Waarom rode wijn gezond is

Dat rode wijn gezond is klinkt voor veel mensen als erg prettig en dat is nog niet alles. Ook het eten van een handje pinda’s, het eten van pure chocola blijken je goed te doen. De reden dat een glas rode wijn, een paar pinda’s, druiven of een stukje chocola gezond zijn is dat ze mogelijk beschermen tegen osteoporose. Dat blijkt uit een nieuw Deens onderzoek. 

Rode wijn gezond door resveratrol

Dat een glas rode wijn gezond is komt door het stofje resveratrol. Dit stofje zit ook in de schil van blauwe druiven, cacaopoeder en pinda’s. Resveratrol is een natuurlijk stofje die ontstekingsremmende eigenschappen wordt toebedeeld. Van dit stofje wordt een preventieve werking verondersteld op hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Rode wijn gezond. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Ook zou dit stofje het metabolisme en de botdichtheid van mannen met overgewicht te verbeteren. Deze studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Hoe werd het aangetoond?

Veel liefhebbers van wijn lezen graag dat rode wijn gezond is, maar hoe is dat tot stand gekomen. In het onderzoek deden 3 groepen mannen met ernstig overgewicht mee. De eerste groep kreeg 2x dagelijks kregen 500 milligram resveratrol, de tweede groep 75 milligram en de derde groep kreeg 2x daags een placebo.

Na 16 weken werd hun botdichtheid gemeten. Het bleek dat de botdichtheid van de eerste groep was toegenomen met 16%, die van de tweede groep (met mindere dosis) 2,6% ten opzichte van de mannen die het placebo hadden genomen.

Handig stofje

Onze studie is de eerste die resveratrol onthult als mogelijk medicijn tegen osteoporose“, stelt Dr. Marie Juul Ørnstrup van de Aarhus University Hospital. Deze onderzoeksresultaten suggereren dat dit stofje de aanmaak van botvormende cellen in het lichaam stimuleert. Ander onderzoek, naar gistcellen, toont bijvoorbeeld aan dat dit stofje de overlevingstijd van cellen met 70% kan verlengen. Een handig stofje dus.

Metabolisme

Even terug naar het metabolisme van de onderzochte mannen. Veel mensen met overgewicht en obesitas hebben, door het overgewicht, vaak te kampen met een hele serie aan gezondheidsklachten. Hierbij kun je denken aan hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes 2 en osteoporose.

Uit de studie blijkt dat een glas rode wijn gezond, een handje pinda’s, pure chocola (minimaal 70% cacao en geen/weinig toegevoegde suikers) en blauwe druiven voor ze kan zijn.

Conclusie

Je zou nu een snelle conclusie kunnen trekken dat rode wijn gezond is en je dus veel goeds brengt. Maar je zult ook begrijpen dat de je spaarzaam zijn met alcohol ook gezond is. Er heerst al jaren een ongeschreven stelregel dat 1 glas rode wijn gezond kan zijn. Ik zelf gebruik mijn gezonde (boeren) verstand als het gaat om het drinken van rode wijn.

Ik drink niet dagelijks en neem derhalve 3 tot 4 alcoholvrije dagen per week in acht. Daarnaast sport ik veel (3 tot 4 x per week, kracht en conditie training) en eet ik gezond (zoveel mogelijk groente, vis, peulvruchten, kip en verse kruiden).

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond eten? Lees dan het e-boek Gezonde Voeding.

Meer weten over gezond leven, eten en een gezond gewicht? Wil je blijven genieten van de fijne dingen in het leven? Download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!