Wees lief voor je darmen

DarmenJe darmen zorgen ervoor dat je eten wordt verteerd en je darmen huisvesten het grootste gedeelte van je immuunsysteem. In je darmen leven miljarden bacteriën, zowel goede als slechte bacteriën. Deze noem je de darmflora en die speelt een heel belangrijke rol bij je spijsvertering, je stoelgang en je immuunsysteem. Als je troep in je darmen stopt, dan kun je ervan uitgaan dat er troep uitkomt. Je voelt je hierdoor niet prettig. Ben je lief voor je darmen, eet je veel groenten, vezels, fruit en peulvruchten, dan zijn je darmen ook lief voor jou. Je voelt je goed. 

Je darmen, een complex geheel

Een goede gezondheid van je darmen is van belang om je gezond en fit te voelen. In je darmen vinden tal van processen plaats die nodig zijn om gezond te blijven. Je immuunsysteem bevindt zich bijvoorbeeld in je darmen. En ook je spijsvertering en je stoelgang wordt er geregeld. De bacteriën in je darmen, je darmflora genoemd, spelen daar een belangrijke rol bij.

Als je veel junk food eet – sterk industrieel bewerkt eten – of fast food, dat voor een groot gedeelte uit ongezonde vetten, zetmeel en suiker bestaat, worden je darmen niet erg blij. Je darmflora produceert na het eten van dergelijk voer, schadelijke stoffen die, als je het regelmatig eet, kunnen leiden tot ontstekingen. Die ontstekingen kunnen een opmaat zijn voor hart- en vaatziekten en diabetes 2.

Wat kun je doen voor gezonde darmen?

Lichaamsbeweging is niet alleen gezond voor je spieren en het ontladen van stress. Het is ook goed voor je darmen. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat ze beter werken. Hoeveel beweging heb je dan nodig, voor een goede darmwerking? Nou, een uur per dag kan al volstaan. En je hoeft echt niet naar een sportschool of kilometers hard te lopen. Juist het fietsen naar je werk, wandelen, huishoudelijke klussen doen je erg goed.

De vezels uit volkoren brood en muesli, fungeren als een soort spons. Ze nemen veel vocht op, waardoor ze uitzetten. Dit kan een opgeblazen gevoel veroorzaken. Maar doordat ze veel vocht vasthouden, wordt je ontlasting ook wat zachter en dat is gunstig. De vezels uit groenten, fruit en peulvruchten zijn helemaal top.

De vezels van groenten, fruit en peulvruchten zijn een soort van eten voor je darmflora. Hierdoor groeien de goede bacteriën en daardoor zorgen zij ervoor dat de schadelijke bacteriën in de minderheid geraken. Dit heeft dus een positief effect op je weerstand.

Je merkt het verschil

Je zult vast wel eens het verschil hebben gemerkt als je in het buitenland anders eet, dan dat je normaal gesproken zou eten. Zo eet je in Frankrijk, over het algemeen meer stokbrood en dat heeft zijn effecten op je spijsvertering. Om je darmen te helpen, doe je er goed aan om veel groenten, fruit en peulvruchten te eten en af en toe wat muesli en volkoren brood.

Zelf heb ik een voorkeur voor spelt en zuurdesem brood. Niet alleen vind ik het veel lekkerder, maar het verzadigd veel meer.
Er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die bijdragen aan je darmflora, zoals gember, uien en zwarte peper. Als je hier meer over wilt weten, download dan het e-boek Gezonde Voeding.

Verwen je darmen met Gezonde Voeding

Voor iedereen die lekker en gezond wil eten is het e-boek Gezonde Voeding geschikt. Of je je nou energieker wilt voelen, fitter en slanker wilt zijn of je gewicht op pijl wilt brengen, Gezonde Voeding geeft je een mooi referentiekader over de invloed die eten op je heeft. Voeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!