Slapen voor een betere gezondheid

Slapen doe je elke dag, het is een primaire levensbehoefte. Je hebt het nodig om te herstellen en nieuwe energie op te bouwen voor de volgende dag. Toch slapen veel mensen steeds minder lang of steeds minder goed. Te weinig slapen kan leiden tot allerlei nare gevolgen. Door te weinig te slapen kun je je bijvoorbeeld minder goed concentreren, je immuunsysteem wordt zwakker waardoor je eerder kans heb op ziektes. Ook kun je je voelt vermoeid voelen en je kunt er zelfs van aankomen. Reden temeer dus om eens te kijken hoe jij je nachtrust kunt verbeteren.

Waarom slapen goed is

“Slapen is goed voor je, je groeit ervan”, zeiden je ouders vroeger al tegen je, als je niet naar bed wilde. Er wordt wel gesteld dat slapen wellicht even belangrijk, zo niet, belangrijker is als gezond eten en voldoende bewegen.Slapen. Meer weten over gezond leven? Download het populaire e-boek Gezond In 10 Stappen. Een goed en nachtrust zorgt ervoor dat je uitgerust aan de dag begint. En dat heeft vele voordelen. Een van die voordelen is dat je je fit voelt. Een ander voordeel is dat je, door voldoende slaap, slanker blijft.

Hoeveel heb je ervan nodig?

Hoeveel slaap is eigenlijk goed voor je? De Nederlandse psychofysioloog en psycholoog dr. Gerard Kerkhof (UvA) stelt dat je tussen de 4 – 5 uur en de 12 uur slaap nodig hebt¹. Hierbij geldt dat die 4 tot 5 uur het absolute minimum is. Niet echt verrassende informatie, dacht ik zo. Maar hoe kan het dan, dat mensen zo slecht – of minder – slapen?

Waardoor slapen mensen minder?

Als slapen dan zo goed voor je is, waarom doen we het dan niet? De oorzaken hiervoor kun je onder andere vinden in ons jachtige en stress volle bestaan. Je kunt stress ervaren vanwege je financiële situatie, baanonzekerheid, zorgen over je kinderen en vele andere dingen. Sommige oorzaken heb je zelf in de hand, de meeste niet. Ook zitten we vaak tot laat in de avond achter een laptop een tablet of kijken we TV. De straling van die apparaten, brengt je slaapritme in de war².

Gevolgen

De gevolgen van te weinig slapen zijn onder andere dat je je prikkelbaar voelt, je kunt je minder goed concentreren, je voelt je duf en er zijn zelfs aanwijzingen dat je door een chronisch slaaptekort minder lang leeft. Nu weet ik niet hoe dat onderzocht is, maar goed, het toont het belang van genoeg slapen aan.

Een slaaptekort kan er ook toe leiden dat je zwaarder wordt. Wanneer je minder slaapt, dan dat je nodig hebt, dan is de kans vrij groot dat je gedurende de dag, die volgt, ongezondere keuzes maakt bij het eten. Ook beïnvloed het aantal uren slaap de manier waarop je lichaam je eten verteert. Als je dus slanker wilt worden, of je wilt afvallen, dan is het derhalve raadzaam om een uurtje eerder naar bed te gaan.

Ook je immuunsysteem is niet gebaat bij weinig slaap. Hierdoor wordt je kwetsbaarder voor virussen en bacteriën, met als gevolg dat je eerder ziek kunt worden. De gevolgen van te weinig slaap zijn dus best heftig. Ze uiten zich op je werk (minder productiviteit, als gevolg van ziek zijn en minder concentratie), in je privé (je bent prikkelbaar) en in je eigen gezondheid (je voelt je duf, eerder kans op ziektes). Dus, nu concreet: Hoe los je dit op?

Hoe los je het op?

Wat kun je doen om al die vervelende gevolgen van te weinig slaap te voorkomen? Het antwoord is heel simpel en kinderachtig; meer slapen. Maar ja, hoe doe je dat? Hier volgen 8 tips.

  1. Stimuleer de aanmaak van de neurotransmitter serotonine. Serotonine regelt een aantal lichaamsprocessen, waaronder je slaapritme. Een tekort aan serotonine kan ontstaan door stress en ongezond eten. Klik op de link als je meer over serotonine wilt lezen.
  2. Eiwitrijke voeding bij je avondeten. In eiwitten zit een bepaald stofje dat het serotonine niveau kan verhogen. Eiwitten zijn sowieso belangrijk voor de opbouw van je neurotransmitters.
  3. Bedenk een routine voordat je gaat slapen. Wat bij je kinderen werkt, kan ook bij jou werken. Neem bijvoorbeeld een uur voordat je naar bed wilt gaan een kop (groene) thee, dim de lichten in je huis en zet de TV zachter of uit. Pak eventueel een boek (geen tablet), of neem nog even rustig de dag door met je partner. Je lichaam wordt op die manier langzaam in de slaapstand gebracht en je gedachten worden wat rustiger.
  4. Voorkom harde prikkels zoals fel licht, TV beelden en harde geluiden. Het licht van de TV of je tablet is van dien aard, dat het je hersenen activeert. En dat is nou net niet de bedoeling, voor het slapen gaan.
  5. Mediteer. Door te mediteren kom je automatisch tot rust. Je hartslag daalt, evenals je ademhaling. Mediteren kan een zinvolle manier zijn om stress te ontladen. Zelf ben ik er niet zo goed in, zal ik je eerlijk zeggen. Ik ben meer van het doen. Ik sport zo’n 4x per week, vrij intensief. Voor mij zorgt dat meestal voor een goede nachtrust.
  6. Geen koffie voor het slapen gaan. Dat klinkt logisch, maar hoe vaak komt het voor dat je 1 tot 2 uur voor het slapen gaan toch een kopje koffie neemt? Cafeïne stimuleert bepaalde delen van je hersenen, waardoor je moeilijker de slaap kunt vatten.
  7. Ga niet met een volle maag naar bed. Je lichaam is dan druk met het verteren van je eten.
  8. Beperk de alcohol. Een glaasje rode wijn kan best goed zijn voor je gezondheid, maar alcohol beïnvloed ook de kwaliteit van je slaap.

Welterusten

Een goede nachtrust heeft dus vele voordelen. Slapen heeft invloed op je gevoel en je gewicht en daarmee op de kwaliteit van je leven. Als je dus wilt afvallen dan is een uurtje langer slapen dus helemaal zo gek nog niet. Hoewel iedereen op de hele wereld elke nacht slaapt, is slapen voor velen een bron van problemen maar tegelijk een oplossing. Ik hoop dat deze tips je goed doen.

De oplossing op een andere manier

Wat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Bronnen:
¹De waarheid over slaap, Artikel Men’s Health.
²Computerlicht verstoort slaap, Chronomed.nl

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!