Hoe vitaminen en mineralen je IQ kunnen verbeteren?
Je kunt je prestaties in IQ tests verhogen door meer vitaminen en mineralen te eten. Daar is bewijsmateriaal voor gevonden en het wordt onder andere beschreven in het boek Voeding & Intelligentie van Jean Carper. Het blijkt zelfs dat vitaminen en mineralen je stemmingen kunnen verhogen, je geheugen kan verbeteren en de mogelijke geestelijke aftakeling kan tegengaan.
Het bevorderen van IQ
Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw wordt er al onderzoek gedaan naar de rol die vitaminen en mineralen spelen op je IQ. Het bleek bijvoorbeeld dat het toedienen van extra suppletie van mineralen en vitaminen aan schoolkinderen, leidde tot een hoger IQ. Onderzoek bij volwassenen wees uit dat extra inname van vitaminen en mineralen leidde tot betere concentratie, het leervermogen stimuleerde, de stemming, de oog-hand coördinatie en hun reactietijd verbeterden. Klinkt als een fabeltje?
Onderzoek
In haar boek beschrijft Carper verder dat er zelfs een onderzoek is gedaan naar de effecten van vitamine E bij de behandeling van Alzheimer. Het bleek, uit een de werking van vitamine E niet onderdeed voor een farmaceutisch middel. Dat is dus best opmerkelijk. Uit een Europees onderzoek, onder 880 bejaarde mannen en vrouwen bleek ook dat vitaminen de hersenen beschermen van gezonde mensen. En hoog gehalte vitaminen en antioxidanten (o.a. van vitamine C) in hun bloed, zorgde ervoor dat deze bejaarden zich intellectueel gezien meer bij waren, minder depressief waren en een verminderde kans hadden om aan dementie te gaan leiden.
Best opmerkelijk
De bevindingen van de onderzoeken zijn best opmerkelijk te noemen. Ze onderbouwen de gangbare stelling namelijk niet. De gangbare stelling luidt dat je hersenen niet in ernstige mate worden beïnvloed door de voeding die je eet. Wanneer je een lange tijd erg ongezond zou eten, dan pas zouden je hersenen kunnen worden aangetast. Maar ja, hoe gezond is het westerse voedingspatroon eigenlijk? Dit patroon kenmerkt zich door veel bewerkte voedingsmiddelen, verkeerde vetten, veel suiker, zout en E-nummers. Ook blijken en door de uitputtende landbouwgronden en de toegepaste landbouwtechnieken steeds minder vitaminen en mineralen en groenten en fruit te zitten.
In sommige gevallen bevat groente of fruit van tegenwoordig tot wel 80% minder mineralen en vitaminen als dat van 30 tot 40 jaar geleden. Dementie en diabetes 2 komen op steeds jongere leeftijd voor. Terwijl dit typische ouderdomsaandoeningen zijn. Is dat toeval? Het is aan jou verder om te beoordelen of je dit een fabeltje vindt. Ik vind het wel opmerkelijk te noemen.
IQ verhogen?
Om in het juiste kader te blijven, het verhogen van je IQ zal niet gaan als je het bekijkt vanuit het natuurlijke perspectief. Je bent voor een groot deel afhankelijk van het materiaal dat je van je houders hebt meegekregen. Dit IQ kun je je potentieel noemen. Hiermee bedoel ik het maximaal haalbare IQ. Uit de onderzoeken blijkt dat mensen slechter dan dat scoren, omdat ze een gebrek hebben aan de noodzakelijke stoffen. Dit betekent dat mensen dus onder zouden presteren, van wat ze zouden kunnen behalen.
Door gezonde voeding (veel vitaminen en mineralen), of extra suppletie ervan, zou je je hersenen een boost geven. Hierdoor zou je dus je prestaties bij een IQ test kunnen verhogen, doordat je meer uit je potentieel haalt. Wie weet kun je zelf de proef op de som nemen door een aantal maanden meer vitaminen en mineralen binnen te krijgen (hetzij door voeding, hetzij door suppletie). Zelf slik ik al jarenlang extra multi vitaminen en extra vitamine C en voel me daar prima bij. Hoe kun je het testen? Nou, maak eens een online IQ test, of doe mee met de Nationale IQ test en verander je voedingspatroon, door meer gezonde stoffen binnen te krijgen, voor een periode van een maand of 6 en doe de test dan nog een keer.
Met gezond eten kom je verder
Hoe je aan meer vitamines en mineralen kunt komen, lees je uitgebreid in het e-boek Gezonde Voeding. Gezonde Voeding reikt je alternatieven aan, zodat je onbewuste en ongezonde voedingsgewoonten gemakkelijk kunt veranderen in gezonde voedingsgewoonten. In de ruim 80 pagina’s lees je over de rol van koolhydraten, eiwitten en vetten op je gezondheid en waarom er steeds minder vitaminen en mineralen in je eten zit.
Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.
Bron: Voeding en Intelligentie, Jean Carper, ISBN 978 90389 1101 4