen om geleidelijk aan te detoxen.

 1. Smoothie

  Begin je dag met een smoothie van groenten of fruit en nog wat vezels toegevoegd, van bijvoorbeeld lijnzaad. Een dergelijke smoothie is een goede manier om dagelijks voldoende gezonde stoffen binnen te krijgen. Zelf ben ik een fan van tarwegras. Hoewel de smaak niet bepaald geweldig is, bevat een glaasje tarwegrassap ongeveer net zoveel gezonde stoffen als 2,3 kilo groente.

 2. Detoxen niet als interventie

  Je zou er, in mijn optiek, gezond aan doen om dagelijks voor zuiverende (en gezonde) voedingsmiddelen te kiezen. Dat is niet erg ingewikkeld. Verse gember, spinazie en uien bijvoorbeeld helpen je lichaam te zuiveren. Dit in tegenstelling tot suiker en alcohol. In het e-boek Gezonde Voeding (zie onderaan dit artikel) kun je hier veel meer over te weten komen.

 3. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

  Bewerkte voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen in een verpakking en voorzien van een loge en een etiket. Check dat etiket eens en aanschouw de ingrediënten en de E-nummers. Kies voor onbewerkte voedingsmiddelen zoals wortels, prei, peulvruchten, paprika en nog talloze andere producten die je bij de groente afdeling kunt vinden (of bij de biologische groenteboer).

 4. Eet vezelrijk

  Vezels verzadigen niet alleen, waardoor ze je helpen bij bijvoorbeeld afvallen, ze maken je darmen ook nog eens schoon. Je kunt vezels met je eten vermengen door bijvoorbeeld chia zaad of muesli aan je kwark toe te voegen.

 5. Drink water

  Water helpt je om gifstoffen af te voeren. Drink dagelijks voldoende water of (groene) thee. Water kan op den duur wat saai smaken, voeg daarom citroen, limoen, munt of komkommer toe.

 6. Kies voor groente en fruit

  Groenten en fruit bevatten vele vitaminen, antioxidanten, vezels en mineralen. Hiermee help je je lichaam om op een geleidelijke en natuurlijke manier met detoxen.

Meerdere manieren

Er zijn dus meerdere manieren van detoxen. Sommige mensen zullen ervoor kiezen om een korte kuur te ondergaan, om snel een resultaat te verkrijgen. Anderen zullen kiezen voor een wat geleidelijker aanpak. Wat jouw keuze ook zal zijn, detoxen kan ervoor zorgen dat gezondheidsklachten verminderen en het kan zelfs gewichtsverlies opleveren. Mooi toch? Naar mijn idee is de beste manier om je lichaam te detoxen, om er bij voorbaat al geen rommel in te stoppen.

Gezonde VoedingAfvallen Veranderen E-boek

Meer weten over gezond eten en een gezond gewicht? Kijk dan eens naar deze 2 e-boeken.

In het e-boek Gezonde Voeding lees je onder andere over de positieve effecten van gezond eten, lichaamsbeweging en het nut van verse kruiden. Wist jij bijvoorbeeld dat een simpel kruid als peterselie je helpt om je bloed te zuiveren en om cholesterol op te lossen?

Wellicht denk je ook wel; “Toch handig om wat kilo’s kwijt te raken”, kies dan voor het e-boek Afvallen Veranderen. Daarin lees je hoe je met kleine ingrepen grote resultaten behaalt op het gebied van duurzame gewichtsreductie.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!